Strýček světák

Strýček světák https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71821/strycek-svetak-71821.jpg 4 12 4

STRÝČEK SVĚTÁK je román zralé, úspěšné spisovatelky, která umí zapracovat do zdánlivě lehké prózy jednak prvky autobiografické, jednak určitou kritiku společnosti mezi dvěma válkami.

Literatura světová
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Boy , 1973


více info...

Přidat komentář

Koka
07.10.2016 5 z 5

Jedna z nejhezčích, nejpřitažlivějších a nejzajímavějších knih, jaké jsem za poslední rok četla. To, že v roce 1982 tento příběh redaktoři Odeonu vydali v edici Čtení na dovolenou, tedy mezi knihami "v lehkém tónu", považuji buď za žánrový omyl, nebo za chytrou "anticenzurní" kouřovou clonu. Není to žádná humoristická selanka ani napínavý uzavřený příběh, ale neobyčejný obraz života příslušníků vysoke francouzské společenské vrstvy na sklonku třicátých let, kdy v Evropě končil zlatý věk , o čemž nechtěli ani slyšet.
Vnímání života, okolního světa, vztahů, víry, rodiných konfliktů z pohledu 14-leté chytré, citlivé, senzitivní dívky je prokládáno pohledem přitažlivé a důvtipné služebné, přičemž středem světa pro obě i pro celý "panský dům" je Boy - mladý charismatický muž , který vnáší do jejich životů radost, napětí, strach, veselí, svobodomyslnost.
Četné monology postav vyvolávají až impresionsitický obraz, třeba takovou stránku 72 jsem si četla asi sedmkrát dokola, jak je ten text krásný, procítěný.
Ke knize se jistě ještě někdy vrátím, stojí za to.

grillica
21.09.2016 3 z 5

Není to asi úplně čtení na dovolenou, jen čtivý příběh, točíčí se kolem mladého, nezávislého a krásného mladého muže ve 40. letech ve Francii. Zbožňují ho všechny ženy v okolí. Nejvíc jeho neteř Hildegarda a komorná z domu jeho sestry Zuzka, které příběh střídavě vyprávějí. Konec mě příjemně překvapil.


kapllu
18.07.2013 3 z 5

Nevím, jak je to možné, ale pohled Hildegardy mě valnou část dost nudil, zato když vyprávěla Zuzka, nemohla jsem se od knížky odlepit. Spoustu událostí je jenom naznačených, a tak se člověk ani pořádně nemůže vžít do jednotlivých postav - nejvíc mi to chybělo asi právě u Boye. A že by to byl nějaké převratné zrcadlo meziválečné společnosti se také říct nedá, takže za mě slabší průměr. I v tiráži je ale poznamenáno "čtení na dovolenou", takže pokud chcete lehké čtení, je Strýček světák dobrá volba.

Rafa-P
10.07.2013 3 z 5

No docela zajímavý příběh se "smutným" koncem.

Autorovy knížky

Christine de Rivoyre
francouzská, 1921
1982  73%Strýček světák

Kniha Strýček světák je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Doporučených2x
Knihotéce19x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x