Studie jedu

Studie jedu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454871/bmid_studie-jedu-K1w-454871.jpg 4 476 98

Studie jedu série

1. díl >

Jelena se vyhnula popravě za vraždu, ale nebylo to zadarmo: stala se ochutnavačkou pokrmů Velitele Ixie. S každým soustem teď může dívka zemřít, a navíc už ji rádce Valek pro jistotu otrávil Motýlím prachem. Přežít může jen tak, že si u něj každý den vyzvedne protijed. A tím katastrofy nekončí. Rebelové se chtějí zmocnit Ixie a u Jeleny se projeví neovladatelné kouzelné schopnosti. Existuje z téhle situace úniková cesta, na které nestojí smrt?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Poison Study , 2007


více info...

Přidat komentář

Kikulka97
17.03.2024 4 z 5

Velmi čtivá knížka. Přiznám se však, že při popisu Jeleniny minulsoti jsem občas přemýšlela, jestli já jsem slabá povaha a moc si domýšlím, anebo tato kniha je špatně zařazená (od dvanácti let... inu budiž). Ale mimo to - pozvolný začátek, kdy opravdu autorka hlavní hrdinku, co se týče minulosti nešetřila, vystřídal svižný děj, věci měli spád. Moc se mi líbil i konec, který je i není otevřený.
Navzdory tomu, že knížka byla nadprůměrná, zdráhám se pustit do dalšího pokračování. Proč? Nechce se mi rozjíždět další již šestidílnou sérii a navíc si nejsem úplně jistá, zde bude mít knížka bez Valeka takovou dynamiku jako doteď.

NessaLuna
08.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha mě chytla už od začátku a díky velmi čtivému stylu psaní mě držela až do konce. Když jsem si četla dosavadní komentáře, musela jsem v mnoha ohledech souhlasit s věcmi, které mě úplně nenapadly, až jsem si řekla, jestli to teda je na ty čtyři hvězdy, ale asi jo. Přece jenom tam bylo hodně věcí, které autorka vymyslela velmi dobře, všechno si dokázala "obhájit", abych tomu věřila. Prostě mi to jako celek fungovalo.
Musím ale říct, že zápletka je až šíleně jednoduchá. Zhruba od půlky knihy tušíte, v čem je vlastně problém a proč se dějí některé věci. Proto mě štvalo, že já už to vím a protagonistka nemá ponětí. Ono umístit zdroj zla na jedinou postavu, která Jelenu nenávidí, není zrovna dvakrát promyšlené. Dramatické vyústění se holt nekoná, což mě trochu mrzí. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o sérii, bych to ani tak neřešila. Je to prostě začátek, takže kdo ví, co nás bude čekat dál. Upřímně jsem odhadla i to, že Jelena ani otrávená není, ale já už mám ve zvyku zpochybňovat, takže to bych jinak považovala za docela dobrý plot twist - minimálně to s tím "protijedem".
I ta romantická linka byla tak trochu uvařená z vody. Přece jenom bych čekala mnohem víc interakcí mezi postavami, vzhledem k tomu, že k sobě měli tak blízko - a to v rámci několika měsíců. Z pohledu hlavní hrdinky se tam sice nějaký obdiv objevoval v myšlenkových pochodech, ale i tak to bylo žalostně málo.
Zajímá mě, jak se bude příběh rozvíjet dál, takže se moc těším na další díly a určitě jim dám šanci - třeba dokážou dotáhnout to, co mi v prvním díle chybělo.


jmn7053
13.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Z knihy nejsem příliš nadšená, ale úplně ji odsuzovat také nemohu, i když s přečtenými stránkami se všechno úměrně zhoršovalo a měla jsem chuť knihu ke konci odložit, ale jako mantru jsem si opakovala, už jen sto stran, to dáš, už jen padesát stran, to dáš,... A na konec jsem se nakonec dostala! :)

Jedná se o velmi naivní a přímočarý příběh, (hodně young adult, a fantasy bohužel hraje druhé ne-li třetí housle) všechno se hrdinům daří, hlavně, když do toho dají srdíčko. Jelena je oběť, ale samozřejmě se přes to i ono dostane, také dostane magické schopnosti, bojové schopnosti, akrobatické schopnosti, dostane do vínku inteligenci a empatii a dostane i sexy hlavního protagonistu, no v tomhle ohledu je to prostě pohádka pro děti, akorát to poučení tam nějak chybí, nebo je spíš tak laciné, že se nepočítá.
Co je podobně laciné jsou padouši, příběhové vsuvky, a bohužel i mnoho slovních obratů, ale kdo ví, třeba to není tak hrozné v originále...
Zkrátka nečekejte nic duchaplného, žádné spletité intriky, žádná velká překvapení ani emoční ždímání,... radši nečekejte nic, pak Vás třeba kniha nadchne. :D
Uf, to zní jako by to byla celkově strašná kniha, ale začátek jsem si docela užila a věřím, že kniha najde své čtenáře, já jím však nejsem.

P.S. Myslím, že čistě YA kniha už prostě není pro mě, takže, pokud máte odlišný názor, neberte si má slova k srdci. ;)

Bryel
27.05.2023 4 z 5

"Rozkaz k popravě nás přece nerozdělil ani předtím, ne? Všechno se dá obejít. A my dva budeme spolu."
"To je rozkaz?"
"Ne. To je slib."

Studie jedu je temnější fantasy natolik čtivé, že mi vůbec nevadila nenápadná slow burn romantická linka. Námět je originální, knize nechybí spousta akce, boje o přežití a drsnějších prvků. Postavy mohly být o něco propracovanější, ale zas tu je prostor pro překvapení do dalších dílů. Hlavní hrdinka Jelena byla naprosto skvělá a od začátku jsem ji fandila.

padajicidvere
10.05.2023 3 z 5

Zabrala bych na romantické lince. Ta se mi tady jevila dost slabá, najednou se prostě zjevila a byla.. Sice sem tam byly nějaké náznaky, že půjde o něco víc..ale vyjádření nebylo přesvědčivé.

Jednání postav bylo sice předvídatelné, ale nijak to nekazilo dobrý dojem z příběhu.

Osobně bych přidala více popisu vzhledu postav, abych si ho nemusela vymýšlet, včetně stáří..

Děj utíkal rychle a nic se nevleklo, ale i tak bych znovu zabrala na popisu okolí, místností, prostředí, aby vše nebylo tak chladné a neosobní.

CiaKawlone
05.11.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Příběh byl poutavý od začátku až do konce. Líbilo se mi, že autorka se snažila udržet zdání středověkého místa a ačkoliv byla kniha místy dost brutální, byla to hezká nakonec i romantická pohádka. Vytkla bych ovšem tu konzistentnost příběhu. Časové linky nebyly úplně dobře odděleny a v jedné kapitole se sešel rozdíl i několika měsíců bez jakkéholiv oddělení. To mi dělalo trochu problémy. Pak taky věk. U Jeleny a ostatních sirotků to bylo jasné. Za to u Valeka, Randa a spol nebylo příliš poznat kolik jim tedy přesně je. Rand dlouho vypadal jako jen o trochu starší než Jelena, potom zase o hodně starší a potom zase ne tolik starý. Valek vesměs taky. Z knihy to pak plyne jakože pro milostnou zápletku se autorka rozhodla z ničeho nic a původně to měla vymyšlené úplně jinak. Stejně tak příběh Randa mohla více rozvinout a o jeho kulhání nám něco povědět.
Hned se vrhám na další díl a doufám, že bude tak čtivý, jako ten první.

Alíček83
21.10.2022 5 z 5

Bylo to místy drastické - to co Jeleně udělali, hlavně Reyad, jsem prožívala se slzami v očích a moc jí přála, aby se ze všeho dostala. To jak se naučila hned poznávat jedy, bylo jako kdyby to měla v krvi. Dále se mi líbilo, že jsou v ději kouzelníci, magie. Myslím si, že Valekova odolnost je také známkou magie. Valek mě někdy děsně štval, příjemnější mi byli Ari s Jankem. Kniha se mi líbila, těším se na pokračování.

evineckY
16.10.2022 4 z 5

Je to taková bojová, spíše klučičí dobrodružná kniha, i když je tam malilinká romantická linka na konci.
Obdivovala jsem Jelenu, která si musela projít peklem a kvůli které jsem dala knize šanci.
Ty neustálé boje, nebezpečí a napětí ( já a bitvy - to nejde dohromady)
No a Valek - i když by si zasloužil jednu pořádnou za tem motýlí prach, přesto je to kladný hlavní hrdina :-)

Miliamka
20.08.2022 5 z 5

Nechápu, proč jsem knížku tak dlouho odkládala. Skvělý děj, napětí, romantika. Valek je taková kombinace Snapea, Supermana a Hitmana. Kvůli tomu bych se možná i rozvedla. Těším se na další díl.

whiolet
11.08.2022 4 z 5

První díl byl super.
Moc se mi líbil nápad s jedem, to bylo takové příjemné zpestření knížky.
Děj se obešel bez zbytečných scén a postavy byly skvěle vykreslené, i když teda mi občas Valek připomínal Supermana... všechno uměl, všechno znal, a to chvilkami bylo dost zarážející.
Těším se na pokračování.

Konfu97
03.08.2022 3 z 5

První díl této starší série na mě v knihovně čekal už delší dobu.. A hodnotím ho jako takový průměr.. Nenašla jsem zde nic úchvatného, strhujícího nebo překvapujícího, ale rozhodně nebyla kniha zklamáním. Je to oddechový příběh s pěknou romantickou linkou a pár zápletkami. Pro stálého čtenáře YA a fantasy nic neočekávaného, ale pro nováčka to bude rozhodně pěkný vstup do světa fantazie a intrik.

kačuleee29
01.08.2022 5 z 5

Knihu jsem měla doporučenou od kamarádky a teď ji doporučuji já vám. Skvělá kniha, která byla rozhodně čtivá a napínavá. Zajímavé a nevídané prostředí se mě hned chytlo. Za mě super nápad - jedy, ochutnávači, kouzla.. Postavy jsem si oblíbila, hlavně bratrského Ariho a Janka! Už se těším na další díl!

Reread: Taak, četla jsem znovu (kvůli druhému dílu který se mi dostal až teď pod ruku) a názor se mi vůbec nezměnil. Autorčin svět je opravdu nevídaný a chytlavý. Kniha byla super i když jsem tentorkát věděla, co všechno se semele.

Lucík118
09.07.2022 4 z 5

Kniha je skvělá, naprosto čtivá a napínavá. Upřímně moc se mi líbila, i když některé její části jsou mírně předvídatelné. Což mi nevadí. Přečetla jsem jí snad jedním dechem.
Přijde mi to jako celkem originální myšlenka, málo kde se objevují ochutnavači. Osvobozující bylo, že první díl neměl úplně otevřený konec, i tak jdu hned na druhý díl.

Brunnetka
01.07.2022 5 z 5

Knihu jsem si pro velký úspěch vytáhla z knihovny asi po dvou, možná třech letech. A páni, ona má už i pokračování! Okamžitě jdu shánět druhý díl, tenkrát jsem byla nadšená a ani teď nezklamala, byť jsem si pamatovala některé části, i přesto jsem knížku slupla jako malinu.

Fidibus
07.06.2022 5 z 5

(SPOILER) "Dnes je možná tvůj šťastný den, Jeleno." Můj taky, protože se mi kniha moc líbila. Originální téma vražedkyně s kouzelnickými schopnostmi, jak postupně zjišťuje, která se místo popravy stane ochutnávačkou. Perou se v ní vzpomínky, zároveň jí usilují o život, ale ona si najde přátele a zamiluje se do Valka. Nakonec se dokáže zlu postavit, ale musí odejít, domů? Konec by klidně mohl být definitivní, ale je další díl a už se těším.
"Proč si toho chlapa tak vážíš? Je to vrah."
"Podle toho, co vykřikoval Brazell, bych čekal, že budeš chrlit oheň."

Deia
25.04.2022 4 z 5

Ako väčšina kníh tohto žánru, aj táto je príjemne čtivá, strany ubiehali jedna za druhou. Jelena patrí medzi celkom sympatické hlavné postavy, aj keď to, ako jej všetko vychádzalo sa mi nie stále páčilo. Tiež som spočiatku mala problém s doberaním sa medzi ňou a jej nadriadeným Valekom, prišlo mi to také nasilu a tiež na to autorka celkom často upozorňovala. Čo mi ešte vadilo je nedostatočné rozvinutie sveta – ten pôsobil vcelku zaujímavo, ale dozvedali sme sa ňom len kusé informácie, takisto by celkom bodla mapka. Koniec mi prišiel dosť zrýchlený, hlavne vyvŕbenie vzťahu medzi Jelenom a Valekom. Aj napriek týmto negatívam som si čítanie knihy užila, bavili ma aj vedľajšie postavy (Ari a Janko) a na konci som bola celkom zvedavá, že ako to bude pokračovať. Ale v podstate hneď po dočítaní zo mňa začali tie dojmy vyprchávať, pri hlbšom zamyslení mi niektoré časti knihy prišli nelogické a po pár dňoch som si na pokračovanie už ani nespomenula, tak neviem, či sa k tomu niekedy odhodlám :).

Luciluc
10.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem objevila náhodou v knihovně, zaujala mě jak obálka, tak název.
Líbil se mi námět knihy - ochutnávačství, jedy, magie,...Je to nenáročná oddechovka, která se dobře čte a má spád.
Hlavní hrdinka Jelena mi byla sympatická, silná osobnost, to co si prožila u Brazella a Reyada, brr šel mi z toho mráz po zádech.
Od Valeka jsem nejdřív nevěděla co čekat, ale vyklubal se z něj celkem sympaťák se zálibou v sochařství. Spočítala jsem to správně, že mezi Jelenou a Valekem je věkový rozdíl cca 14 let? :-)
Říkala jsem si, že to s tím motýlím prachem nebude jen tak..
Z vedlejších postav mi byli hodně sympatičtí Ari s Jankem.
Líbilo se mi, že první díl neměl úplně otevřený konec a těším se na pokračování.

EvelynChatte
24.03.2022 3 z 5

Jelena je vrah a jako taková je odsouzená k trestu smrti. Setkáváme se s ní, když má být trest vykonán. Nicméně nechvalně proslulý vrah, špión a hlavně osoba nejbližší Veliteli má o jejím trestu jiné představy...
Jelena je v celku sympatická hrdinka. Je standardně odvážná, chytrá a tvrdohlavá. Také standardně projde peklem, které ji formovalo a které má stále pod kůží. Samozřejmě, že všechny úkoly zvládá téměř s přehledem a vlastně ji vše vychází. Jelena asi nebude patřit k mým top postavám, ale zachovávám si k ní neutrální postoj.
Postava Valeka naproti tomu je pro mě příjemná. Klasicky neurvalý, zamračený, nebezpečný, dokonalý a charismatický chlap.
Autorka se nevěnuje přílišným popisů, takže vlastně ani nevíme, jak jednotlivé postavy vypadají, což nahrává k zapojení čtenářovo fantazie.
Svět by byl zajímavým místem, se zajímavou historií a zákonitostmi magie. Ale toto všechno se dozvídáme docela poskrovnu. Rozvinout víc postavu Velitele by nebylo na škodu. Stále nevím, co si o něm mám myslet.
Děj nicméně plyne skoro sám, kniha je čtivá. Vztah Jeleny a Valeka mě občas trochu drásal. Chlap, který má v rukou její život a ona mu rozkazuje, odsekává a dohaduje se. No... Celkově mi jejich vztah přišel trochu umělý.
Zvraty jsou bohužel dost očekávané, například jed podávaný Jeleně. Fakt jsem to věděla už od začátku.
Kniha je taková jednohubka, odpočinkové, nenáročné čtení, které ale neurazí.
Určitě přečtu i další díly

lucakuca
20.03.2022 5 z 5

Tak jiné! Tak čtivé! Tak originální!
Sem s tím dalším dílem, ať má čtenářská duše nestradá!

Laf
19.03.2022 5 z 5

Kniha mne mile překvapila. Zaujal mne její popis, tak jsem po ní ze zvědavosti sáhla a jsem ráda, že se mi dostala do rukou. Hned jsem se do ní začetla a její příběh mne velmi chytl, takže jsem měla brzy přečteno. Snad pokračování bude stejně tak chytlavé. Pokud hledáte, co číst, tuto knihu rozhodně doporučuji :)