Stromy vypravují - Příběhy o stromech a lidech

Stromy vypravují - Příběhy o stromech a lidech https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394389/bmid_stromy-vypravuji-pribehy-o-stromech-clb-394389.jpg 4 17 9

Paměť stromů je o mnoho delší, než paměť lidská, ale jako vše, co žije, jsou stromy smrtelné. Když zahyne starý strom, zůstanou nám možná kresby, z novější doby filmové záznamy. Zmizí však vztahy, které ho – někdy po staletí – spojovaly s lidmi žijícími v jeho okolí, blednou vzpomínky, vytrácejí se příběhy, které k němu patřily. Stalo se skoro samozřejmostí, že je tolik knížek o hradech a zámcích – a na stromy skoro jako by se zapomnělo. Zabývám se památnými stromy desítky let. Vysvětlení, proč se ten který strom památný, bývají posluchači i čtenáři vyžadována často. Připravila jsem spolu s kolegy tři desítky příběhů, v nichž jsou těmi nejdůležitějšími stromy. Inspirací byla většinou lidová podání. Jako každý výběr, je i náš soubor ovlivněný znalostmi a sympatiemi. O to víc jsme nechali prostoru pro ty, kteří budou chtít v naší práci pokračovat. A měli by. Stromy - věkovité i ty mladší – si to zasluhují. Životy stromů propojené v příbězích s osudy lidí nám umožňují zamyslet se i nad naší historií. Stromy tím, že se mohou dožít vyššího věku než lidé, se stávají svědky osudů těch, vedle kterých někdy i staletí rostou. A proto mohou „vypravovat“. O tom je tato knížka: jak lidé žili, v co věřili, v čem hledali oporu a hlavně – co pro ně znamenaly stromy. V základech vypravovaných příběhů jsou lidové pověsti, ale i historické záznamy a vzpomínky, samozřejmě doplněné současným pohledem. Sborník pověstí vznikal v rozpětí několika let.... celý text

Přidat komentář

Mánička178
30.08.2022 4 z 5

Kniha má víc než výstižný název - Stromy vypravují... A ony skutečně vypravují, o tom, čeho byly svědkem, o lidech, kteří kolem nich procházeli, o momentech, které byly pod jejich korunami prožity. Moc mě těší, že autorce stálo za to tyto střípky zaznamenat, ačkoli některé z těchto stromů již nežijí, či se některé od vydání knihy také stihly začít rozpadat. Avšak o to milejší mi je číst si o těchto dlouhověkých svědcích, proti kterým představuje délka života čtenáře pouhou prchavou epizodu. Děkuji za tuto knihu.

efka.saf
05.02.2022 4 z 5

Tohle je další z mé oblíbené série tzv. "milých knih". Kniha zpracovává zajímavé příběhy (historické) i pověsti vztahující se k různým stromovým kolosům v naší zemi. Příběhy jsou poučné, někdy veselé, mnohdy spíše smutné, ale téměř vždy "milé". Celá knížka je pohlazením po duši milovníka stromů a přírody a navíc je zelená :-). Tentokrát velmi oceňuji i mapku a do ní zanesené všechny stromy, o nichž je v knize řeč. Velmi jsem ale postrádala např. Lípu neviny na Buchlově nebo Ctiborův dub v Chřibských kopcích. Mé zamilované stromy na mých zamilovaných místech, jejichž legendy znám do puntíku. Přesto jsem doufala, že se v knize objeví. Tak snad v nějakém pokračování? :-)


Zdeniczka
11.06.2020 4 z 5

Miluji knihy o stromech, sbírám je a tahle je trochu netypická. Stromy mají různé příběhy a zde se o některých z nich dozvídáme. Některé budou pravdivé, některé zřejmě ne, ale pro vykreslení osudů stromů to určitě nevadí. Nechybí krásné kresby od velmi známého J. Turka. Z našeho KV kraje tam sice není ani jediný, ale tato kniha navazuje na dříve vydanou Paměť stromů, kde se o nějakých našich pamětnících píše. Příjemná oddechovka, která vás pohladí na duši po těžkém dnu nebo vám zkrátí cestu domů z práce, pokud dojíždíte vlakem nebo busem. :)

zelena_zabicka
24.03.2020 3 z 5

Kniha pověstí navázaných na konkrétní památné stromy u nás. Líbila se mi i lehkost, se kterou se člověk nenásilně přiučil či si připomněl něco z české historie. Osobně by mě však asi víc oslovilo to, kdyby dané stromy byly z mého regionu, to by rázem byla top kniha (ale jen na druhou stranu asi jen pro lidi žijící na Vysočině), takhle pro mě mnoho zmiňovaných míst zůstává příliš neosobní/anonymní. Jsou to takové oddychovky před spaním - další z knih pověstí, kterých je vícero, ale hezká, čtivá.

knizninadsenec
29.02.2020 5 z 5

Velmi krásné příběhy/pověsti doprovázené nádhernými kresbami a fotkami. Také poučí a je tou kus historie. Je to moc hezká kniha.

mira.l
15.01.2020 4 z 5

Taková milá jednohubka z pera Marie Hruškové, kde se čtenář o našich památných stromech tentokrát nedozví až tolik faktických informací, i když i těch je v každé kapitole pár uvedeno, ale spíš se přenese do více či méně dávných časů a sféry různých bájí, pověstí či legend vztahujících se k těmto pamětníkům často mnoha staletí.
Je to příjemné čtení, i když přiznávám, že na úplně plné hodnocení to tentokrát nevidím. Už jsem několik knih na toto téma přečetl a některé tyto příběhy už docela znám, zejména ty, které se vztahují k těm našim nejznámějším stromům jako je třeba Bratrská lípa v Kunvaldu, hrušeň u hradu Helfštýna, Oldřichův dub v Peruci či Svatováclavský dub ve Stochově, ale i některé jiné.
Zajímavé je celkové grafické zpracování knihy, laděné do zelené barvy. Ne zcela potěšilo větší než malé množství překlepů a pravopisných chyb.

zdenur
20.10.2019 3 z 5

Některé možné historické souvislosti opravdu začnou hlodat v mysli, některé jsou bohužel čtenářsky dosti náročné. Avšak u povídkových knih se s tímto nešvarem počítati musí, tudíž hodnotím jako průměrnou toaletní jednohubku.

shemin
11.04.2019

Po sérii detektivek příjemná změna, která vás příjemně naladí a nasměřuje v téhle uspěchané době zase trochu jiným směrem. A příběhy o starých stromech a jejich osudech jsou parádní a hezky se čtou.

jahlina
01.03.2019 5 z 5

Kniha obsahuje krátké příběhy, které se vztahují k památným stromům. Jsou napsané velmi čtivě a popisují různé historky z různých období. Beru i jako inspiraci pro výlety, protože je zde i seznam s GPS polohou jednotlivých stromů.

Štítky knihy

stromy památné stromy

Autorovy další knížky

Marie Hrušková
česká, 1939
2012  91%Aleje – Krása ohroženého světa
2006  92%Paměť stromů
2005  71%Kult stromů v zemích Koruny české
2012  67%Příběhy památných stromů Čech a Moravy
2018  84%Stromy vypravují - Příběhy o stromech a lidech

Kniha Stromy vypravují - Příběhy o stromech a lidech je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst21x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x