Strom splněných přání

Strom splněných přání https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461759/bmid_decembrovy-dar-sdp-461759.png 4 141 41

Jane se podařilo prorazit jako investigativní novinářka. Její přítel Simon se ale nedokázal smířit s tím, že je úspěšná a práci se věnuje víc než jemu. Blížící se Vánoce jí jen připomínají, že zůstala úplně sama. Její šéfce je jasné, že by potřebovala změnit prostředí, a tak ji vyšle do Norska na cestu organizovanou pro zástupce tisku a blogery. Má napsat článek o tradici, která se váže k úniku norského krále před nacisty. Za to, že mu Anglie poskytla azyl, posílá Norsko každý rok vánoční strom do Londýna. Na Jane čekají fjordy, norská zima, luxusní hotely a skvělé jídlo. A také pár zajímavých mužů, jeden starý příběh a rada: Když vás potká láska, chytněte ji a pevně držte!... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

A Gift in December , 2019


více info...

Přidat komentář

dencazrnu
16.12.2023 3 z 5

Od knihy jsem úplně nedostala to, co jsem čekala. Trošku jsem doufala že se díky čtení dostanu více do vánoční nálady, ale bohužel se úplně nepovedlo. S knihou jsem měla poměrně problém, abych se začetla, hodně se střídaly pasáže, které byly nudné s pasážemi, kdy jsem si říkala hurá, konečně se něco začíná dít. Celkově to na mě působilo takovým nudným dojmem, kdy nebýt lehkého „zvratu“ v závěru, tak bych knize dala ještě méně hvězdiček. Asi jsem doufala až příliš ve vánoční atmosféru, která tady byla spíš tak nějak okrajově a příběh se mě nikterak nedotkl. Takže tuhle knihu jako vánoční úplně nemohu doporučit.

Krlu
07.12.2023 5 z 5

Tohle bylo taaak milý! Vánoční romantika s přesahem. Výlet do minulosti mě hodně zaujal a Thomas mě moc dojímám. Hlavní hrdinka mě občas štvala, ale celou knížku jsem si skvěle užila. 5*/5*


Honey19
09.07.2023 3 z 5

Mela jsem pocit jako bych to uz jednou cetla, dej knihy se napadne podoba Kavarne v Kodani.

klarinka9974
20.01.2023 3 z 5

Když si chcete přečíst Vánoční knihu, těšíte se na vánoční atmosféru, voňavé cukroví a nějakou tu zasněženou lásku. Jenže tady mi to přišlo všechno takové nudné... škoda, byla by to jinak hezká kniha.

Mesačnica
31.12.2022 2 z 5

(SPOILER) Keďže som predtým čítala Zasnežený Notting Hill od Jules Wake (Julie Caplin), túto knihu hodnotím ako horšiu. Bolo vidno, že Jane žila taký staromládenecký život, na môj vkus tam bolo dosť alkoholu. Minulosť s prítomnosťou bola pekne prepojená, myšlienka s tým stromom celkom pekná, aj keď sa to bilo s mojim ekocítením.

Mikik
31.08.2022 5 z 5

Líbilo se mi to, chtěla jsem trochu utéct od stresu k vánočním a milým věcem a to se mi povedlo. Byla to taková romantická nenáročná jednohubka. Za mě bylo skvělé provázání s minulostí a moc jsem se těšila, jak příběh dopadne. Nejvíc jsem si asi oblíbila Natashu, ta ženská měla ale charisma :-D . Nečekala jsem historicky a dějově přesný román, jen oddych a příjemný pocit po přečtení a toho se mi dostalo.

Kniholenka9
26.07.2022 3 z 5

Jednoduchá, milá vánoční romantika. Při čtení se mi chtělo odjet do Norska. Nejoblíbenější postavou byl Ben.

FejKýý
15.05.2022 3 z 5

Tohle byla velice milá oddechovka. Upřímně ale kdybych nedočítala knihy, tak bych ji nedočetla. Prvních 100 stránek mě strašně nudilo, pak se příběh konečně rozjel a stránky mě utíkaly pod rukama. S kým naše hlavní hrdinka skončí, bylo pak už hned jasné. Milý příběh, tu zimu jsem cítila z těch popisů i já. Asi si ráda občas dám takové zimní/vánoční příběhy když jsou takové vedra. Mám ráda hodně podzim/zimu takže pro mě jak dělané. V příběhu jsem si strašně oblíbila Natashu, trošku jsem se v ní i viděla.

Lovana
17.02.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, ale určitě mi tento příběh nezůstane v hlavě dlouho, i když ta linka z minulosti a provázání s přítomností se mi líbilo, ale podobných knih jsem teď četla poměrně dost a lepších...
Ale na přivolání vánoční nálada to bylo fajn a líbilo se mi cestování po Norsku.

Hodnocení 3,25*/5*

knihomolka_eli
09.02.2022 4 z 5

Decembrový dar by som zhodnotila ako príjemné romantické oddychové čítanie.

Jane je investigatívna reportérka. Po rozchode so svojím kolegom, ju šéfka vyšle na luxusnú pracovnú cestu do Nórska, kde má písať o vianočnom stromčeku, ktorí Nóri každoročne venujú Anglicku. Jane nie je nadšená, ale nemá na výber. Zo služobnej cesty s rôznymi ďalšími osobnosťami, ktorá nie je pre Jane veľmi lákavá sa nakoniec stane zaujímavý výlet plný prekvapení.
Jane sa zoznámi so starým pánom Thomasom a nahliadne do jeho zaujímavej minulosti. Zároveň ju čaká aj cesta spoznávania samej seba a zistenie, že šancu na pravú lásku máme občas priamo pred sebou, nie vždy si ju však všimneme.

Priznám sa, že do prečítania tejto knihy, som naozaj netušila o peknej nórskej tradícii darovania vianočného stromčeka Anglicku. Dokonca som si po prečítaní knihy nagooglila ďalšie informácie o tomto peknom vianočnom geste.
Páčilo sa mi, že v tejto knihe nevyhrá srdce ženy ,,zlý" chlapec a že nejde o ďalší tuctový príbeh toxického vzťahu. Práve naopak, toxickému vzťahu dá Jane ráznu stopku.
Mrzí ma akurát to, že knižka bola kratšia a Ben dostal dosť malý priestor.
Veľmi pekný bol príbeh Thomasa a Marit. Nekončí happy endom, ale má svoje čaro. A do tej vianočnej atmosféry krásne zapasoval.
Ľudia, ktorí boli účastníkmi tohto výletu, boli absolútne rôznorodí, či už svojím zamestnaním, či svojou osobnosťou. Človek zistí, že ani bloggerky, ktoré neboli vykresľované v pozitívnom svetle, nie sú bezduché nastajlované schránky. A celkovo sa mi páčila tá rôznorodosť postáv.
Záver knihy bol pekne vymyslený (Thomasov list bol krásny) a veľmi romantický.
Určite odporúčam ako oddychové vianočné čítanie.

Nixa
21.01.2022 4 z 5

Na začátku se mi kniha moc nelíbila, ale nakonec to byl moc pěkný romantický příběh s trochou vánoční nálady a dobrodružstvím :)

Terezkasaccount
05.01.2022 2 z 5

(SPOILER) Jé, tak tohle za mě asi ne.
Začnu pozitivně: moc se mi líbili Margot, Ben a Thomas. Vlastně se mi celkem líbila celá linka Thomase a Marit.
Nicméně se mi moc nelíbilo podání této linky. Navíc i linka současná byla taková všelijaká. Upřímně jsem si celou dobu nějak myslela, že Jane opravdu skončí s Phillipem..tak nějak to k tomu směřovalo, měli nejvíce prostoru a ačkoliv byl teda za mě Phillip nesnesitelný, někde na straně 200 jsem se začala smiřovat s tím, že to tak teda dopadne.
Ben byl skvělý..jenom škoda, že měl tak málo prostoru..celkově mě dost mrzí, že vztahu Jane a Bena byl dán tak malinkatý prostor..pokud vezmeme v úvahu konec. Jane najednou celá obrátila..Chápu - podstatou asi mělo být to “prozření” ala mám to před nosem. Ale nebyly tam ani náznaky..mám radši, když to autor hezky, nenápadně buduje..

Nevím, možná je moje negativnější hodnocení způsobeno tím, že jsem zrovna dočetla Julii Caplin a říkala jsem si, že tohle by mohlo být fajn..

happy-smile
25.12.2021 4 z 5

Nic extra nečekejte, jedná se o takový milý román pro ženy. Docela příjemná oddechovka s vánoční tématikou.

Audrina
24.12.2021 4 z 5

Hledala jsem příjemný oddechový romantický příběh s vánoční tematikou a ten jsem dostala. Určitě to není něco, co bych musela číst znovu, příběh jako takový byla ale napsán dobře, postavy byly celkem snesitelné a líbil se mi i příběh za romantickou linkou

Danago
20.12.2021 2 z 5

Bohužel pro mě byl příběh velice slabý a hodně tuctový. Jediné pozitivní na knize bylo , že vánoční atmosféra z ní na vás příjemně dýchne a příjemný byl překvapivý závěr knížky. Jinak příjemná romantická oddechová, knížka ideální pro sváteční čtenáře, kteří nemají příliš načteno.

Simstr
20.12.2021 2 z 5

slabé, hodně slabé...

espesita
19.12.2021 4 z 5

Krásný hřejivý vánoční příběh. Nic převratného, romantická linka je hodně předvídatelná, ale to se u podobných příběhů dá čekat. Maličké překvapení mohou přinést válečné dopisy a příběh, který se za nimi skrývá.

Kni-holka
10.12.2021 4 z 5

K počasí, jako je nyní venku, se hodí nějaká pohodová knížka
Recenze:
Strom splněných přání od Jenny Gladwell, který nese podtitul: Příběh, který zahřeje víc než hrnek čokolády, vypráví příběh mladé novinářky Jane z Londýna, která se dostane do pohádkového Norska, aby zde napsala článek o místní historii, ve které figuruje druhá světová válka, norský král a tradice vánočního stromku.
Miluji hygge a z obálky je hygge přímo cítit. Spisovatelka píše jednoduše a časti, kde se popisuje norská krajina a celá historie a tajemství vánočního stromku, který norové posílají do Londýna, je zajímavý, vtáhne vás do děje a vy se chcete dozvědět víc. Ovšem časti, kdy se Jane potýká se svými milostnými problémy a flirtuje s Philipem, sukničkářem a zkrachovalou televizní hvězdou, jsou až příliš jednoduché, povrchní a trochu to připomíná obyčejnou červenou knihovnu.
Nenechte se ale odradit. Příběh má rychlý spád, který vás chytne za srdce a nepustí, neboť závěr se sice z milostného hlediska dá očekávat, ovšem odkyje se úžasný příběh nejen jedné lásky, ale i hrdinských skutků, které historie skryla, ovšem kdyby nebyl odhalen, byly bychom ochuzeni.

Mě sama kniha chytla velmi za srdce a to z důvodu, že nyní prožívám podobný osud jako Jane. I já mám čerstvě zlomené srdce a své rány se snažím léčit. A pár věcí, které zde spisovatelka předestírá, mě skutečně chytla za srdce. A nejvíc tato: Po rozchodu nelitujeme ani tak ztrátu toho daného člověka, ale spíše ztrátu snů a nadějí, které jsme do vztahu vložili. Každý jde do vztahu s určitou představou a ztráta milovaného člověka bolí. Přišli jsme o své sny o bezpečí, o náklonnosti, o přátelství, o lásce, o společné cestě. Opět se vracíme na začátek, možná moudřejší, ale s další jizvou na srdci, kterou se snažíme zahojit tím, že se pustíme do dalšího hledání. Promítáme si své představy do druhého a je nám jedno, jestli nám to může dát nebo ne. A ta ztráta pak bolí.

Každopádně, jestli jste dočetli až sem, tak děkuji a knížce dávám 3⭐z 5.

alzbeta4340
11.09.2021 5 z 5

Příjemný, jemně romantický příběh z předvánočního Norska. Hezky se četl. Pokud máte náladu na tento typ čtení, můžu určitě doporučit.

Blaufik
30.08.2021 3 z 5

Strom splněných přání je poměrně příjemnou romancí, u které si čtenář hezky odpočine a dokáže se naladit na vánoční atmosféru nejen díky prostředí zasněženého Norska. Myslím, že jeho přečtení rozhodně nebudete litovat.