Stručná historie mého života

Stručná historie mého života https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220551/mid_strucna-historie-meho-zivota-vXd-220551.jpg 4 83 17

Proslulý fyzik Stephen Hawking je autorem řady publikací, v nichž laickému čtenáři zprostředkoval řadu mimořádně náročných problémů moderní fyziky. Patrně nejslavnější z nich je Stručná historie času. Ve své nejnovější knize tentokrát nerekapituluje vývoj vesmíru, ale svůj vlastní život – odtud i název Stručná historie mého života. S humorem čtenáře seznamuje se svým dětstvím, studiem, osobním a rodinným životem, s průběhem své nemoci i s vědeckou kariérou. Jeho vyprávění doprovází množství raritních fotografií. Kniha dokládá nezlomnou sílu ducha této výjimečné osobnosti.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

My Brief History , 2013


více info...

Přidat komentář

Medunkavera
03.03.2023

Tuhle knihu jsem dala svému synovi k vánocům pod stromeček.
Když ji rozbalil, měl z ní velkou radost a knihu vyzdvihl a ukázal ji své partnerce a řekl:
"Podívej, co jsem dostal!"
Stephen William Hawking je jeho oblíbený člověk.

Greenfingers
09.07.2020 5 z 5

Vždy jsem obdivoval Stephena Hawkinga pro jeho až neuvěřitelnou zarputilost s jakou léta bojoval se zákeřnou nemocí, které jiní podlehnou v průběhu několika let.
I když jeho tělesné funkce byly omezeny na absolutní minimum, stále se snažil pokračovat ve své vědecké práci, které zasvětil celý svůj život.
Životopisy známých osobností nečtu příliš často. Tento jsem si však nenechal ujít.


veronika9761
07.02.2020 5 z 5

Velmi strucne popsany zivot S. Hawkinga. Bohuzel odbornym pasazim jsem nebyla schopna porozumet.

Alee
20.04.2019 5 z 5

Název knihy je opravdu výstižný, autora na dlouhé řeči moc neužije. Čtenář se ale seznámí nejen s jeho životním příběhem a předmětem jeho bádání, ale i s jeho neobyčejnou osobností. Není totiž nad to, když si napíšete životopis sami a okořeníte ho o svůj jedinečný pohled na věc (a úžasně suchý a trefný humor). To, že byl Hawking génius jsem věděla, ale teď mám konečně představu, jaký byl člověk. Nechci psát dlouhou recenzi, aby nebyla delší než samotná knížka, ale knihu mohu zájemcům o tuto tématiku vřele doporučit. Nezaručuji, že všechno pochopíte, ale čte se to jedna báseň.

Janinnka
02.01.2019 5 z 5

Úžasné, pozitivní čtení. Některé odborné kapitoly jsem moc nepobrala, ale přístup k životu Stephena Hawkinga je odzbrojující

jana4920
03.10.2017 4 z 5

Mimo fakt, že autora musíte obdivovat za jeho přístup k životu, tak se kniha opravdu dobře čte, je napsaná jednoduše a čtivě, takže i laik pochopí co jsou černé díry, co je to singularita atd.

jobile
21.04.2017 5 z 5

Za svůj přístup k životu má pan profesor můj obdiv. Snad každý člověk s takovouhle diagnózou se zhroutí, ale důležité je si to srovnat a pokusit se tomu postavit. To podle mě on dokázal. Kniha naprosto splnila moje očekávání. Nejsem tak pošetilá, abych tvrdila, že všemu dokonale rozumím, ale rozhodně to byla zajímavá četba, plná jeho myšlenek. Jsem si jistá, že se ke knize několikrát vrátím, a budu doufat, že napříště porozumím zase o trochu víc. :)

Der Andreas
09.09.2016

Prof. Hawking zde píše o tom, co je pro něj důležité - takže sáhodlouhé rozepisování o ALS ani o vztazích zde nehledejte. Autorovi leží na srdci věda, o té také píše. Přiznám se, že kapitoly týkající se teoretizování o čase (cestování časem..) jsem nepochopil, píše o nich dost odborně, chtělo by se to nejspíš nejdříve seznámit s jeho teoretickou prací jako takovou, což ovšem neubírá na hodnotě publikace jako životopisu. Jsou v ní zajímavé postřehy a detaily jak z akademického života (například ohledně fungování vědy na sovětských univerzitách) tak i z běžného.
Knihu doporučuji všem zájemcům o vědu a o vědeckém myšlení, o tom tato kniha je.

milamarus
10.04.2016 4 z 5

Ta poslední kapitola přebyla všechny ty, které byly plné odborných slov. A snad proto, že pana Hawkinga vnímám víc jako pacienta než vědce, mě dokázala nakopnout. Pozitivně.

I_love_books
05.04.2016 4 z 5

Dobře napsaná kniha, Stephena Hawkinga velice obdivuji a jeho život je pro mě zajímavým. Jeho autobiografii jsem si přečetla ráda, informace psané přímo od něj jsou, na rozdíl od různých mediálních spekulací, spolehlivé.
Na autobiografii tam bylo hodně fyziky, ale to je pochopitelné, když se to týká života Stephena Hawkinga. Přeci jen se ale autor vyhýbá rozepisování svých osobních věcí. O fyzice se i v této své autobiografii rozepsal mnohokrát, ale osobní věci spíše oznamuje, moc je nerozebírá, což je škoda. Chtěla bych vědět více ohledně pocitů spojených s jeho nemocí, stejně tak u jeho rodinných vztahů.
Jinak je to ale kniha velmi dobrá a čte se poměrně lehce, jedinou brzdou jsou mírně zdlouhavé fyzikální pasáže. Dávám této autobiografii čtyři hvězdičky a doporučuji všem obdivovatelům Stephena Hawkinga.

qwill
01.03.2016 5 z 5

Nádherná knížka. A některé informace jsou pro mne absolutně nové - pokud je to pravda:

Já jsem narodil 8.ledna 1942, přesně tři sta let po smrti Galilea. Nicméně v týž den se narodilo odhadem asi tak dvě stě tisíc dalších dětí.
Přestože rodiče žili v Londýně, narodil jsem se v Oxfordu. Během druhé světové války měli titiž Němci s Brity dohodu, že oni nebudou bombardovat Oxford a Cambridge a Britové nebudou bombardovat Heidelberg a Gőttingen. Škoda, že takováto civilizovaná dohoda nebyla uzavřena pro více měst.

Eva88
25.01.2016 3 z 5

Očekávala jsem spíše knihu o životě Stephena Hawkinga, tudíž pro mě drobné zklamání. Ale jak níže trefně zmiňuje ladyfromskye: životem Hawkinga je jeho práce a teorie, takže za zklamání si můžu sama.:-) Autor podstatu knihy splnil a každopádně se jedná o zajímavé čtení.

ladyfromskye
17.01.2016 5 z 5

To elfinkaa97: Ale život pana Hawkinga z velké části psaly právě ty teorie ;-) Stejně je tomu také u biografie Johna Forbese Nashe, Čistá duše, a jistě ještě u mnoha dalších. Ovšem, Váš názor plně respektuji.

elfinkaa97
17.01.2016 2 z 5

Kniha byla zajímavá, ale co mi na ní hodně vadilo, bylo to, že Hawking se zde hodně věnoval svým teoriím. Je to životopis, má to být o jeho životě. O jeho teoriích je knih až až. Četla jsem ji kvůli své ročníkové práci, takže jsem se prokousala do konce a stránky o jeho životě se mi strašně moc líbily,ale jinak nic moc.

pfa
12.04.2015 4 z 5

Tak vskutku jak je již v názvu avizováno, tolik i dáno. Stručně, kapku ješitně (ostatně typicky Hawkingovsky), avšak snad fakticky... Takže spokojenost.

[8/10] Literatura faktu; Biografie

ladyfromskye
18.01.2015 5 z 5

Pana Hawkinga obdivuji, jako člověka, jako vědce. Proto bylo hned jasné, že si knihu musím přečíst. Nezklamala.

vitek.sk
23.09.2014 4 z 5

Text této knížky je opravdu tak stručný jak napovídá její název. Právě jsem knihu dočetl a přečetl jsem ji víceméně jedním dechem za dva dny. Hawkinga obecně nemám moc rád, zdá se mi trochu přeceňovaný, jeho postižení přitahuje pozornost a nebýt toho, tak by tak známý nebyl. A existuje poměrně dost lepších fyziků než je on. Nicméně tato kniha se mi docela líbila, na Hawkingovi samozřejmě obdivuji, jak se se svým hendikepem dokázal vyrovnat. Pokud ovšem čekáte jen informace z Hawkingova soukromí, budete možná zklamáni, protože text knihy obsahuje zhruba půl napůl informace z osobního i vědeckého života. Přečtete si tak o Hawkingově dětsví, dospívání, studiu a manželství, ale i základní informace o cestování časem nebo velkém třesku. Celkově dávám slušných 80%. A současně doporučuji třeba knihy Kitty Fergusson, která o Hawkingovi napsala několik rozsáhlejších knih.