Strýc Dynamit

Strýc Dynamit https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27837/bmid_stryc-dynamit-hJc-27837.jpg 4 38 9

Strýc Fred série

< 2. díl >

Strýc Fred, jinak lord Ickenham, má opět jednou pré. Tentokrát přijíždí pod cizím jménem Brabazon-Plank do sídla sira Aylmera Bostocka, jehož dceru si má brát jeho synovec Pongo. Pongo je už na místě a neuvedl se nejlépe – když předváděl, jak brazilští domorodci zabíjejí ptáky prakem, rozbil bustu svého hostitele. Pongo se rozhodne nahradit bustu jinou ze sídla Ickenhamů. Tuto bustu vytvořila bývalá Pongova snoubenka Sally a jsou v ní ukryté šperky, které chce Sallyin přítel propašovat z New Yorku. Sally chce bustu vyměnit za jinou, ale ve zmatku obě busty skončí ve sbírce sira Aylmera. Pro strýce Freda je to příležitost, aby uplatnil svoji vynalézavost a zařídil a) aby to dopadlo dobře s bustami, b) aby jeho synovec Pongo nechal plavat nynější snoubenku a vzal si tu předchozí, c) aby mohl soudcovat na soutěži roztomilých dětiček na místních oslavách. Velkou překážkou je místní konstábl, který ví, že strýc Fred není major Brabazon-Plank, a navíc si vzpomene, že zatkl údajného Brabazona-Planka a Ponga na psích závodech pod docela jinými jmény. Konstábl tedy nespouští venkovské sídlo z očí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Uncle Dynamite , 1948


více info...

Přidat komentář

crossandra
16.10.2023 4 z 5

Saturnina v mých čtenářských očích asi jen tak něco nepřekoná, ale příjemnému anglickému humoru neodolám.

janina66
09.03.2023 4 z 5

Velmi odpočinková četba. Zpočátku trochu zamotané a bláznivé.
Ale musím říci, že jsem četla od autora daleko vtipnější. Např. Vlna zločinnosti na zámku Blandings či Letní bouřka.


fénix56
08.09.2022 4 z 5

Vzdáleně mi tato kniha připomínala Saturnina. Strýček Fred je na jedné straně dobrosrdečný, hned se hrne někomu v nesnázích pomoct, na druhé straně je někdy na zabití... Ale nejvíc mne na této knize zaujala spisovatelova práce s jazykem, se slovy. Jeho vtipné postřehy a poznámky jsou perfektní.

radimch
19.05.2022 5 z 5

To je fakt fajn knížka, bavilo mě to ;-)

drakamena
22.11.2021 4 z 5

Od Wodehouse jsem zatím znala jenom Jeevese a Woostera, ale tahle kniha byla skvělá. Lord Ickenham je vskutku chodící pohroma pro svého synovce Ponga, na druhou stranu vždy pomůže všechno zaonačit tak, aby to dobře dopadlo. Báječně jsem se bavila!

ComposeAdela
12.02.2020 5 z 5

Musím říct, že toto je za mě jedna z nejlepších wodehousovek, které jsem zatím četla. Udělala mi radost :)

bruntal
07.02.2018 4 z 5

Kdyby tak měl každý svého strýčka Freda...

Amber
19.08.2017 5 z 5

Když se mi stýskalo po dočtení Saturnina po něčem lehkém a humorném, byl mi doporučen P. G. Wodehouse. Jako první jsem sáhla po Strýci Dynamitu. A opravdu, odpočinula jsem si u toho, zasmála se, bylo to krásné lehké poctění. Jsem spokojená. Doporučuji a já samotná už se těším na další autorovi knihy.

Merlinit
18.03.2014 5 z 5

Krásné a laskavé.