Střepiny v trávě

Střepiny v trávě https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57335/mid_strepiny-v-trave-CcY-57335.jpg 4 33 5

Novela Střepiny v trávě představuje autorovu prvotinu z roku 1964. Odehrává se v době po druhé světové válce a je smutným obrazem neschopnosti lidské komunikace.

MichelleS
MichelleS
29.06.2019 4 z 5

Některé střepy nejde slepit.

Rade
Rade
26.04.2019 4 z 5

Kdysi, ještě ve škole jsem viděla film Místenka bez návratu a hodně na mě zapůsobil. Byl tak jiný, než v té době točené filmy… Teprve nedávno jsem narazila na předlohu Vladimíra Körnera – i když, jak jsem se dozvěděla z doslovu, autorův scénář k filmu vlastně knihu předešel.
Téma, které bylo po dlouhou dobu tabu – co když dítě, odvlečené za druhé světové války do Německa na poněmčení, má s návratem do původní české rodiny problémy? Kolikrát mě tohle při sledování osudu zavlečených dětí, např. lidických, napadlo… Byl pro ně jejich návrat vždy radostný a bezproblémový?
Pochmurný příběh, jehož hlavní postava, citově plochá žena, není schopna mít vztah ke svým blízkým, není schopná cítit radost při návratu ztraceného dítěte, těžko k němu nachází cestu. Její život plyne – beze smyslu, bez naděje, bez radosti. Možná jí citovou vyprahlost způsobila válka, samota a věznění, možná taková byla už dřív… Cítí, že nedělá dobře, že jí život i vztah s vlastní dcerou protéká mezi prsty, ale napravit to špatné a promarněné neumí… Dost depresivní čtení.


Inozuka
Inozuka
04.06.2017 5 z 5

Vladimír Körner je jedním z největších českých spisovatelů dvacátého století a již svou prvotinou dokázal, že mu tahle pozice právem náleží. Hutný a temný příběh o snaze zacelit rány z války vyprávěný impresionistickým a melancholickým stylem. Úžasná práce s jazykem a hluboký vnor do týraných duší. Velice lidské a přesvědčivé, možná kvůli tomu, že i sám autor ve válce ztratil otce. Přečteno na jeden zátah a v němém úžasu...

hario
hario
10.12.2015 5 z 5

Kniha nasáklá atmosférou, smutná, melancholická, depresivní ....Zapomenutá silná prvotina od Kornera, kterou doporučuji přečíst..

Falquar
Falquar
07.03.2015 4 z 5

Kniha s úžasným potenciálem znásobit počty sebevražd. Kniha tak krásná a přitom tak zádumčivě melancholická, že se člověku nechce nic, jenom ležet a přemýšlet v lepším případě o půvabech stropu/zdi, v tom horším právě o výhodách provazu. Takové jsou Střepiny v trávě. Nejdřív máte chvíli pocit, že Střepiny v srdci by byly příhodnějším názvem, ale zanedlouho na vás padne tupá rezignace tak typická pro hrdiny příběhu. A pak už zbývá jediná otázka.
Zaplní se to prázdno někdy?