Strážní andělé

Strážní andělé https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99842/bmid_strazni-andele-Q4G-99842.jpg 4 9 3

Zajímavé a lehce absurdní povídky vracejí čtenáře do éry rozpadajícího se socialismu 80. let. Šest povídek spisovatele a filmového scenáristy o lidech, kteří se ocitli v nečekaných situacích, které svým způsobem ovlivnily jejich život. Příběhy mají tragikomické pozadí, které revokuje atmosféru posledních let systému, jemuž nikdo nevěřil. Ústřední povídka Strážní andělé byla televizně zpracována.... celý text

Přidat komentář

kap66
28.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Chtěla jsem si připomenout 17. listopad něčím smysluplným. Co v tom případě může být lepšího, než číst knížku o době tomu datu předcházející, době, kterou jsem zažila, ale vnímala ji řekněme zkresleně? Natož knížku výbornou, působivou a čtivou?
Antigone z okresního města: antické drama versus normalizační tyjátr, ve kterém jsou role jasně zadané; mladá herečka si během pár týdnů ujasní tu svou; je to celkem odhalitelné, ale vyznění to neublíží.
Strážní andělé: je škoda cokoliv prozradit; perfektní povídka, koruna celé sbírky; dvě strany barikády a jejich soužití, zvraty, charaktery, „nechtěná“ vtipnost; skvělé.
Horké a krátké melancholické odpoledne: hezké setkání s někým z další autorovy knížky; 20. výročí srpna ´68 vyvolává vzpomínky; zajímavá během čtení, ale rychleji ji ztrácím z hlavy.
Dvacátá noc, jednadvacáté ráno: erekce + Husák + vojenské vězení + židé = humor.
Flek za všechny prachy: příběh, jemuž by chtěl věřit každý dobrý člověk.
Lednová ouvertura op. č. 89: jeden den z Palachova týdne, jak ho prožila pořádně nesourodá skupina „protistátních živlů“, posbíraná během demonstrace; dost dobré.
A prozradím závěr celé detektývky :-).

V hranatých antonech zase přijížděli zelení panáci s bílými hlavami a vodní kanonýři ládovali z hydrantů své houfnice. Schylovalo se k dalšímu utkání ducha a hmoty.

A režim to pak už měl za pár. Lidská paměť filtruje v tomhle případě až moc, myslím si. Ráda si ji takovými knížkami občas osvěžím.

Katka2382
23.05.2020 5 z 5

Tak tohle se mi fakt moooc líbilo.Skvěle napsaná knížka.


Lexand
10.08.2017 4 z 5

Tenhle autor mě baví