Středověk očima lékaře

Středověk očima lékaře https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251874/bmid_stredovek-ocima-lekare-65e8b6840c57f.jpg 4 2 2

Středověk očima lékaře aneb Třikrát tři příběhy z (nejenom) českých dějin. Devět pohledů na starší vrstvy českých dějin představuje knihu vskutku pozoruhodnou. Autor v ní aplikuje své poznatky lékaře a svou biologickou erudici na dějinné události, které dávno zavál písek zapomnění a vzniká tak velmi originální a pro profesionální historiky jistě nezvyklý náhled na některé dějinné události.... celý text

Přidat komentář

Recycler
06.07.2017 4 z 5

Bezesporu zajímavý pohled na několik kapitol našich dějin. Ne na ty nejzásadnější, možná o to více zajímavé. Kdokoli se zajímá o naše dějiny, především přemyslovskou éru, neměl by si nechat tuhle útlou knížku nechat ujít.

Rocker007
25.08.2016 4 z 5

S řadou věcí lze v této knize souhlasit. Historie by měla být více propojena s jinými vědami. Nicméně některé výtky jsou již neaktuální. Historici zdaleka nejsou tak neschopní, jak autor často podotýká.
Cenná je kniha zejména lékařskými poznámkami k dané problematice. Například zavraždění knížete Jaromíra. Také mě tyto pasáže bavily nejvíce. Bohužel tvoří jen malou část už tak útlé knihy (139 stran textu).
Dále narážky na islám jsou občas přehnaně kritické a snad i účelové. Nicméně to je autorova licence.
Kniha dále postrádá lektorování, což by možná jistě prospělo v části odborného výkladu obecných dějin.
Neva, kniha nestojí mnoho a jako určité zamyšlení nad problematikou. Historikum pravděpodobně nedává takový políček, jaký původně asi měla.
Dílo je čtivé a asi by nemělo chybět v knihovně badatelů středověku. :)