Stručná historie téměř všeho

Stručná historie téměř všeho https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426773/bmid_strucna-historie-temer-vseho-6dX-426773.jpg 5 96 23

Bill Bryson je jedním z nejoblíbenějších spisovatelů na světě. Ve Stručné historii téměř všeho se vydává na vrcholnou cestu k nejzajímavějším a nejdůležitějším otázkám, na něž věda hledá odpovědi. Je to úžasné a zábavné dobrodružství, protože tento nenasytně zvědavý spisovatel se pokouší pochopit...

Literatura naučná Historie Věda
Vydáno: , Pragma
Originální název:

A Short History of Nearly Everything , 2003


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
22.10.2023 4 z 5

Bryson umí psát o čemkoliv zábavně i poutavě a to platí i pro tuto knihu. Začátek byl pro mě skvělý a bylo to na 100% a 5*, ale pak byly další a další kapitoly a některé už ne tak zajímavé a poutavé. Knihu ovšem s klidným svědomím mohu doporučit každému zvídavému čtenáři. 80%, 22. 10 . 2023.

zedir
06.08.2023 3 z 5

Četl jsem kdysi dávno a tehdy se mi, nadšenému laikovi do vesmíru, velmi líbila a bez váhání bych dal pět hvězd. Vrátil jsem se k ní nedávno, již mnohem více poučen, a zvládl jsem jen první tři kapitoly, protože to neuvěřitelné množství chyb a překlepů, co v ní je, jinak velmi hodnotnou myšlenku díla sráží. Proto dávám jen tři hvězdy. Pokud hledáte knihu, kde vám jde jen o podstatu sdělovaného (hvězda je větší než planeta, Saturn je dále než Jupiter nebo že výbuch Yellowstonu by způsobil velkou pohromu), ale ne o to, jestli sedí všechna čísla a přirovnání, která nám jinak mají přiblížit obrovské a miniaturní rozměry makrosvěta i mikrosvěta, pak je to velmi dobrá kniha. Pokud jste však náročnější čtenář, který již leccos na podobná témata přečetl, pak se jí vyhněte. Místo ní bych rozhodně doporučil od Miroslava Veverky knihu Evoluce svým vlastním tvůrcem.

Jen pro představu několik chyb (ne všechny) ze druhé a třetí kapitoly:
str. 27: Pluto bylo objeveno v roce 1970 (správně 1930)
str. 30: cesta zpět bude pro New Horizons dlouhá (vždyť se přece vůbec nejedná o návratovou sondu!)
str. 31: kdyby Země měla velikost hrášku, Pluto by mělo velikost neviditelné bakterie (dejme tomu, že hrášek má průměr 1 cm, vážně bychom neviděli asi 2mm kouli, když tolik měří zhruba na výšku malá písmena knihy, v níž je to psáno?)
str. 38: Zwicky a Baade měli prezentaci v roce 1904 (Zwicky sice byl nadaný astronom, ale v době prezentace by měl asi 6 let a Baade 11)
str. 42: Betelgeuse je vzdálena od nás 50 tisíc světelných let (přitom se odhaduje řádově někde mezi 400-600 světelnými lety, tedy o dva řády méně!)
str. 43: opakuje se zde neustále uváděný mýtus, že Hoyle vymyslel pojem "velký třesk" jako výsměch či urážku, i když to sám později popíral

Kniha je psaná velmi čtivě, ale nemám v úmyslu se zastavovat u každého faktu a ověřovat si jej, nebo si rovnou uvědomovat, jaká je to hloupost. Škoda, jinak by to byla opravdu skvělá kniha pro někoho, kdo má zájem o vesmír, evoluci, kvantovou teorii apod. Snad se kniha dočká nějakého pořádně upraveného a zdařilého vydání.


jaroiva
03.08.2023 4 z 5

Konečně se dostal na řadu ebook, koupený před lety. A musím souhlasit, že ebook je dost odfláknutý.
Ale informace a původní záměr autora je výborný.
Ke konci mě to přestalo bavit, biologické naučné knihy mě tak nebaví jako ty matematické, fyzikální apod. Ale autor dostal do knížky neskutečný rozsah věcí.
Hodně zajímavé, doporučuji (teda s výhradou toho českého provedení).

maxicos
04.02.2022 4 z 5

Škoda toho nepovedeného překladu a editorské práce.

vaclav5335
08.01.2022 5 z 5

Hezky ucelený soupis historie lidských objevů. Překvapivě dobře se to četlo. Ideální kniha pro rozšíření vašeho všeobecného přehledu. Jde ale cítit, že už je téměř 20 let stará, takže poslední objevy v ní budete hledat marně.

Finn69
18.11.2021 5 z 5

Ohromně zajímavá a přitom zábavná kronika kostrbatých cest lidského poznání. Čekal jsem něco na způsob Jareda Diamonda nebo Harariho, ale tohle mi jak stylem, tak širokým rozsahem informací víc připomnělo několik dílů Vědy na Zeměploše Terryho Pratchetta, Iana Stewarta a Jacka Cohena.
Vzhledem k tomu "téměř vše obsahujícímu" rozpětí se samozřejmě většinou jen kloužeme po povrchu, na nějaký hluboký ponor do problému už si musíte najít nějakého specialistu. Ale jak jsem už psal na začátku, je to ohromně zábavné a dozvíte se spoustu zajímavých informací od principů "života, vesmíru a vůbec" až po historky ze života nejrůznějších vynálezců a objevitelů.

Trochu mě naštvala nulová práce, kterou si nakladatelství dalo s ebookem. Doprčič, to je takový problém udělat aktivní odkazy na poznámky pod čarou? Nebo víte, co znamená 1030? No, je to deset na třicátou v podání nakladatelství Pragma. Myslíte. že někdy slyšeli o horním indexu? A tak dál. Svého času jsem se motal kolem domácí tvorby ebooků a něco takového bych se styděl někomu ukázat. Natož abych to prodával za víc než 300 Kč.

BookLover69
16.05.2021 5 z 5

Hledání odpovědí na věci, na které neexistuje odpověď. Jedna z nejtežších knih, kterou asi nikdy nepřestanu číst a stává se součástí mého nočního stolku.

SputnikV
10.05.2021

ten chlap se zajímá fakt o všechno

Venda32
07.03.2021 4 z 5

Z mého pohledu je kniha napsaná čtivě, s velkým množstvím informací. Najdou se v ní především milovníci přírodovědných oborů.

Per-quiee
12.12.2020 4 z 5

Knihu jsem četla hodně dlouho. Je důležité poznamenat, že se nejedná o historii, jakou jsem si za tím představovala já (tedy průlet významnými událostmi), ale historii vzniku planety a člověka. Dozvěděla jsem se spoustu informací, které jsem nevěděla, ale opravdu je to stručná historie - dodatečné informace si musíte dohledat.

lazarus
26.07.2020 4 z 5

Knížka s velmi zavádějícím názvem. Správně by se měla jmenovat VELMI stručná historie hledání. Čekal jsem i vzhledem k místním komentářům hodně odlišný zážitek.
Pan autor vám nic neobjasní, nového se nic nedozvíte. Jen a "pouze" velice čtivě popisuje osudy objevů a jejich autorů. Předposlední kapitola o dosavadních objevech předků člověka je pak slušně zmatená a nepřehledná. Ostatně jako momentálně stav vědomostí o našich předchůdcích. Závěrečná pak alarmující tečkou, popisující naše devastující chování vůči světu života jež na svém vzestupu míjíme a likvidujeme.
Pokud chcete něco více vysvětlujícího a přehlednějšího, sáhněte po mnohem zajímavějším Příběhu Země od Hazena

Greenfingers
25.05.2020 5 z 5

Knihou jsem se prokousával bezmála tři měsíce. Byla to fuška, ale stálo to zato. Věřím, že nějaký thriller by se mi četl snadněji, ale na druhou stranu by patrně jen minimálně "rozšířil mé obzory" - tak jako se stalo v případě "Stručné historie".
Kniha je doslova nabitá informacemi, a proto nebylo jednoduché je všechny (nebo alespoň většinu z nich) vstřebat. Autor se snažil dostát tomu, co anoncoval v názvu knihu. Opravdu se jedná o historii, která se zabývá téměř vším, co stojí z hlediska vědy za zaznamenání a co je podstatné pro vývoj života na planetě Zemi a ve vesmíru vůbec.
Některé otázky by stály za podrobnější vysvětlení, ale jelikož se jedná pouze o "Stručnou historii", měli bychom se s tím srovnat. Pro mě osobně je 500 stránek textu (navíc non-fiction) je tak " na hraně".
Při četbě jsem si nejednou uvědomil jakým darem je život v jakékoliv formě. A jsem pochopitelně rád,že zázraky, které si příroda pro nás lidi nachystala, mohu dnes a denně pozorovat a prožívat.
Skvělá kniha, kterou všem doporučuji.

lukas9608
06.03.2020 5 z 5

Úžasná kniha zabývající se vývojem geologie, chemie, fyziky, biologie, paleontologie... a prostě tak všeho :) Spolu s knihou Sapiens to nejlepší, co popisuje vývoj světa a lidstva.

jitrnic
17.02.2020 3 z 5

Je mi líto, mám jednu zásadní výhradu. V úvodu nás autor fantasticky navnadí, začne odhalovat podstatu všeho, než náhle odbočí k životním osudům astronomů, fyziků, chemiků či biologů, se zvláštním důrazem na jejich vzájemné vztahy, rodinné poměry, vzhled, především účes, co kde kdo "suše poznamenal", apod.. Obzvláště v první třetině knihy je to osobnost za osobností, pikantérie za pikantérií, už jsem chtěl knihu zahodit.

Bryson se naštěstí stejně náhle vrátí k objasňování nesmírnosti času a prostoru, nicotnosti dosavadního lidského poznání, neuchopitelnosti podstaty a dalším fantastickým věcem, svoje vyprávění pak ještě párkrát rozruší nějakým tím peprným životopisem (detailnost popisovaných situací mě svádí k myšlence, že se ty příběhy slavných odehrávaly především ve fantazii autora).

Kaik
10.06.2019 5 z 5

Odpověď na otázku vesmíru, života a vůbec... existuje! Sice není krátká, zato je zábavná a formulovaná tak, aby ji pochopil i blbec.

Kniha mě nejdříve mírně vyděsila svým rozsahem (čekal jsem obrázky), ale bez problémů jsem se začetl. Několik mých dětských snů přitom vzalo za své (třeba šance potkat UFO), získané informace to však vynahradily. Musela být dřina tolik údajů poskládat dohromady a vymyslet tolik zjednodušujících příměrů pro běžné čtenáře...

Přečteno za pár dní. Už dlouho jsem vynechával naučný žánr a tohle mě fakt bavilo. Člověk si náhle uvědomí, kolik cesty musel život na Zemi ujít, jak křehká je rovnováha a jak MOC toho ve skutečnosti o světě nevíme.

Děkuji mnohokrát za zapůjčení, K! :)

lushi
06.03.2019 4 z 5

Skvělá kniha, která mi vysvětlila mnoho věcí. Kromě toho jsem se dozvěděla hodně nového a zajímavého a do četby jsem se vůbec nemusela nutit. Kniha je napsaná svižně a někdy i dost vtipně. Ve výsledku si sice nepamatuji nic moc konkrétního, ale to je můj problém, ne problém knihy :)

roso.mak
31.01.2018 5 z 5

Vážně pěkné a zajímavé počtení. Kniha je tlustá, moc se mi do ní nechtělo, ale když jsem se začetla, přečetla jsem ji s potěšením. Předloží spoustu zajímavých faktů o dějinách přírodních objevů i o přírodních jevech samotných.

raffi
16.05.2016 5 z 5

Túto knihu musím pochváliť, veľmi rada si ju zaradím do knihovničky a budem sa k nej vracať. Autorove vysvetľovanie faktov je naozaj hodne zjednodušené a pre človeka, nie vedca, je príjemne vedieť si všetko predstaviť v jeho jednoduchých príkladoch. Naviac jeho zmysel pre humor bol milým osviežením, s ktorým sa často u náučnej lietratúry nestretávame.

bamba
24.02.2016 5 z 5

nádherná história objavov a objaviteľov, boj o prvenstvo a k tomu spústa zaujímavých informácií.

xxtom
30.09.2015 5 z 5

Jednoduše vysvětlené základní principy přírody od atomů až po vývoj člověka. Autor vše popisuje tak, že i neodborník dokáže pochopit o čem je řeč. Vše je navíc hezky logicky uspořádáno.