Stříbrné oči

Stříbrné oči https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454189/bmid_stribrne-oci-XcZ-454189.jpg 4 42 16

Pět nocí s Freddym série

1. díl >

Kniha inspirovaná nejprodávanější sérií hororových videoher sleduje příběh Charlie a jejích přátel, kteří se po deseti letech od hrůzných událostí vrací do rodného města. Tehdy došlo v místní pizzerii ke čtyřnásobné vraždě. Ale kdo je vlastně vrah? Cesta zpět je otevřená, vše vypadá jako tehdy, jen kdysi roztomilí maskoti oblíbené restaurace změnili tvář…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Pro děti a mládež

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Silver Eyes , 2016


více info...

Přidat komentář

w.d.taylor
14.02.2024 5 z 5

Miluji FNAF! To je důvod proč čtu tuto knižní sérii.
pěkné popsání animatroniků. Jsem spokojená.

Annabelle
13.02.2024 3 z 5

Příběh vypráví o sedmnáctileté dívce Charlie, která se po deseti letech vrací do rodného městečka. Právě před deseti lety se ztratil její kamarád Michael, jehož rodiče nyní organizují akci k výročí této smutné události.

Návrat do místa a hlavně do domu, kde Charlie vyrůstala ji opět připomene události z jejího dětství, které se již zdály v její paměti zapomenuty. Ať už podivínské chování jejího otce, který byl geniálním tvůrcem animatroniků, nebo útržky děsivé události se žlutým králíkem, který zasáhl do života její rodiny. Kromě špatných vzpomínek se svými starými přáteli také ale ráda vzpomíná na hraní si v jejich milované pizzerii Freddy Fazbear´s pizza. Napadne je, že se do pizzerie opět podívají, ovšem netuší, že objeví děsivé tajemství, které pizzerie skrývá.

Příběh knihy byl zajímavý, ale delší dobu trvalo, než se “rozjel. Místy se děj také táhl a defacto se něco pořádně zajímavého odehrálo na posledních pár stránkách, přestože na nějaké zajímavé scény tam prostor byl.

Také jsem nějak dlouho nemohla přijít na chuť hlavním postavám, které mnohdy jednaly opravdu zvláštně, chvíli dospěle, chvíli infantilně a především často nelogicky.

Ovšem jako fanynku FNAF si mě získal detailní popis pizzerie, přítomnost animatroniků a především přítomnost jedné klíčové herní postavy, která byla v knize úžasně napsána. Rozhodně nejsem z knihy úplně zklamaná, ale do dalších dílů se asi hned nepohrnu, i když tento díl skončil zajímavým cliffhangerem.

Recenzi najdete také na Instagramu: annabelle_life_diary


Buclik_Book10
09.02.2024 5 z 5

Tahle hororová kniha se mi moc líbila....
Má to v sobě temný napínavý příběh.
Doporučuji pro milovníky Fnaf.

Freddy: Hello...

Kostafnaf
25.04.2023 5 z 5

Kto si všimol prosím Vás tých malých písmen pri S-ku a že či niekto nevie čo to znamená? V názve v češtine.

Picek232
21.04.2023 5 z 5

Kamarád mi doporučil tuhle knihu, protože mám rád hru Five Nights at Freddy's. Její žánr je horor a sci-fi, který mám rád. Děj se odehrává v současnosti. Hlavní hrdinkou je Charlie která se společně se svými kamarády vrátila do svého rodného města. Tam se snaží objasnit vraždy, které se ve městě v minulosti staly. Zdá se, že se vše ubírá ke zdárnému rozluštění. Ovšem, ke šťastnému konci stále něco schází....
Musím říct, že je to nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl. Její děj mě velmi zaujal. Tak jsem začal hledat další díl.

Luky110812
25.03.2023 5 z 5

Velice zajímavý dětský horor - synovi jsem předčítala, zatím na něj moc čtení. Robotika a technika ho vždy zajímala.

gabriela8704
03.03.2023 4 z 5

Zajímavý dětský horor.

LucyEcstasy
25.11.2022

Stříbrné oči - Scott Cawthon & Kira Breed-Wrisley (Five Nights at Freddy’s 1.)

Charlie přijíždí po deseti letech do svého rodného městečka na událost, kde se setká se svými dávnými přáteli. Akci pořádají rodiče kdysi uneseného Michaela. Michael byl samozřejmě taktéž kamarád Charlie.

Celá parta se rozhodne oživit si vzpomínky a vydá se do zavřené restaurace, která patřila tátovi Charlie. Netuší však, co vniknutím na toto místo probudí.

Na knihu jsem se moc těšila, protože znám videohry s těmito roboty a očekávala jsem asi příliš.

Kniha je zařazena do YA hororu, což by i odpovídalo. Člověk se u toho upřímně bát nebude. (Ani @veructe)

Příběh měl příjemný svižný rozjezd, kdy mne upoutalo, jak šikovný byl otec Charlie. Co vše pro svou holčičku sestrojil do nejmenších detailů.

Pak ale přišla ohromně dlouhá část, kdy celá parta opakovaně chodí do Freddyho, do té restaurace. Mám pocit, že tady chtěli autoři dát prostor pomalému napětí a tajemnosti, ale bohužel to natáhli až moc.

Ve finále se začne pořádně něco dít až na posledních 30 stranách z nějakých 280. Což je obrovská Škoda, protože by se z příběhu dalo vytěžit mnohem více.

Číst skoro dvě stovky stránek, kde se prakticky nic neděje nebylo nic pro mne.

Kniha na konci skončí uzavřeně tak, že člověk nemá potřebu hned sáhnout po dalším díle.

Co se týče postav, tak jsem si nejvíce zamilovala právě roboty. Tam se autorům povedlo popsat je tak, že je člověk živě viděl před sebou. Zbytek “živých” postav tolik prostoru nedostal, nemohli jsme je poznat více do hloubky, a tak pro mne zůstávají jen partou puberťáků.

To samé bych mohla říci i o prostředí. Cokoli, co souviselo s výtvory otce Charlie či samotná restaurace, bylo popsané bravurně. Zbytek jsme proletěli rychle aniž by šlo městečko blíže poznat.

Věřím, že si kniha najde své čtenáře, ale já se do dalších dílů pravděpodobně nepustím.

Obálka se ale povedla! Je strašidelná a baví mě odlesky písma při pohybu knihy.

Hodnotím 2,5/5⭐️

Dorinel_studio
01.10.2022 5 z 5

(SPOILER) spoiler
knížka Stříbrné oči je dobrodružná kniha která je udělaná podle originální hry five night freddys, kniha je hodně dobra na tož ze to byla prvni scottova (autor) kniha. Kniha je o hlavni postavě Charlie která přišla do svého rodného města se potkat se svými kamarády a přijít na pohřeb svého kamaráda Mikela který byl zavražděn s několika dětma a proto Charlie se svými kamarády se vídaly prozkoumávat starou pizzerii u Fredyho aby zjistili co se ve skutečnosti stalo s Michelem

OnivýFarmář
15.09.2022 5 z 5

Knížka Five night's at Freddy's Stříbrné oči se mi velmi líbila. Je totiž hodně akční, dobrodružná a celkově za mě jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl. V této knize máme hlavní postavu Charlie a její partu kamarádů. Kniha je o tom, že když byla Charlie malá, tak se v jedné známé pizzerii u medvěda Freda stala několikanásobná vražda. Po letech se Charlie vrací do svého města, kde bydlela když byla malá, aby se svými přáteli odhalila pravdu o několikanásobné vraždě.

Roubas
26.06.2022 2 z 5

Hrozný zklamání. Hru neznám, nehrál jsem, ale samotný nápad je zajímavý. Pokud by ovšem nebylo provedení spíchnutý horkou jehlou. Ve skrze toho na knize funguje pramálo. Postavy jsou ploché, infantilní (vím, že je jim 17, ale stejně) a jejich chování nelogické, a to za hranou pochopitelnosti v rámci béčkovosti hororů. Autoři někdy přeskakují v ději celé úseky, které by mohly být napínavé.
Celkově mi přišlo, jako kdyby dostali měsíc na napsání knihy a ani o den víc. Sečteno podtrženo, ztráta času.

šárofka
10.05.2022 5 z 5

Super kniha, miluji sérii Five Nights at Freddy's. Kniha mě pobavila, přečetla jsem ji za den a půl a už se těším na další díly.

svha
31.10.2021 5 z 5

Četla jsem kvůli a díky dceři, hru má ráda, kniha je pěkně napsaná a určitě budeme sledovat, kdy vyjde další díl česky.

kuky921
10.06.2021 5 z 5

Velmi pěkná knížka, která má spád a dobře se čte.

rarášek
04.06.2021 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se k této knize konečně dostala. Pokoušela jsem se ji přečíst už dřív v originále, ale na něco takového jsem potřebovala více času, kterého se mi nedostávalo. Five Nights At Freddy's znám hlavně od Markipliera, a také jsem si to zkoušela i zahrát (ale dál něž první noc jsem nezvládla, protože jsem až moc velký posera :D). Kolem her mě hlavně baví ten příběh, který se k nim váže, a kterým se nejvíce zabývá MatPat z Game Theory :3 Proto jsem věděla, že kniha mě bude bavit, a taky že jo. Všechno to začíná nenápadně, ale všechno se nakonec pomalu dostane do zlomu, odkud jsem už jen napínavě otáčela stránky, až jsem dospěla ke konci. Hlavní postavu Charlie a její kamarády jsem si oblíbila a přála jsem jim, aby to ve zdraví přežili. Teď už jenom počkat, až přeloží další díly. A nebo se do nich pustit v originále :D Uvidíme, jak rychle se těch dalších dílů dočkáme :D

ComicGuy899
12.01.2021 5 z 5

(SPOILER) SPOILERY! Five Nights At Freddy's: The Silver Eyes (pôvodne The Untold Story) už vyšiel pred dlhšou dobou no kvôli vysokej úrovni angličtiny na úrovni človeka, ktorý primárne hovorí len týmto jazykom som nebol schopný v originálnom znení dočítať ani prvú kapitolu (dnes sa v tom už viem ako tak vyznať).
Preto je pre mňa prekvapením, keď som sa prednedávnom dozvedel, že sa táto novela nejakým spôsobom preložila do češtiny a samozrejme, že som po piatich rokoch bezútešného sklamania potom ihneď siahol.

A neľutujem.

Hneď na začiatok musím povedať, že časom som si mierne angličtinu zlepšil a bol som schopný porovnať originál s prekladom.
Musím prekladateľov naozaj pochváliť, lebo až na zopár kiksov, ktoré som zaregistroval už v origináli svoju prácu zvládli na jednotku.

Kniha ako taká sa veľmi čisto a sviežo číta i pre mňa ako Slováka, ktorý v češtine nikdy neprečítal nič dlhšieho než R.U.R (sám som sa pri čítaní niekde až pri stej stránke pozastavil, že to vlastne čítam česky).

Postavy sú rezonujúce a keď tomu dáte čas a priestor, dokážete sa s nimi, i keď často robia pubertiacke hovadiny dosť stotožniť a na ich osudoch vám bude dosť záležať.

Príbeh v kocke pojednáva o Charlie, (ktorej otec bol zakladateľom a technikom pizzérie u Fazbeara Freddyho), ktorá sa spolu s ďalšími kamarátmi z detstva (presnejšie John, Marla a jej mladší brat Jason, Lamar, Jessica a Carlton) po desiatich rokoch stretávajú v mestečku Hurricane, aby vzdali holt svojmu desať rokov nezvestnému priateľovi Michaelovi, ktorý v období okolo roku 1985 záhadne zmizol s ďalšími zopár deťmi a nikto ich už nikdy nevidel.

Ako to, ale u Scotta Cawthona býva zvykom, nič nie je tak priamočiare ako sa na prvý pohľad zdá.

Príbeh sa začne časom zamotávať a miesto "one more night štýlu" ktorý som podvedome od príbehu toho typu očakával som dostal niečo oveľa komplexnejšie než som si najprv myslel.
Miesto toho som dostal mierne (,ale fakt len mierne) hororovú detektívku s jasným cieľom - vypátrať vraha, ktorý pripravil o život nie len Mikea, no aj Charlieninho brata, ďalšie deti (a taktiež mal niečo dočinenia aj so samovraždou jej otca na ktorého má stále veselé no značne pochmúrne spomienky).

Kniha vám nič nedaruje a na všetko si musíte prísť sami.
Samozrejme je to typická detektívka takže sa finálneho rozuzlenia dočkáte.
Ja osobne som pri finále víťazoslávne zvýskol na podporu hlavným postáv.

Koniec je veľmi realistický, smutný, ktorý v podstate vyrieši len to najdôležitejšie a postavy zanechá na pomedzí koncu najintenzívnejšieho zážitku aký kedy zažili a novej hrôzy.

To, čo predchádzalo veľkolepému finále radšej nespomeniem, pretože som to mierne nepochopil a značne v tejto pasáži okrem toho, že Charlie neustále utekala pred Foxym, ušla mnoho veciam aj logika a tak sa táto pasáž pre mňa stala miernym "teenage-horror cliché".

Ak očakávate nejaké narážky na originálne FNAF hry, tak tie tu dostanete, ale v trochu inakšej forme než ste čakali.

Ja som osobne veľmi spokojný s tým ako vo výsledku kniha dopadla, lebo som sa až miestami obával, že to pre mňa skončí ako sklamanie desaťročia, no nestalo sa tak.

Tvorcovia sa rozhodli zamerať hlavne postavy, ktoré posadili do zjednodušeného FNAF univerza, ktoré pre zarytých "FNAFkárov" ponúka očividné žmurknutia, ktoré vykúzlia nejeden úsmev na tvári. Ja osobne som veľkým fanúšikom pôvodných hier a ich LORU a som rád, že sa ho Scott Rozhodol viac sprístupniť a vybral si k tomu na pomoc talentovanú spisovateľku Kiru Wrisley. Tlieskam autorom a som rád, že som toho pomäteného cirkusu mohol byť ako čitateľ súčasťou aj ja.

Za zmienku taktiež stojí fakt, že ak neradi čítate romány či novely, Scott Cawthon pripravil aj komixové vydania jeho trilógie (v túto chvíľu by mal vychádzať druhý zväzok v angličtine, ktorá je pre slabších hovorcov angličtiny omnoho prístupnejšia).

Ak ste hry nehrali a je to pre vás novinka s týmto univerzom, budete uchvátený jeho jednoduchosťou a príťažlivosťou, no ak ste s týmto príbehom už zoznámení, nečakané zvraty si na vás počkajú tak či onak.

Na záver môžem prvý preložený diel "Pět Večerů ve Freddym: Stříbrné Oči" na plný počet vybitých bateriek z kričiacich animatronikov iba vrúcne odporučiť.

Som viac než, len spokojný...
Díki ti Scott :)

A teraz čakať na to kým niekto preloží dvojku, alebo prerobí trojku do komixu twl... XD

Štítky knihy

horory videohry

Autoři knihy

Scott Cawthon
americká, 1971

Kniha Stříbrné oči je v

Právě čtených3x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených7x
Knihotéce39x
Chystám se číst22x
Chci si koupit14x
dalších seznamech3x