Studie II

Studie II https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27733/bmid_studie-ii-bp3-27733.jpg 4 5 2

Druhý díl Studií je věnován teorii literatury a poetice včetně rozsáhlých historických textů a strukturních rozborů básnických děl. Oba svazky znovu dají k dispozici novým generacím čtenářů klasické práce u edic dávno rozebraných. Studie byly pečlivě vybrány z hlediska potřeb nejširšího okruhu zájemců o humanitní vědy. Autentické znění je zajištěno srovnáním s rukopisy i všemi otisky. Na mnoha místech tak byly opraveny omyly předchozích souborů, což je registrováno v komentáři, který kromě toho v krátkých anotacích jednotlivé studie zařazuje do celkového kontextu Mukařovského názorového světa jeho vývoje.... celý text

Přidat komentář

matej.kulistak
10.05.2022 5 z 5

Teoretické studie poskytují skvělý vhled do toho, jak funguje báseň. Co v ní vyvolává jaký účinek, proč, jak se to má s jazykem, s obrazností, intonací, co je to vůbec lyrika atp.
Myslím, že kniha bude srozumitelná i se sš povědomím o teorii literatury a nabídne čtenáři nemálo wow efektů ve chvílích, kdy čtete o tom, co už znáte, a Mukařovský lapidárně vystihne podstatu daného jevu.
Z případových studií jsem četl jen Hlaváčka a Máchu, protože na víc jsem neměl čas, ale podle toho, jak to bylo napsáno bude stát zato i zbytek.

Knihoholka.
03.11.2020

Kniha obsahuje rozbory literárních děl, teorii literatury atd., je velmi obsáhlá a pro mě bylo docela těžké se na ni soustředit. Ale kniha je rozhodně obohacující.