Střípky mých lásek

Střípky mých lásek https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77789/stripky-mych-lasek-77789.jpg 4 445 34

Středoškolačka Edita chce shodit alespoň pár kil, aby se líbila klukům, vyhrála školní Miss a zapůsobila na Tomáše, který se o její postavu nevyjádřil zrovna lichotivě. Začne tedy cvičit a držet přísnou dietu, i když to stojí spoustu odříkáni. Nejprve má pocit, že umře hlady, ale brzy překoná sama sebe a kila ubývají. Najednou se před ni otevírají nove možnosti: nosí upnuté džíny, elastické šaty, zaskakuje v modelingové agentuře, otáčejí se po ni kluci, prožije románek s idolem gymnázia, horkou letní lásku u moře a na horách potká vysokoškoláka Adama, se kterým by to mohlo být úplně dokonalé... Edita však také mnoho ztrácí. Nejprve kamarádky, pak smysl pro realitu a posléze i vlastní já. Hubnutí se stane závislostí, pohybuje se v začarovaném kruhu a málem zaplatí tím nejcennějším. Musí se rozhodnout, čemu dá přednost – kultu štíhlosti, anebo si udrží Adamovu lásku?... celý text

sezonni.ctenar
sezonni.ctenar
05.04.2023 4 z 5

Byla to moje úplně první přečtená "Lanczovka" cca před dvaceti lety, kdy jsem byla ve věku hlavních hrdinek jejích knížek. Přečetla jsem postupně všechny, k této a pár dalším nejoblíbenějším se ráda vracím a čtu znova. Téma mentální anorexie mě odjakživa zajímá a v tomto románu bylo propracované skvěle, postupné úspěchy, které hlavní hrdince přinášelo hubnutí, následně vystřídané zdravotními problémy, dokonalý popis toto, co to udělá s tělem i myslí člověka.

NymphMaeve
NymphMaeve
14.12.2022 5 z 5

Mám ji v přečtených opět - rereading se u téhle knihy nikdy neomrzí. Autorka z mého dětství prostě nezklame nikdy. A o tom vypovídá i to, že knihu jsem za svůj život přečetla tak dvacetkrát, jednou za čas se k ní prostě ráda vracím. Krásný příběh.


Lucissia
Lucissia
03.05.2021 5 z 5

Po téměř dvaceti letech repete. A zase mě bavily myšlenkové pochody anorektičky a reakce jejího okolí. :-)

Amneris
Amneris
27.03.2021 5 z 5

Kniha o dívce Editě, která se snažila kvůli klukovi zhubnout, až se dostala do kolotoče jménem mentální anorexie... Příběh je určitě poučný a může mladým dívkám ukázat, jak to může dopadnout.

x.petulaa
x.petulaa
16.02.2021 5 z 5

Knížky od Lenky Lanczové mám moc ráda, provází mě už od puberty a vždy se k nim ráda vracím, když si chci přečíst něco oddychového a milého. Je to záruka, že mě příběh vždy zaujme, ke čtení se nemusím nutit a knížku odložím až po přečtení. Tahle knížka se od ostatních liší tím, že zde nejde pouze o milostný příběh, ale o téma anorexie. Už jí čtu po několikáté a vždy mě chování hlavní hrdinky rozčiluje, zároveň se mi líbí, jak jsou zde popsané důvody, proč začala hubnout - jak si lidé neuvědomují, co všechno může zamrzet a ovlivnit váš život. Myslím, že pokud někdo bojuje s váhou a nemá zájem o přečtení si naučné a odborné literatury, tak tahle knížka může nenásilně ukázat, co taková nemoc znamená a co způsobuje.

nikikostadinova
nikikostadinova
05.02.2021 3 z 5

Rozhodně k zamyšlení. Co se týče děje a vztahů postav, některé věci jsem trochu nepobrala. Ale jinak OK.

Simona99
Simona99
20.04.2020 5 z 5

Za mě super knížka. Poučná, k zamyšlení...v dnešní době, kdy mladé dívky často sklouznou k tomuto problému...
Určitě dobré si přečíst:)

Marsí5
Marsí5
12.10.2019

Knihu mám v knihovně a občas se k ní vracím.
Zajímavá kniha, která člověku nabídne náhled do hlavy dívky s touto poruchou. Přiznávám rovnou, že s pochopením mám trochu problémy... Jak to, že jsou při pohledu do zrcadla tito lidé přesvědčení o své nadváze a přitom jsou jim vidět žebra??? Jak je možné, že to nevidí???
Osobně bych si nedokázala jídlo takhle zošklivit. Pravidelně u čtení této knihy dostávám hlad :-D

sonina1
sonina1
29.09.2019 5 z 5

Tuto knihu jsem četla několikrát. Většinou ve fázích mé mentální anorexie, kterou jsem si procházela. "hledala jsem v ní rady". Nicméně knihu jsem opravdu milovala a přečetla jsem ji minimálně 4x.. DOPORUČUJU!

Aknel26
Aknel26
21.08.2019 3 z 5

Moc důležitá knížka. V tomto případě není podstatný milostný vztah, ale postava hlavní hrdinky. Myslím, že paní Lanczová tu velmi přesně zachytila typ dívky, jaká nejpravděpodobněji podlehne zrádné anorexii. Edita je velmi cílevědomá, dobrá studentka se spoustou koníčků. Má pevnou vůli a snaží se dokázat rodičům i úspěšnému bratrovi, že i ona je dobrá; ti na ni ovšem nemají čas a berou to jako samozřejmost. Pak už stačí jen jedna poznámka Editina idolu na adresu jejího vzhledu... A problém je na světě. Z počátečního nadšení se postupně stává závislost, Edita najednou nemá čas na kamarádky, na záliby, všechen čas věnuje cvičení a dietě. Nejprve slaví se svou novou vizáží úspěchy, ale brzy se dostavují zdravotní problémy, které nebere moc vážně, stejně jako varování ze svého okolí. Jak to může skončit, se čtenářky dozvědí v této knížce.

Pajii
Pajii
09.05.2019 5 z 5

Super knížka o lásce ale zároveň i o stále dost aktuálním problémů honbou za dokonalosti.

JancaMia
JancaMia
21.10.2018 4 z 5

Z knížky se vzpamatovávám ještě teď, chvílemi mi bylo Edity moc líto na druhou stranu si za to mohla sama ...

MinaHawke
MinaHawke
16.07.2018 4 z 5

Četla jsem jí na základce, takže už si moc nepamatuju děj, ale vím, že se mi líbila.

Lil30
Lil30
31.01.2018 5 z 5

Krásná kniha, která se četla sama. Začátek byl skvělý a vtipný, tím si mě kniha hned získala. Na druhou stranu to není jen oddychovka, ale upozorňuje na to, co je pořád, bohužel, i po tolika letech od vydání aktuální. Tolik toho Edita chtěla získat, a podle ní i získala, ale ztratila to nejcennější. Zničila sama sebe kvůli vidině štíhlosti a z jejího počínání vzešla taková strašná nemoc...A protože je příběh podle skutečné události, doufám, že to slečna vše zvládla.

Veveruškaaa
Veveruškaaa
09.12.2017 5 z 5

Krásná knížka, přečtená za jeden večer. Hrdinku jsem si oblíbila, i když mě začala štvát svými názory že, je tlustá i když nebyla. Na jednu stranu jsem to chápala, byla na tom hodně špatně a měla anorexii. Nechtěla bych to zažít, jsem ráda že, skončila s Adamem. :-) Byl to správný kluk oproti těm blbečkům předtím, od Tomáše jsem taky očekávala vic.. :-D jinak paní Lenka Lanczová nezklamala 5*

jituleville
jituleville
07.11.2017 5 z 5

Nádherná knížka :)

dee.n
dee.n
02.09.2017 4 z 5

Jedna z mých oblíbených knih od Lenky Lanczové, protože Anna je opravdu číslo a její hlášky a chování Vás prostě musí pobavit, chtě nechtě. Navíc je tam pěkný vývoj postavy, kdy si uvědomí spoustu věcí a hodnot ve svém životě. Prostředí tajemného zámku, byť fiktivního nádherně doplňuje letní atmosféru. Rozhodně skvělé čtení, když je člověk nemocný, nechce se soustředit na nic složitého a jen relaxovat s příjemnou knížkou.

Doubravka1975
Doubravka1975
26.07.2017 5 z 5

Opět moc hezky napsaná knížka, tentokrát s tématem anorexie. Držím Editě pěsti ať to zvládne, protože i když se znovu naučí správně jíst a jídlo si užít, tak ten problém bude pořád strašit v hlavě....

EvikU.
EvikU.
07.04.2017 5 z 5

Bylo to čtivý. Tento problém úplně chápu a může do něj spadnout každá holka či žena. Hezky zpracované téma.

pavlinkaa
pavlinkaa
21.12.2016 4 z 5

Moc pěkný příběh.