Struktura vesmíru

Struktura vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39283/struktura-vesmiru-39283.jpg 5 34 8

Ve své knize odhaluje jeden z předních světových teoretiků strun a autor mimořádně úspěšné knihy Elegantní vesmír základní předivo vesmíru. Představuje vesmír – od Newtonovy absolutní říše přes Einsteinovo spojení prostoru s časem k dnešním převratným objevům – a ukazuje, že ten náš je jen jedním z mnoha vesmírných ostrovů plovoucích v ohromném mnohorozměrném prostoru. Setkáváme se v něm s výstředním světem kvant, jehož čas a prostor jsou zmítány neklidem kvantové neurčitosti. Ukazuje paradoxní povahu času, jenž podle fyzikálních zákonů nemusí nutně plynout jedním konkrétním směrem, i to, že dráždivý svět strun a M-teorie nám nakonec může poskytnout teorii všeho.... celý text

Žánr:
Vesmír , Přírodní vědy

Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Fabric of the Cosmos. Space, Time, and the Texture of Reality , 2004


více info...

Přidat komentář

DzordanoChruno
27.11.2021 3 z 5

Autor otvára fantastické témy, bez sporu zaujímavé pre každého, kto rád objavuje fungovanie sveta okolo nás. A to na úrovni vesmíru aj atto-vesmíru, na sub-atómovej úrovni. Žiaľ, koncept je mierne povedané zvláštny, niekedy Greene skokom (a nedostatočne vysvetľujúc) prebehne dôležité stavebné bloky, ktoré musíte pochopiť, aby ste sa v ďalšom texte nestratili. Inakedy zas aj 5x opakuje to isté, čím sa kniha zbytočne nafukuje. Jeho názorné prirovnania, ktorými má jednoducho objasniť práve preberané fakty, mi väčšinou nesedeli. Ale možno som ja natvrdlý :-) Knihe podľa mňa dosť škodí aj preklad, niežeby bol vecne zlý, ale z tých Hurvínkov a Majorov Zemanov sa mi v žalúdku tvorila kvantová neurčitosť. Každopádne, môj nečakaný take-out z knihy je, že fyzika sa v určitej fáze rovná náboženstvu - keď už si nevie vysvetliť, či dokázať určitý jav, vymyslí si teóriu, z ktorej akoby všetko pramení. Nespochybňujem Veľký tresk, ale znie rovnako komicky a nevysvetľujúco, ako názory kreacionistov. A možno ešte fantasknejšie. Fyzike fandím a držím palce, i keď pochybujem, že našimi mikro-mozgami dokážeme niekedy pochopiť "Život, vesmír a vůbec". Sme na tom zhruba podobne, akoby mravec chcel pochopiť mikroprocesor - jediné, čo o ňom môže poznať je, že má tiež nožičky. Alebo inak: Keď idete stavať dom a realizačný projekt má urobiť vaša pol ročná dcéra, môže sa to podobať na dom, ale skôr to bude mať tvar ako kravské h0wno. A to je zhruba to isté, čo vieme o vesmíre.

parxel
26.10.2021 5 z 5

Struktura vesmíru je jednou z náročnějších vědeckopopulárních knih o fyzice. Brian Green jde v některých pasážích hluboko do podstaty popisovaných fyzikálních jevů a občas je náročné si všechno v hlavně správně poskládat. Na druhou stranu jsem si některé důsledky speciální teorie relativity uvědomil, až po přečtení této knihy. Jedná se například o pasáž, ve které vysvětluje pojem současnosti a některá další přirovnání.

Osobně jsem některé kapitoly četl 2-3x, abych jim porozuměl a to se domnívám, že mám celkem dost načteno. Potenciálním čtenářům bych doporučil, aby se nenechali odradit vyšší obtížností textu a věnovali pochopení trochu času. To kam se součásné poznání světa posunulo je naprosto fascinující a tato kniha vám některé představy ozřejmí z trochu jiného pohledu a to za trochu námahy podle mého názoru rozhodně stojí.


konicekbily
25.04.2021 3 z 5

Nečetl jsem první díl Elegantní vesmír a tak jsem se v příkladech ztrácel a knihu jsem nedočetl. Za polovinou knihy jsem se už nechytal a tak mohu knihu pouze doporučit pro "šílence do moderní fyziky", ale pro řadového čtenáře význam nemá.

Jacck
28.07.2017 5 z 5

Kniha je perfektně napsána. B. Greene má dar jazyka a a schopnost objasňovat složité myšlenky jednoduchým názorným jazykem (viz časoprostor jako bochník chleba, kdy různí pozorovatelé jej řežou různě). První půlka knihy líčí víceméně standardní fyziku, zvláště její dvě perly 20. století, relativitu a kvantovou mechaniku. Druhá půlka knihy líčí teorii strun, která je dost kontroverzní. Přes obrovskou komplexitu a matematickou bohatost pro ni není žádné experimentální potvrzení. V posledních letech je tu i zklamání z LHC, které zatím krom potvrzení Higgsova bosonu nenašlo vůbec nic, ani náznak supersymetrie ani žádné fyziky za hranicemi Standardního modelu. Je otázka, jestli strunová teorie do budoucna přežije či nikoliv.

JIC
01.01.2016 5 z 5

Skvela kniha, ktera neni jednoducha na cteni, ale poskytne ctenari prijatelnou formou informace o Obecne teorii relativity, Kvantove mechanice a Teorii strun, M teorii, teleportaci a dalsim. Zajmcum o problematiku fyziky a vesmiru tuto knihu vrele doporucuji. Davam *****

Eldar80
10.09.2015 4 z 5

Tak tohle je kniha už spíše pro nadšence. Ikdyž to tak nevypadá, není tak přístupná jako Elegantní vesmír. Kniha začíná poměrně slibně popisováním rozdílnosti prostoru a našich intuitivních představ o něm. Obecná relativita nutně zavádí jediný časoprostor. Dále se věnuje času a posléze chyby velkého třesku podle standarního modelu opravuje teorií inflačního třesku nebo fázových posunů při oddělování základních sil. Bohužel jak uvádí profesor Kulhánek na svých přednáškách, jedná se skutečně pouze o matematické hypotézy nepotvrzené experimenty, ale pouze fascinující fyziku. Kniha pak už není příliš záživná a ukazuje jak se naše denní intuitivní zkušenost se světem liší od světa fyziky. Ten fyzikální svět se svým způsobem stává bizarnějším. Kniha je pak mírně nudnější, protože posléze opakuje základní teorii superstrun a uvádí tak látku Elegantního vesmíru. Kniha končí teleportací a úvahami o cestování v čase, což jsou věci, které mě příliš neberou. Obávám se, že ten kdo nebyl pozitivně osloven Elegantním vesmírem neměl by se do čtení této poměrně dlouhé knihy pouštět. Ale naopak všem, kterým se Elegantní vesmír opravdu líbil a zajímal by je přesnější pohled na fundamentální vlastnosti prostoru a času rozhodně doporučuji. Je však již nutno se obrnit trpělivostí. 70%

Paulika
26.05.2015 5 z 5

Dalsi vyborna kniha od skveleho popularizatora kosmologie a teoreticke fyziky. V textu sice autor pouziva jen minimum matematickych pojmu a matematicky vyrazu, ale pro dychtivejsi ctenare je uvadi v poznamkach na konci knihy, takze ani ti o nic neprijdou. Ano, takto se ma psat popularne-naucna kniha. Tento styl psani mi plne vyhovuje. Jednoznacne pet hvezd!

zahadum
03.02.2013 5 z 5

Brian Greene napísal geniálnu knižku : Elegantný vesmír ktorá bola po práve bestsellerom na poli vedeckých kníh. Druhá knižka Štruktúra vesmíru je v podstate veľmi rozšírené pokračovanie Elegantného vesmíru. Autor v nej ide hlbšie do témy času, priestoru a povahy reality čo je aj podnázov tejto knihy. Opiera sa aj o najnovšie poznatky teoretickej fyziky a kozmológie. V prvej polovici knihy nám stručne vysvetlí fyziku Newtona a Einsteina a zhruba v polovici knihy pozvoľna začneme s teóriu strún a koniec knihy je venovaný viacdimenzionálnej podstaty vesmíru plus rozoberá teóriu superstrún / M-teóriu. Greene je dokonalý rozprávač a človek so schopnosťou veľmi populárnym a prístupným jazykom vysvetľovať takto zložité témy.Kniha je veľmi dobre preložená a je schválne upravená pre českého prípadne slovenského čitateľa kedy rôzne odkazy pána Greena sú prispôsobenej našej kultúre a zemepisu. Koniec knihy autor ponechal lákavým témam ako je cestovanie časom a vesmír ako hologram...obe témy sú maximálne pútavo rozpitvané bez zbytočných senzáciechtivých prvkov. V knihe je minimum matematických pojmov, autor ich nahrádza skvelou formou obrazovej prezentácie a názorných ukážok ktoré vysvetľujú skutočne aj tie veľmi zložité aspekty jeho myšlienok.