Stromy rastú pre všetkých

Stromy rastú pre všetkých https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144243/bmid_stromy-rastu-pre-vsetkych-vPS-144243.png 4 4 2

Kniha obsahuje štrnásť poviedok, nazvaných podľa jednej z nich. Je to autobiografická spomienková próza. Astafiev je pokračovateľom gorkovských tradícií v ruskej próze.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Последний поклон (Poslednij poklon) , 1968


více info...

milan3144
milan3144
27.06.2021 4 z 5

Jak už píše přede mnou Dudu, v knize je popisována část autorova dětství ve vesničce na břehu Jeniseje. Humor rozhodně nechybí a způsob vyprávění mi navozoval pocit, který jsem zažíval při čtení, nebo poslechu Svěrákova Po strništi bos či Procházkova Ať žije republika. Prostě onen pohled dětských očí a rozumu, pro který je každý nový den plný nádherných a dobrodružných zážitků. Je to něco, co jsem už dávno ztratil a u těchto knih jsem si to s nostalgií připomněl a znovu navodil.
Druhá část knihy nás společně s autorem zavede daleko dolů po Jeniseji, do Igarky. Dětství, co se týče let stále sice pokračuje, ale jeho život se změní často o boj o samotné přežití. Humor se naprosto vytrácí a s ním i ona dětská poetika. Odtud poputujeme ještě na několik míst, včetně bojiště II. světové války a několikrát se nakrátko vrátíme do Ovsjanky. Rozhodně je tato část také zajímavá, ale jak jsem byl první částí, dá se říci až okouzlen, tak v této už tomu tak není. Autor se často pouští s opravdu značnou rozvláčností, do odboček a skoků v ději, místech a času a tak to z mého pohledu notně ubralo na čtivosti a plynulosti. Poetika je zastoupena, při návratech do Ovsjanky, popisem přírody a srovnávání s tím, jak to bylo tenkrát, když zde byl ještě jako dítě. Vše opět náležitě zpomaleno. Jak jsem byl pětihvězdně nadšen z první části, tak tuto druhou bych hodnotil za tři.
Celkově jde o velmi otevřenou a syrovou zpověď o životě lidí, pro nás v tak vzdálené části světa, jako je řeka Jenisej. Ačkoliv je na deskách hvězda a děj se odehrává ve 30. a 40. letech, není zde ani stopy po nějaké ideologii, která má čtenáře přesvědčit, jak to už tenkrát bylo všechno skvělé a pokrokové. Životní podmínky, příbuzenské vztahy a chování obyvatel, jsou zde popisovány až s překvapivou otevřeností a drsností.
Po zprůměrování čtyři velmi zajímavé hvězdy.

Dudu
Dudu
22.11.2013 5 z 5

Ovsjanka , Krasnojarskij kraj a řeka Jenisej. V první části knihy autor vzpomíná na dětství, kde na nás dýchne částí svého prožítého života u řeky . Generál babička držící otěže celé domácnosti,tichý zastánce děda a parta věčně hladových sousedovic kumpanů. Astafjevovo líčení příhod a vykreslení života v osadě je i přes kruté životní situace vždy okořeněno humorem.


Štítky knihy

ruská literatura

Autorovy další knížky

Viktor Astafiev (p)
ruská, 1924 - 2001
1986  76%Lovci a dravci
1981  95%Její Veličenstvo ryba
1989  53%Smutný detektiv
1963  100%Hořikvět / (Přes peřeje)
1983  85%Poslední pocta

Kniha Stromy rastú pre všetkých je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x