Štúdia v červenom / A Study in Scarlet

Štúdia v červenom / A Study in Scarlet https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441614/bmid_studia-v-cervenom-a-study-in-scarle-2gu-441614.jpg 4 67 7

Autor legendárních literárních postav Sherlocka Holmese a doktora Watsona a detektivních příběhů s promyšlenou zápletkou z viktoriánské Anglie, zakladatel tzv. anglické detektivkářské školy, v níž se bystří detektivové zaobírají nepatrnými detaily, aby právě na jejich základě nakonec vždy usvědčili pachatele nabízí další případy. Studie v šarlatové je prvním příběhem Sherlocka Holmese, v němž se s ním setkává jeho později nerozlučný druh doktor Watson. Společně hned musí řešit případy záhadných vražd a pátrat po jejich pachateli, jemuž Scotland Yard jako obvykle nemůže přijít na stopu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Petrus
Originální název:

A Study in Scarlet , 1887


více info...

Přidat komentář

Ran
16.10.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila a četla se moc dobře. Bylo zajímavé vidět počátek spolupráce Holmesa s dr. Watsonem.

marrie5227
04.07.2021 4 z 5

Sherlock Holmes a John Watson nezklamou v žádném podání. Zbožňuji seriálovou adaptaci s Benedictem Cumberbatchem a Martinem Freemanem, stejně jako tu filmovou s Robertem Downey Jr. a Judem Law.
Neváhala jsem tedy a svou knihovnu obohatila o knižní předlohy těchto kousků a jsem nadšená.
Sir Doyle se výborně čte a doporučuji i všem, kteří se v detektivkách příliš nevyžívají.


Bája89
19.12.2020 4 z 5

Další rozhlasová hra, která mě namlsala na knihu. Studii v šarlatové jsem si tentokrát dala v podání Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse a byla jsem více než mile překvapená. Dnes už notoricky známý příběh se stal mou pohádkou před spaním. Bylo příjemné porovnávat skutečnosti, které z nám ze seriálu s těmi z rozhlasu. A co víc, až si sednu ke knize, tak se mé obzory o dedukci Sherlocka Holmese rozšíří do nekonečné čtenářské dálky. Za mě velká spokojenost. I když je pravda, že spíš než o dedukci zde šlo spíš o souboj důvtipu. Zkrátka skvělý případ.

rarášek
01.03.2017 5 z 5

Můj první Sherlock, jsem nadšená. Na knížky jsem se rozhodla vrhnout proto, že jsem viděla seriál a chtěla jsem poznat, jaké jsou knížky. Rozhodně nejsem zklamaná. Je to skvělé a těším se na další případy Sherlocka Holmese. :)

ElfkaEleanor
23.03.2016 3 z 5

Trochu složitější anglická četba, na rozdíl od jiných drobných povídek, nicméně přesto velmi kvalitní čtení. Je to první příběh A. C. Doyla s postavou Sherlocka a je opravdu propracovaná, jde v ní vidět autorovo nadšení a chuť do práce. Začátečníkům v anglickém jazyce bych však knihu nedoporučila, začněte spíše na dvojjazyčných povídkách, které mají vysvětlivky než přejdete k této verzi o vyšší náročnosti jazyka a bez vysvětlivek.

bareva
06.03.2016 4 z 5

Sherlock ve filmu a seriálu mě motivovali k přečtení této knihy. Vzhledem k tomu, že jsem fanynka seriálu, tak i v knize pro mě měl Sherlock tvář Benedicta a Watson Martina. :) Knihu jsem četla v angličtině a nebylo to příliš náročné. :) Doporujčuji. :)

učtese
22.11.2013 4 z 5

Půjčil jsem si bilingvní verzi, ale pro začátek, na seznámení s anglicky psanou knihou je to dost složité. Často jsem v celých odstavcích rozuměl pouze zájmenům. No ale kniha se mi líbila, svět viktoriánské anglie je úžasný a i když detektivky moc nemusím, nějakého dalšího Sherlocka si určitě ještě přečtu.