Študentka

Študentka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501996/bmid_studentka-rBu-501996.jpg 4 105 28

Aj príťažlivosť máva odvrátenú stránku Skúsená detektívka Frances „Frankie“ Loomisová vie, že existuje veľa spôsobov, ako sa zabiť. Taryn Moorová si vybrala skok zo štvrtého poschodia. Zdanlivo jasná samovražda, no Frankie na prípade čosi nesedí. Prečo by krásna a úspešná študentka prestížnej Bostonskej univerzity len tak ukončila svoj život? Vyšetrovanie ukáže, že nevinne vyzerajúca kráska mala aj temnú stránku, a tehotenstvo, ktoré odhalí autopsia, je len špičkou ľadovca jej komplikovaných vzťahov s mužmi. Bývalý priateľ, ktorého Taryn vytrvalo prenasledovala v utkvelej predstave, že sa k nej vráti, ženatý profesor, ktorý prekročil hranicu a podľahol jej príťažlivosti, prehliadaný študent, ktorý si z krásnej spolužiačky urobil modlu – všetci mali motív aj príležitosť. No bol by niektorý z nich schopný chladnokrvne vraždiť?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Choose Me , 2021


více info...

Přidat komentář

iška
22.03.2024 4 z 5

Původně jsem zamýšlela dát jen tři hvězdičky - četla jsem od autorky knihy, které mě podstatně více pohltily. Jenže se mi hodně líbila linka literárních seminářů. Vlastně jsem si mohla aplikovat nešťastné lásky historie na ty dnešní. Oni se lidé prostě až tak nemění. Rozuzlení se dalo trochu předpokládat a stejně překvapilo. A jak si v závěru pomyslí jedna z postav: happyend se tomuhle říkat nedá. I když zrovna v tuto chvíli se to k němu dost blíží.

Dajine
10.03.2024 3 z 5

Rychlé čtení, dobrá zápletka.


Lily101
07.03.2024 3 z 5

Za mě teda zklamání velkých rozměrů. Jisté rozpory, které vzbuzují pochybnosti o meritu v dané věci, překombinovanost závěru, až to není uvěřitelné a na poslední straně přemoudřelé názory o tom, jak osoba, která nebyla návodce, organizátor, ani pomocník trestného činu, vlastně za všechno může.

Mandlevest
28.02.2024 4 z 5

Spokojenost, možná proto, že je to pro mě první kniha od Tess Gerritsen a nejsem zatížena srovnáváním s její kriminální sérií, která je tu chválená, ale je početná a já nemám odvahu s ní začít :-). Ale autorku jsem chtěla zkusit a tak jsem sáhla po tomto příběhu z univerzitního prostředí a četlo se mi to skvěle. Příběh starý (skoro) jako lidstvo samo, srovnávání s chováním antických hrdinů mi vůbec nevadilo, spíše naopak, za každou originalitu jsem v tom množství příběhů vděčná a navíc tam toho nebylo mnoho. Dvě dějové linky mi také nevadí. Zde je jimi oddělený univerzitní příběh o tom, že je někdy těžké odolat, zejména když přednášíte o vášni, lásce a zradě a máte v učebně spoustu chytrých studentek, které třeba prožívají něco obdobného a druhá linie je policejní vyšetřování. Nic nevadí, že jsem si vraha dobře tipla daleko před koncem, knížka mě bavila až do konce a já jí trošku vylepším hodnocení ( 4 a půl*).

genduna
25.12.2023 3 z 5

Učitel, který podlehne krásné studentce, dále pomsta studentky za to, že jí učitel neopětuje lásku.
Lehké prvky psychopatie hlavní hrdinky dodávají knize akčnost. Jinak nuda. Navíc anglická dějinná literatura, která je v knize značně popisována mě moc nebere. Takže kniha mě celkově nijak zvlášť nenadchla.

Januli
09.11.2023 3 z 5

Hlavní hrdinka není zrovna nejsympatičtější osoba pod sluncem, tak není moc divu, že se jí něco přihodilo (samozřejmě že jsem ji to nepřála) . Pachatel mě napadl asi v prostred knihy a nebýt toho přehnaného závěru,kdy se vše rozsekne, bych knihu asi hodnotila lépe. Jinak čtivé, zmaknuto za dva dny :+)

intelektuálka
18.09.2023 4 z 5

Zajímavé zpracování motivu zrady a pomsty .... bohužel se nevyhnutelným závěrem ....

Líbily se mi odkazy na starověké vztahové tragedie - ať už Abelard aHeloise, Iason a Médeia či Aeneas a Dido ....

Méně už se mi líbila postava Taryn a její osobité pojetí lásky ....

A vzhledem k tomu, že si autorka přizvala spoluiautora, je zde cítit i mužký náhled na problém - ale pro mne byla nejvíce sympatická postava Maggie a její tolerance ....

Kniha určitě stojí za přečtení.

knihomolkadorfa
17.09.2023 5 z 5

Tak jo. Hodně netypická Tess, ale knížka mě bavila.

gordon13
27.08.2023 5 z 5

Povedená kniha, i když rukopis T.Gerritsen bych v tom úplně nenašla, je znát
ruka jiného autora...příběh je starý jak lidstvo samo, ale poutavě zpracovaný.
Líbilo!

mikika
14.08.2023 4 z 5

celkem zdařilý mix detektivy a psychothrilleru, kdy se snažíte pochopit jednání studentky Taryn, která je buď emocemi zmítanou bytostí, nebo těžce narušenou mrchou. fakt jsem se nemohla rozhodnout a s každým flashbackem to bylo ještě těžší.

wlado
12.08.2023 3 z 5

Čakal som od svojej obľúbenej spisovateľky triler, no išlo o detektívny, trochu psychologický príbeh. Kniha sa nečítala zle, no určite sa k nej už nevrátim. Dej bol predvídateľný, postavy na vôbec neuchvátili.

Brembelik745
04.08.2023 2 z 5

Obrovské zklamání.....Tess je moje oblíbená spisovatelka, ale tentokrát to byl naprostý propadák.... Děj se táhne... Je pojat jako vyprávění několika hlavních hrdinů, než aby to bylo vyšetřování vraždy...Na konci žádný wau efekt se nekoná.... No i se zavřenýma očima je mi těžko dát ty 2*.

krejcovka76
30.07.2023 3 z 5

Těšila jsem se na další počin oblíbené autorky. Při zjištění, že tentokrát má parťáka jsem trochu závahala. A musím říct, to prostě není ona. Příběh má šmrnc a spád, prolínají se dvě časové linie, ale vraha jsem odhadla hned, oběti jsem to přála, prostě za mě pocit všechno špatně :-( Třeba se v tom někdo, kdo nečetl Chirurga nebo Učedníka najde, já bohužel ne.

alnahu
26.07.2023 3 z 5

Touto detektivkou jsem se musela tak trochu prokousávat. Od této autorky jsem již přečetla více knih a vždy byly super.Trošku mi i vadilo přeskakování v ději co bylo předtím a co potom.Děj byl plý záludností a zvratů.

Marluksa
18.07.2023 5 z 5

To se dalo čekat.
Naprosto perfektně odvedená práce, jak už je u autorky zvykem.
Pravdou je, že mě začátek trochu mátl. Najednou jsem nevěděla kdo je kdo, ale s každou další stránkou, s každou další kapitolou se osudy postav krásně propojovaly.
Autorka dostala čtenáře přesně tam, kam chtěla, doslova nás posadila na sloupy vysokého napětí.
Všechno se prolíná, dává smysl, pak Tess opět mávne kouzelným proutkem a my si po několikerém promnutí brady lámeme hlavu, kam to sakra jako směruje teď?! Jeden dokonalý úhybný manévr za druhým.
Nakonec vás ani ve snu nenapadne, že by to mohl skutečně spáchat...

Každopádně navždy pro mě zůstanou autorčiny předchozí knihy, konkrétně ZÁVĚJE a MLČÍCÍ DÍVKA naprostými topkami.
Určitě doporučuji.

Havrnka
12.07.2023 4 z 5

Četla jsem hodně knih T.Gerritsen, ale tato mě moc nebavila. Napětí skoro žádné, hlavní hrdinka byla hodně sebestředná a závěr předvídatelný.

Starmoon
11.07.2023 5 z 5

V poslednom období som čítala viacero skvelých detektívok a thrillerov; Študentka však medzi nimi vedie. Možno trošku predvídateľné, možno trošku klišé, ale zároveň aj napínavé, dobre vystavané a vygradované dielo, kde sa dôraz kladie skôr na psychológiu než na "krváky", čo ja osobne kvitujem. Páčilo sa mi, že žiadna postava nebola čiernobiela; každú by som dokázala v niektorých chvíľach objať a úprimne jej povedať "chápem ťa"; zároveň by si každá v niektorých chvíľach zaslúžila pomyselnú facku (či skôr súcitné varovanie "nerob to; toto nedopadne dobre ani pre teba, ani pre iných"). Možno to bolo prostredím, možno postavami, možno spôsobom rozprávania, možno všetkým dokopy, každopádne som si Študentku veľmi užila a bola by som rada, ak by autorská spolupráca tohto dua pokračovala i naďalej.

Evule *
05.07.2023 4 z 5

Čtivé i napínavé, tušila jsem správně. Mé oblíbené sérii s Jane a Maurou se ale kniha nevyrovnala.

ArwenAragorn
27.06.2023 5 z 5

81%
Nebesa mi velí zříct se té neblahé vášně, jež mě k tobě pojí, však běda! mé srdce se s tím nikdy nedokáže smířit.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Knížka se mi moc líbila a přesně bych opsala hodnocení, které tady napsala beruška.
Určitě ji doporučím.

Zahradnice19
23.06.2023 1 z 5

Četla jsem snad všechny knihy této autorky, patří k mým oblíbeným, byly už i slabší kusy, ale dalo se, vždy bylo nějaké napětí.... pro mne je tato kniha zatím nejslabší, možná je to i tím, že je psána ve spolupráci... Garryho Bravera jsem neznala, ale podle všeho se zaměřuje na thrillery, psychologické zápletky, a tady je to hodně vidět, mám raději akční detektivky s Rizzoliovou ... Tuto knihu si do knihovny asi nezařadím, nemám potřebu se k ní vracet, dost klišé téma, pořád jsem čekala na ty zvraty, které byly v recenzích, ale nic...

Štítky knihy

thrillery pro ženy

Autoři knihy

Tess Gerritsen
americká, 1953
Gary Braver (p)
americká, 1942

Kniha Študentka je v

Právě čtených3x
Přečtených124x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených6x
Knihotéce121x
Chystám se číst91x
Chci si koupit26x
dalších seznamech5x