Studená kůže

Studená kůže https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23244/mid_studena-kuze-lly-23244.jpg 4 49 11

Dobrodružný román z "konce světa" - ostrůvku ztraceného v antarktických vodách, kam odjíždí v 19. století hlavní hrdina, Ir rozčarovaný nezdarem v bojích o nezávislost, provádět meteorologická měření. Když ho kapitán lodi vysadí na ostrově se zásobou jídla, puškou a slibem, že pro něj zase za rok přijede, vypravěč a zároveň hrdina netuší, jaké hrůzy ho čekají. Jediný obyvatel, zjevně šílený strážce majáku Batís Caffó, je víc než nerudný; meteorologovu chatrč v noci přepadnou záhadné bytosti vylézající za tmy z moře, půl lidé, půl ryby, se studenou kůží a děsivou silou. Hrdina stráví rok života v děsu z opakovaných nočních přepadů, v beznadějných bitvách s obludami, v rozhovorech s násilnickým kolegou, ale i v okouzlení krásou podivných bytostí.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Pell Freda , 2002


více info...

Přidat komentář

LubomirSottnik
předevčírem 4 z 5

Wow, tak toto bolo výnimočné!

Cold Skin mi odporučili v jednom kníhkupectve v Barcelone ako príklad súčasnej katalánskej literatúry. A nemohli urobiť lepšie.

Táto drobná kniha ukrýva klaustrofobický príbeh o mladom mužovi, ktorý prijal pracovnú ponuku pozorovateľa počasia na ostrove za Polárnym kruhom. Na tomto vskutku opustenom ostrove nenachádza nikoho, okrem čudáka Grunera zabarikádovanom v budove majáku.

To, prečo je Gruner zabarikádovaný sa hlavná postava dozvedá už v prvú noc svojej návštevy, kedy sa z mora vynorí húf agresívnych monštier. Pôvodne pracovný pobyt sa tak mení na holý boj o prežitie. Hlavný hrdina vyvinie všetko svoje úsilie k tomu, aby prežil, aj keby to malo znamenať pristúpenie na Grunerove podmienky.

Tým, že každú noc prichádza k útoku podmorských monštier pripomína Cold Skin survival horror videohry ako Resident Evil, no v skutočnosti ponúka hlboké zamyslenie o vzťahu ľudí k prírode, kontakte s inými mysliacimi stvorenia, šialenstve, neviazanej sexualite, a samozrejme tom, že tie najväčšie monštrá sa často skrývajú v nás samotných.

Autorovi sa tiež mimoriadne dobre darí vybudovať atmosféru izolácie, chladu, vlhkosti a soli. Vďaka tomu má čitateľ pocit, že sa fyzicky nachádza na malom opustenom ostrove za Polárnym kruhom, kde jediný kontakt s ľudskou civilizáciou predstavuje vyšinutý muž.

Cold Skin je literárna jazda, pripomínajúca lepšie veľkofilmy, kde sa kombinuje pútavý dej, no zároveň ostáva veľkorysý priestor na zamyslenie. Popravde, pri písaní tejto recenzie mám chuť si knihu opäť prečítať, a to je azda najväčší kompliment, aký môžete knihe a autorovi vyjadriť.

Albert Sánchez Piňol sa dostal do môjho čitateľského hľadáčika a určite budem na pozore pred jeho ďalšími knihami. A vy, ak uvidíte niekde Cold Skin, určite neváhajte a siahnite po nej.

Ivan Kučera
07.03.2022 3 z 5

„Možná, že jediná zvířata na tomhle ostrově jsme my!“ Toto je kniha s jedným s najviac stagnujúcim, monotónnym dejom, akú som kedy čítal. Pritom nie je zlá. Len je neskutočne... stagnujúca a monotónna. Deň rozprávajú sa, plánujú a premýšľajú. Noc bojujú. Deň rozprávajú sa, plánujú a premýšľajú. Noc bojujú. A takto celú knihu. Zarazilo ma, že karty sú odokryté rýchlo po prvej kapitole a v duchu som sa pýtal, o čom to tým pádom bude ďalej. Nuž, o rozprávaní, plánovaní, premýšľaní... a bojovaní. Len občas autor príde s miernym oživením (potápanie). Ono by taký monotónny dej teoreticky mal vadiť, ale je to tak dobre napísané, že nevadí. Ale 4* tomu neviem dať. Teoreticky je to ukážkový lovecraftovský príbeh (dvaja muži, maják, pustý malý ostrov a s tmou z okolitého mora vyliezanú oni), ale neustále som mal pocit, že mi spisovateľ náruživo túži niečo povedať. Niečo hlboké, čosi o xenofóbii, vari obžalobu o ľudstve, o nás, o zle v našich srdciach, ktoré túži len nivočiť a nie povznášať sa. Na konci zostáva len pachuť. Albert Sánchez Piñol je pôvodným povolaním antropológom, neviem, či to s tým súvisí, ale asi áno. Dialógy a postavy sú dobré, opisy prostredia fajn a atmosféra je silná. Ale čo z toho, keď chýba poctivý horor? Pri tomto sa báť napriek všetkej tej hrôze fakt nebudete. No a potom? Potom je koniec. Film Xaviera Gensa z roku 2017 je na tom podobne: skvelú atmosféru, dobré postavy a zaujímavú výpravu nivočí stagnujúce tempo.


Arev122
17.03.2021 4 z 5

Dobrodružně laděná kniha o životě hlavního hrdiny se šíleným strážcem majáku na zapomenutém ostrově kdesi v arktických vodách. Oba je ohrožují podivné záhadné bytosti, ale jejich mláďata jej uchvátily. Čtivé, napínavé...

Knišíl
15.12.2019 3 z 5

Kniha má určitá poselství skrytá mezi řádky. Za mě je to především téma xenofobie a (ne)možnosti vzdorovat jí. Nejedná se o jednoduché krveprolití bez snahy o zkoumání jeho podstaty, naopak autor se asi snažil dostat ke kořenům válek, každopádně kniha pro mě nebyla až tolik zajímavá po té umělecké stránce. Prvních dvacet stran úžasných, pak text obsahuje až příliš znovu se opakujících scén a možná až zbytečná snaha říci vše na tak krátký literární útvar, což je výsada mistrů prózy a tím dle mě Piňol není, snižuje výsledný pocit a tedy mé hodnocení .

Metla
15.08.2019 4 z 5

Když je mi vedro, ráda sáhnu po knize, která zmrazí už svým názvem, ideálně také obsahem. Obvykle se zbaběle vyhýbám próze zavánějící náročností a nezáživností; za tip na "Studenou kůži" vděčím trolovi, co prudil v diskuzi pod knihou Stephena Kinga. Díky, Julietto... a už to nehul.

Doba – 20. léta minulého století, místo – ostrůvek poblíž Antarktidy, zápletka – drama dvou lidí v dobrovolném vyhnanství. Děj je popisován z pohledu bezejmenného mladého muže, někdejšího irského povstalce. Znechucen poměry ve své vlasti, přijímá práci atmosférického úředníka a na rok opouští civilizaci. Ani v izolovaném koutku země však nebude docela sám...
Piňol nezdržuje čtenáře zdlouhavým úvodem, popíše prostředí, nechá přijít noc a už pouští hrůzu, která mi při prvním setkání skutečně přivodila husí kůži. Vyrovnávání se s tímto dosud nepoznaným děsem, ale také s obyvatelem majáku i vlastním nitrem, to je náplň zbývajících stran. Díky přiměřenému rozsahu se ke slovu nedostane nuda: situace se stále vyvíjí a mění se také duševní stav hrdinů. Nečekejte kladné postavy, budete mít co dělat s osobnostmi značně nevypočitatelnými.
Zajímalo by mě, proč Piňol zvolil pro Rakušana absurdní jméno Batis Caffó. Šlo o pouhou hříčku, odkazující k soužití páru podivínů na omezeném prostoru? Nebo bych k pochopení musela proniknout do větší hloubky (zřejmě batyskafem)? Strýček Gůgl v tomto směru nebyl nápomocen, jelikož španělštinou téměř nevládnu a v anglickém překladu se nerudný strážce majáku jmenuje Gruner… takže to jméno asi extra důležité není.
Tohle mrazivé dobrodružství chápu jako jednu velkou alegorii, s jejíž pomocí se španělský autor pokouší popsat nelehkou historii i současnost své země, potažmo povahu lidstva vůbec. Do extáze mě "Studená kůže" neuvrhla, mohu však spokojeně zvednout všechny čtyři palce.

jfialova
18.03.2019 5 z 5

Za mě super, jedna z knih, na které nemůžu zapomenut. Úžasně vykreslená atmosféra mikrosvěta na ostrově, kde každý den je přípravou na noc a každá noc bojem o život.

Finn69
21.02.2018 3 z 5

Padlo mi do oka srovnání s Lovecraftem, k tomu pozitivní ohlasy tady i jinde, vypadalo to slibně...
No, žádný zázrak to zase nebyl, i když číst se to dalo.
Co do atmosféry to ovšem s Mistrem Lovecraftem srovnání rozhodně nesnese a zápletka také nebyla nijak objevná. Děj také nic moc, konečně jsme na pustém ostrově, v noci útočí žabáci a ve dne se chystáme na noc... a tak pořád dokola.
Docela podařený je závěr, návrat lodi, která se pro hlavního hrdinu na opuštěný ostrov vrací, aby ho vystřídala. Celé to najednou získá trochu jinou perspektivu bezútěšného, stále se opakujícího cyklu - to si nakonec zasloužilo třetí hvězdičku navíc.

magnolia
23.02.2015 4 z 5

Další výlet do žánru, který obvykle nečtu, mi potvrdil, že některé knihy opravdu nesmím číst před spaním (noční můry přišly, aby taky ne). A co ke knize - nesmírně čtivé, napínavé, hrdina i další postava a potom ty bytosti, uhhh. Další "zimní" kniha s dějem, který se nedá uhádnout. Podmořská scéna s "delfínky" mne dojala, další překvapily, zaujaly, děsily i rozhodily - a konec, ten jsem si přála jiný, přesto doporučuji.

Pett
06.02.2015 4 z 5

Ta atmosféra je dokonalá...padne na vás ta stísněnost ostrova... to zoufalství z každého soumraku, protože ONI si pro vás zase přijdou a vy se budete bát oko zamhouřit než z toho dočista nezešílíte... a ta psychologická linka je už jen pomyslnou třešničkou na dortu... ať už mezi dvěma "trosečníky" vyvrhnutými společností, kteří bojují o svůj holý život či na samotné nepřátelské frontě... super jednohubka na takové to mrazivé noční čtení...

Missynka
28.12.2013 5 z 5

Když jsem tuhle knihu spatřila v Levných knihách za nějakých ušmudlaných 29 korun a s natrženým obalem, vůbec jsem netušila, jaký skvost se za ním skrývá. Hltala jsem každé slovo, bála jsem se, celou dobu byla napjatá a vůbec jsem si nedokázala představit, co se bude dít. Bylo to boží. Španělé umí... nejen filmy.

doubax
16.07.2013 4 z 5

Hodně překvapivá kniha. Llíbilo se mi to, i když tento žánr nečtu...úplně vás to vtáhne do té absurdní situace - sám na zmrzlém, všemi zapomenutém místě, s bytostmi, o kterých víte jen to, že jsou živí, jiní a nebezpeční...