Strýček námořník

Strýček námořník https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391583/bmid_strycek-namornik-aOr-391583.jpg 5 8 4

Slavná robinzonáda 19. století s dosud nevydanými ilustracemi Zdeňka Buriana! Anglický námořník a spisovatel Frederick Marryat vydal svůj román Masterman Ready v roce 1841. Příběh se ihned zařadil k nejčtenějším robinsonádám 19. století. Byl oblíbený po celé Evropě, v českých zemích především pod názvem Kormidelník Vlnovský. Slavného dobrodružství se chopil spisovatel František Novotný a se znalostmi zkušeného námořníka jej nově převyprávěl. Příběh rodiny, která se plaví do Austrálie a cestou ztroskotá na pustém ostrově, kde přežije jen s pomocí oddaného a statečného „strýčka námořníka“, je dodnes působivou četbou, ozdobenou navíc výjimečnými ilustracemi Zdeňka Buriana. Ty čekaly více než sedmdesát let na své zveřejnění a knižně vycházejí vůbec poprvé.... celý text

Přidat komentář

0124
08.10.2020

Příjemná a pěkně psaná robinsonovka, takový ten dobrodružný příběh pro kluky na dlouhé zimní večery. Zaujaly mě v ní zvláště detailně popisované mořeplavecké dovednosti až do detailu rozebírané, co všechno musely tehdejší námořníci umět a dělat, aby vše na lodi fungovalo. Konec knihy před vyvrcholením byl už tak trochu natahovaný a méně napínavý. Určitě doporučuji, moc se mi líbila.

Blue
18.06.2020 5 z 5

Nádherný návrat do starých dobrých časů. Objektivně řečeno, staré dobré časy nikdy neexistovaly, ale já tím míním roky svého dětství, kdy jsem s nadšením četl tyto dobrodružné příběhy z exotických krajů. Dnes už takováto kniha působí značně staromódně, děti mají jiné hrdiny, i styl vypravování je dnes jiný, akčnější. Ale možná se i mezi nimi najdou nějací staromilci, kterým tato nádherně a pomalu vyprávěná robinsonáda přijde k duhu. A pokud se nenajdou, nevadí, tato kniha je určena i bývalým dětem. Já jsem si ji opravdu užil, její četba na mne působila jako pohlazení.


minirock
05.01.2020 5 z 5

Jsou knížky pro děti a mládež ze kterých jste jako dítě nadšení ale v pozdějším věku už vám tolik neříkají. To se ale netýká tohoto románu, je napínavý i poučný jak pro mladé tak i pro starší. A když jsou v něm tak nádherné ilustrace jako ty od Zdeňka Buriana ve vydání z roku 2018, není co řešit. Je to krásná kniha kterou jsem si po letech opět parádně užil.

FilDaV
15.06.2019 5 z 5

Úžasná a poučná kniha od spisovatele a námořníka Fredericka Marryata, který si s touhle robinsonádou poradil výborně. A Masterman Ready je jedna z nejlepších postav, kdyby byl svět plný lidí tohoto charakteru, tak by zde na Zemi bylo opravdu krásně. 100%