Strážci zákona

Strážci zákona https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29173/bmid_strazci-zakona-ClG-29173.jpg 4 404 64

Ve všech zemích, kde byly připravovány k vydání dva romány: Beznaděj a Strážci zákona, bylo podmínkou autora - Stephena Kinga - aby vyšly společně ve stejný den. Tato podmínka musela být splněna i u nás. Oba příběhy na sebe volně navazují a napsal je jeden autor - mistr hororu Stephen King. Ve Wentworthu v Ohiu panuje horké letní odpoledne a v Topolové ulici je všechno jak má být. Poslíček s novinami objíždí na kole předplatitele; děti se škorpí na rohu ulice před obchodem; na trávníku před domem Reedových si mládež hází plastovým talířkem; Gary Soderson zapaluje zahradní gril. Jediná věc, která zcela nezapadá do obrazu, je červená dodávka, která vyčkává s běžícím motorem na kopci. Brzy se rozjede a začne masakr. Než na Topolovou ulici padne večer, ocitnou se lidé, kteří přežili, v jiném světě, kde je všechno možné, bez ohledu na to, jak je to děsivé... a kam přijíždějí samozvaní strážci zákona. Jaká síla je přivolala, jak daleko zajdou a jak je možné je zastavit - takové otázky vyvolávají beznaděj...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Regulators , 1996


více info...

Přidat komentář

Šáfa_vole
11.12.2023 2 z 5

Já nevím no.. Beznaděj jsem měl moc rád, ale tohle mě po pár kapitolách pustilo. Možná jsem si mezi Beznadějí a tímhle měl dát trochu oraz, pak bych to třeba bral jako jiný, nový příběh.
Třeba jindy!

m2056
03.09.2023 3 z 5

Jde to číst ale nepatří to mezi nejlepší co King napsal.


LittleAndy
27.07.2023 1 z 5

Román je slabý ako samostatné dielo, ale jeho existenciu neospravedlňuje ani kniha Beznádej, na ktorej zvláštnymi spôsobmi parazituje a rozširuje ju. Príbeh ma spočiatku zaujal, potešila aj mapka ulice na začiatku knihy. Dej sa však veľmi rýchlo ubral nesprávnym smerom. Postavy mali síce rovnaké mená ako v Beznádeji, ale niektoré sa správali úplne inak. Okrem toho ich bolo príliš veľa, lebo sa pridali aj ďalšie. Po celý čas som sa strácal v dlhom zozname mien a s dejom to nebolo omnoho lepšie. Ten bol rozťahaný, nudný a nezáživný. Žiadna udalosť sa ma citovo nedotkla. Katastrofálne boli aj pasáže s denníkom od Audrey. Tie boli v knihe uvedené ťažko čitateľným a malým písmom. Zachraňovala to iba obsahová náplň, ktorá bola trošku zaujímavejšia, ako dianie na ulici. A práve za to aspoň tá jedna hviezda. Zatiaľ najslabšia kniha od Stephena Kinga, akú som čítal. I keď, technicky ju napísal Richard Bachman. A som rád, že spolu s ňou odišiel...

Luigi1
24.06.2023 3 z 5

Docela to šlo dalo se to číst

TwoFace
10.06.2023 3 z 5

Přečteno po letech podruhé. Ve srovnání s Beznadějí rozhodně slabší dílo. Číst však Strážce jako jedno z prvních děl od Kinga, dal bych minimálně hvězdu navíc :)

marci8
12.05.2023 4 z 5

Kniha se dobře čte, ale Beznaděj se mi líbila mnohem více. Těžko hodnotit.

Terror
28.01.2023 4 z 5

Ten, kdo nečetl Beznaděj, bude ochuzen o souvislosti. Ten, kdo ji četl, bude naopak pravděpodobně kroutit hlavou. Stejné postavy v jiných rolích, stejné zlo, jen s jiným plánem. A žádné vyšší dobro. Tak jste se dočkali, ateisté!
Kniha je akční, krvavá, brutální a nekompromisní v likvidaci kohokoliv ze zúčastněných. Žádné filozofování, tady máš broky do ksichtu! Přesto, že se tu King skryl za Bachmana, nemohu se ubránit pocitu, že na té knize je něco špatně. Jasně, je to jízda z hodně vysokého a strmého kopce, ale ta jehla, která příběh šila, ležela, dle mého, v rozpálené výhni příliš dlouho. Tek!

cryingPickle
19.01.2023 4 z 5

Tak toto bolo výborné. Krásny úvod kde sa zoznámime s našimi hrdinami vystriedala blesková akcia. Brokovnie strielajú, mozgy lietajú, končatiny sa trhajú a každý je v panike z toho, čo spôsoblilo túto katastrofu ktorá zasiahla týchto ľudí ako blesk z čistého neba. Postavy bravúrne, zvraty vynikajúce(fakt mi bolo ľúto keď mi zomrel niekto komu som držal palce) a nečakane, koniec na Kinga výborný. V posledných stránkach sa mi až tisli slzy do očí, ten koniec bol naozaj čerešnička na torte. Myslím, že budem pokračovať Beznadejou aby som mal ten najlepší pôžitok z čítania tejto "dvojknižky".

Mikik
25.09.2022 2 z 5

Také se musím přidat k těm , u kterých rozhodně vede Beznaděj. Tuto knihu jsem skoro přetrpěla, nebavilo mě to, postavy mi nebyly sympatické a hrozně se to vleklo. Za mě bohužel velmi slabé.

TaťkaMF
29.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Když jsem si usmyslel přečíst sesterské romány Beznaděj a Strážci zákona, nemohl jsem se rozhodnout, kterým začnu. Nakonec rozhodlo to, že v knihkupectví měli jen Beznaděj a na Strážce jsem čekal poštou. Větší část Kingových fanoušků navrhuje přečíst nejprve Beznaděj a já s nimi, teď po přečtení obou, upřímně souhlasím.
Zatímco v Beznaději byl malý chlapec vedený Bohem na straně dobra, zde je to téměř obráceně. Malého Setha vede "bůh" Tek a používá ho jako nástroj k budování vlastního světa, podle svých zvrácených představ.
Příběh je rozhodně krvavější než Beznaděj, ale to určitě neznamená lepší. Za čerstvého dojmu můžu říci, že se mi osobně líbila víc Beznaděj. Nicméně je to zábavné čtení s dost smutným koncem.

pastelkaX
22.07.2022 2 z 5

Když se obyčejná ulice promění v dějiště dětské hry přenesené z fantazie do extrémně pokřivené reality... Kniha má 335 stran, z nichž mě opravdu bavilo posledních 100. Co musím vypíchnout, tak na to, že se jedná o bachmanovku, to bylo překvapivě dějově živé. Jinak ale bohužel musím subjektivně hodnotit nízko a Strážce zákona a Beznaděj řadím mezi "jednou úplně stačí" knihy. Chápu, ze porovnání s topovkama jako Řbitov, To, Zelená míle apod. je asi jako srovnávat kaviár a paštiku... Ale podle mého názoru tohle prostě ta paštika je.

pazdy15
19.06.2022 3 z 5

Slabší než Beznaděj, nápady a postavy dobré, avšak podobné (i stejné). Na mě to bylo víc neuvěřitelný sci-fi než obvykle. Četl jsem to od půlky zdlouhavě :/

samkko
10.05.2022 3 z 5

Zajímavá kniha a byť vím, že jsem ji ke konci už pomalu přeskakoval, tuším že se k ní jednou vrátím. Bachmanovky miluju, ale asi jsem si to nevychutnal v té pravé době. Prvních šedesát stran je ale úžasných. Opravdu jsem snad nikdy nečetl tak geniální popis městečka, prozářeného dopoledním sluncem :).

jfialova
01.02.2022 4 z 5

Nejde o žádný literární klenot, ale při čtení si člověk vyčistí hlavu a navíc musím říct, že fakt se nedá dopředu odhadovat, co se stane. Šílená vyvražďovačka, kde všechny postavy mají zhruba stejné šance na přežití, a to v podstatě nulové. Ani u hlavních postav si nemůžete být jistí, že to v dalším okamžiku neschytají. Podobnost s Beznadějí je minimální, možná jen jména některých postav se shodují, vlastnosti už ale nikoliv. Dalo by se kritizovat ledacos, ale podle mě je to zbytečné. Toto nemá být žádné vyšperkované dílo, podle mě to King ze sebe prostě "vyblil" a muselo se mu teda strašně ulevit :-)

mareksevc
07.01.2022 4 z 5

táto kniha ma jednu velku smolu a to tu že Beznadej je jedna z najlepšich knih od Kinga a ludia ich preto porovnavaju vedla seba, ked si odmyslim rovnaké mena postáv tak je to velmi dobrá paralela ku knihe Beznádej, akési predjedlo ku fantastickej Beznadeji ktora je za mna asi top kniha od Kinga, každopadne ma Strážci prijemne prekvapili a zabavili a 4 * su akuratny počet

Deia
10.11.2021 4 z 5

Tejto knihy som sa trošku obávala, pretože predsa len nemá úplne skvelé hodnotenia. Ale bála som sa zbytočne, kniha ma v podstate chytila od prvej strany, tak ako aj väčšina Kingových kníh. Prišla mi veľmi napínavá, skupinka ľudí, ktorí sa snažia prežiť, zatiaľ čo ich ostreľujú zvláštni ľudia na zvláštnych vozidlách. Spočiatku som mala v postavách chaos, bolo ich tam celkom dosť, ale keďže zomierali celkom rýchlo, tak sa to potom dalo zvládnuť. Väčšina ich bola aj celkom sympatická, boli vykreslené veľmi reálne a u niektorých ma naozaj mrzelo, že to nezvládli až do konca. Nadprirodzená časť ale bola na môj vkus až príliš sci-fi, hlavne teda to, skadiaľ sa vraždiace indivíduá brali, to mi zážitok z knihy trochu kazilo. Ale atmosféra knihy, tá atmosféra strachu, bola skutočne skvelá a od knihy som sa ináč nemohla odtrhnúť. Zvláštnym ozvláštnením boli medzikapitoly, niektoré ma veľmi bavili (napríklad denník istej postavy), niektoré mi ale prišli dosť zbytočné.

cziss
17.08.2021 4 z 5

Popsal bych to jako takovou jednoaktovou knižní mystickou vyvražďovačku s poznámkami pod čarou. Mě se to líbilo, atmosféra je budovaná velmi dobře a Kingovi se podařilo nás poměrně dobře seznámit s postavami a dát jim zajímavé pozadí.

Disease
31.05.2021 2 z 5

Látka na povídku roztažená do románu. Určitě je zajímavé proložení různými "dokumenty", ale celkově špatný dojem. I od Kingova alter ega jsem četl podstatně lepší kousky.

rycccy
11.03.2021 2 z 5

Ani po pravdě nevím jak začít. Kniha se mi opravdu špatně četla. Nečekal jsem to, protože si mi od pana Kinga čtou knihy velice dobře. Je pravda že toto se mi stalo do teď jen jednou u první knihy se série Temná Věž - Pistolník, to byl pro mě taky oříšek. Mám od pana Kinga přečteno více jak polovinu jeho vydaných knih a nestává se mi to u něj. Nevím čím to je. Samozřejmě sem si zakoupil i druhou knihu Beznaděj a do té se mi opravdu nechce. Nevím jestli to bylo, že jsem se k němu vrátil po delší pauze kdy jsem četl fantasy knihy od jiných autorů. Ještě sem si říkal, že by to mohlo být jeho rané dílo, ale není.

n.ezn.amy
02.03.2021 4 z 5

Velice zajímavě pojaté dvě knihy, kdy jednu píše Stephen King a druhé jeho alter ego. Ve Wentworthu v Ohiu je klidné horké odpoledne, které se brzo změní v noční můru pro zdejší obyvatele. Beznaděj i Strážci zákona vyšly současně a je dobře je číst v tomhle pořadí a hned po sobě. V obou vystupují stejné postavy jako v předchozí knize, akorát se jinak chovají než v předchozí knize. Kniha je jeden velký brutální masakr a Richard Bachman si ho vyloženě užil.

Štítky knihy

autismus

Autorovy další knížky

Richard Bachman (p)
americká, 1947
1994  87%Řbitov zviřátek
2023  89%Pod kupolí
1993  90%Osvícení
2001  95%Zelená míle
2008  89%Svědectví

Kniha Strážci zákona je v

Právě čtených3x
Přečtených567x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených18x
Knihotéce384x
Chystám se číst120x
Chci si koupit69x
dalších seznamech10x