Strážci času (4 povídky)

Strážci času (4 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341037/strazci-casu-Jyp-341037.jpg 4 65 6

České a značně zkrácené/cenzurované vydání příběhu významného amerického autora, který vypovídá o vzniku a organizaci Stráže času, tajné služby ve vesmíru, jejímž úkolem je chránit minulost a tím i svou budoucnost. Příběh vycházející z teorie intertemporální elity nastoluje hypotézu zásahu člověka do historického vývoje lidstva. Hlavní hrdina knihy se stává příslušníkem Stráže času, policie, která má za úkol dohlížet na dodržování pravidel cestování v čase od nejvzdálenější minulosti do nedohledné budoucnosti. Agenti Stráže pocházejí ze všech časových období a kultur, a každý jednotlivě shromažďuje a vyhodnocuje údaje o době, která je jim přidělena. Jejich činnost je pak přivádí do řady nepředvídatelných akčních situací. Propracovaný děj je zaměřený na nejrůznější časové paradoxy, ale i na etické problémy, spojené s možností měnit minulost svou i ostatních.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Horizont
Originální název:

The Guardians of Time , 1960


více info...

Šnek86
Šnek86
10.08.2023 2 z 5

Takovej prapodivnej timecop.Cestování časem, paradoxy, věci morálky a trocha historie.

zuzca.h
zuzca.h
10.07.2020 3 z 5

Zajímavé pojetí o cestování časem a vlivech na případnou změnu v běhu času. Lehká čtivá oddechovka. Co jsem ocenila byl stručný popis historického období, v kterém se daná povídka odehrávla, vždy na začátku povídky, takové lehké nenásilné osvěžení historie. Četla jsem "vykuchanou" socialistickou verzi , takže se určitě poohlédnu po necenzurované verzi.


kapr
kapr
24.02.2018 4 z 5

Milé setkání po letech. Vzhledem k upozornění, že jde o vykuchanou socialistickou třetinovou verzi, kde podstatná část knihy chybí, si počkám s podrobnějším hodnocením na překlad z 90.let.

jarda-s
jarda-s
03.01.2016

Pro Pajonka: jen jestli to nebude tím, že i původní dílo Guardians of Time z padesátých let bylo počátkem devadesátých let upraveno a doplněno na nové vydání The Shield of Time (A Novel of the Time Patrol), viz zde: http://www.goodreads.com/series/53117-time-patrol :)

3497299
3497299
01.12.2011 4 z 5

Vhodné především jako klasická literatura pro příznivce Žambochovy a Procházkovy série Agent JFK ;-). Nejsou to sice paralelní vesmíry jako ve světě Miroslava Žambocha, ale analogií se zde najde hodně. Vzhledem ke konceptu a historickému kontextu lze přehlédnout i určité nekonzistence (ty jsou ale vlastní každému syžetu obsahujícímu cestování v čase a tenhle se s nimi alespoň snaží originálně vyrovnat).

pajonek
pajonek
30.11.-0001 odpad!

....kurec palec, tahle kniha je ODPAD /ne obsah/ je to prachobyčejnej "zparchantělej" komunistickej paskvil - zkrácený jak slovo boží, a navíc svinsky cenzurovaný ............. když to Talpress vydal v roce 1997 nezkrácené, byl jsem překvapen a nadšen - takže knize Stráž času 5 hvězd - Strážci času -cenzurovaní = ODPAD

Štítky knihy

cestování časem

Část díla

Kniha Strážci času (4 povídky) je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce68x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x