V pasti času

V pasti času https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370837/bmid_v-pasti-casu-EKg-370837.jpeg 3 56 13

Struny času série

1. díl >

Třináctileté Meg Murryové se poslední dobou moc nevede. Připadá si nemožná, nehezká, ve škole se jí nedaří, nikam nezapadá. O jejím pětiletém bratru Charlesovi kolují ošklivé pomluvy, a ke všemu musí poslouchat vlezlé narážky na záhadné zmizení svého táty, talentovaného fyzika, který se pořád nevrací. Jedné temné bouřlivé noci ale do domu Murryových zavítá nečekaná, podivná návštěva – paní Kdovíco. Jak se ukáže, paní Kdovíco má ještě dvě stejně podivné přítelkyně, a všechny tři chtějí Meg a Charlesovi pomoct najít tátu. Aby se za ním ale obě děti dostaly, musí se vydat na nebezpečnou cestu napříč prostorem a časem a za pomoci svého kamaráda Calvina svést bitvu s temnotou, která postupně zahaluje celý vesmír. Madeleine L'Engle se podařilo stvořit mimořádný nadčasový příběh, který se stal opakovaně vydávanou klasikou žánru na pomezí sci-fi a fantasy pro mladé čtenáře. V roce 2018 uvádí společnost Walt Disney Pictures film natočený podle tohoto oceňovaného díla.... celý text

Žánr:
Horory , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , #booklab
Originální název:

A Wrinkle in Time , 1962


více info...

Juls125
Juls125
17.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Uprimne nechapu nizke hodnoceni knizky, ja se do toho velice zacetla a i prestoze jsem to na zacatku povazovala za kravinu, moc me bavily citaty pani Kdo a vysvetleni dimenzi, pribeh byl rozhodne dobry a velice jsem se dokazala vzit do situaci pri zachrane tatinka, vzdycky jsem z toho mela uplne husinu, mozna bych knizku ocenila vice, kdyz jsem byla mladsi a je to spise takova pohadka s dobrym koncem, ale rozhodne jdu hned cist druhy dil. Je to spis pohodovejsi cteni po nejake narocnejsi knize, ale zaujala me

bradovav
bradovav
18.07.2022

Obálka: 2*
Pod obálkou: -
Hlavní postavy: 4*
Děj: 3*

Ke knize jsem se dostala díky knižní štafetě u @booklover_maya - moc děkuji. K této knize bych se totiž jinak na 100% nedostala.

Přiznám se, že by mě neoslovil název, ani obálka. Nejsem vášnivým čtenářem sci-fi, jak jsem už ale několikrát psala, knižní štafety jsou skvělé v tom, že vám otevírají svět knih, které by vás minuly.

Tato méně obsáhlá kniha pojednává o šestičlenné rodině, které zmizí otec. Rodiče vědci, naprůměrně inteligentní syn, dvojčata a dcera, která své sebevědomí teprve hledá.

Příběh nás zavádí mimo mléčnou dráhu, kde se dvě z dětí spolu se svým kamarádem pokoušejí zachránit otce a společně se vrátit za zbytkem rodiny. Během tohoto putování se seznámí s několika mimozemskými stvořeními. Podaří se jim otce zachránit? Jsou mimozemšťané hodní, nebo zlí? Musíte zjistit sami...

Já si v průběhu čtení zamilovala pětiletého nadprůměrně inteligentního Charlese a doufám, že se s ním budu potkávat i při čtení druhého dílu.

Celkové hodnocení: 3* z 5*


julie0463
julie0463
01.06.2022 4 z 5

Kniha je zajímavá. Zase něco jinačího, ale líbíla se mi cestování časem. Něco pro mě. Doporučuji i když je to spíš oddechovka.

hanpari
hanpari
07.02.2022 3 z 5

Jde o knihu, která není špatná a zároveň ani dobrá. Svého času, jak jsem pochopil z doslovu, měl v Americe obrovský úspěch, ale neumím si představit, že by ho dokázala zopakovat v dnešní době.

Co se mne týče, nejzajímavější byla si první třetina, která byla příjemně rozehraná, ale domácí tým pak slábl, a třetí třetinu nevím jak dokončil, protože jsem odpadl já.

Nicméně pro českého čtenáře může mít hodnotu kniha v originále, jelikož je psaná korektní americkou angličtinou, na mírně pokročilé úrovni.

Proto vřele doporučuji coby studijní pomůcku. V originále vyšlo jako "A wrinkle in time".

Gilda_Joyce
Gilda_Joyce
20.08.2021 5 z 5

To nízké hodnocení moc nechápu. Mně se to strašně líbilo. Skvělí styl psaní a za mě příběh perfektní, ale zřejmě myšlenku knihy každý nedokáže ocenit. Doporučuji!

renisla
renisla
15.04.2021 2 z 5

Jako kniha mne nezaujala :-/ Což je škoda - mám pro takovéto knihy slabost.

maca1245
maca1245
26.09.2019 4 z 5

O knize jsem se dozvěděl díky připravovanému filmu. Chvíly trvalo než jsem se ke knize dostal díky plno dalším knihám, které jsem měl rozečtené před touhle.
Jak již bylo řečeno níže kniha vyšla ve špatný čas. Když se ohlédneme na to kdy byl originál poprvé publikován, tak to nejspíše dojde většině. Tím ale nechci upírat knize její nápaditý ačkoliv trochu nevyužitý potenciál. Pro mě osobně to bylo velice odpočinkové čtení. Jelikož nejsem cílová skupina může se zdát příběh plytký a naivní. Upřímně po nějaké těžké literatuře je to pravé ořechové. Určitě se vrhnu i na druhý díl.

kalinkacz
kalinkacz
18.08.2018 3 z 5

O knize jsem se dozvěděla díky trailerům k jejímu filmovému zpracování... A já nějak nevím... Určitě je to tím, že je kniha mnohem, mnohem mladším čtenářům, než jsem já... Proto mi taky příběh připadal hodně jednoduchý a jen jsem si přála ho dočíst.... Myslím si, že kdybych byla v cílové skupině, tak se mi kniha líbí opravdu hodně, protože potenciál tam je, ale takhle si nejsem jistá, zda jít do dalšího dílu...

Fantasysvet
Fantasysvet
05.05.2018 3 z 5

Prekvapenie neprichádza. Stupňovaniu deja chýba iskra, zvrat sa nekoná. Struny času ostávajú v rovine nastolených otázok, pomaly rozvíjajúcich sa hypotéz a morálneho pátosu. Na nič vám neponúkajú priamu odpoveď, čo by neprekážalo, ak by sa príbeh uchopil úplne inak. Aj keď máte možnosť cestovať svetom farbistej fantázie samotnej autorky, rozkladať sa na molekuly atómu a bojovať s podobným nepriateľom, akému čelil aj sám Anakin Skywalker, nielen príbeh, ale aj jeho kostra vám tak trochu škrípu pred očami. Vynára sa teda otázka, či druhá časť prinesie uspokojivé odpovede, pomôže zžiť sa s postavami, a tak trochu lepšie porozumieť hlavným hrdinom. Vzhľadom na to, že ide o štvordielnu knižnú sériu, bolo by to od autorky naozaj láskavé gesto.

Knihe priťažuje aj fakt, že s nonsensom, ktorý sa postupne z príbehu vynára, nedokážu zručne pracovať ani postavy. Či už hlavní, alebo tí vedľajší hrdinovia. Ich povahy nateraz ostanú pre vás nesympatické a vyvolávajúce skôr rozhorčenie z toho, že v nich nedokážete poriadne čítať a aspoň nejako si utriediť chaos, ktorý vďaka nim vzniká. Márne hľadáte autorkin zámer, asi žiadny nemala. A tak vám neostáva nič iné, len zaťať zuby, a zmieriť sa s tým, že sympatie sa jednoducho dostavia časom. Možno zahorí iskrička nádeje práve pri postavách mimozemských civilizácií, ktorým naši hrdinovia vbehnú do cesty. Nuž... všetky postavy, bohužiaľ, pôsobia miestami plocho. Sú málo výrazné, sem-tam neuveriteľné, chýba im prirodzená spontánnosť, ale až takú veľkú hanbu si však nerobia. A to je dôležité.

Attia
Attia
20.04.2018 3 z 5

Takové roztomile jednoduché a naivní, ale pro malé čtenáře ideální! :)

Kraken84
Kraken84
17.04.2018 2 z 5

Moje první slovensky psaná kniha na kterou jsem si troufnul. Na jazyk jsem si zvykl celkem rychle, ale z podivného obsahu jsem na rozpacích. Nedokážu pochopit co chtěl autor vyjádřit podivným příběhem, který řeší (nic nového) odvaha a láska. Velkou roli tu hrají tři sudičky/andělé/hvězdy/ježibaby, poznáváme nové planety, přátelské mimozemšťany i holý, pulzující zlovolný mozek. Mám knihu za bizardní pohádku né nepodobnou čaroději ze země oz a Alence v říši divů= nepostrádá to ten " o kolečko míň" faktor.

igor6519
igor6519
11.11.2015 5 z 5

Kvalitná kniha, ktorá u nás vyšla v nesprávnom čase. Možno na začiatku 90tych rokov s lepšou obálkou by sa z nej stala klasika. Viac na mojom blogu: http://www.zabudnuteknihy.eu/2015/10/co-bolo-harry-potterom-pred-harry.html

Lenka68
Lenka68
26.09.2014 4 z 5

Trochu zvláštní, ale čte se dobře. Překlad neznám, jen originál (a jak občas čtu recenze, možná je to tak lepší). Líbí se mi i pokračování, kdo umí anglicky, tak doporučuji.

Štítky knihy

zfilmováno pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Madeleine L'Engle
americká, 1918 - 2007
2018  67%V pasti času
2018  71%Vítr ve dveřích

Kniha V pasti času je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst74x
Chci si koupit13x
dalších seznamech8x