Strážce pyramidy

Strážce pyramidy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135750/strazce-pyramidy-135750.png 4 21 5

Dobrodružný román z Egypta. V současné době přijíždí do Egypta polský vědec a setkává se s podivným egyptským průvodcem. Ten mu časem začne vyprávět příběh ze starého Egypta z doby vlády Cheta, o tom, jak se stal jeho rod strážcem pyramidy.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Strażnik pyramidy


více info...

Přidat komentář

honajz
06.06.2017 3 z 5

Strážce pyramidy - Příběh začíná příjezdem polského vědce do Egypta současnosti. Potkává podivného egyptského průvodce, s nímž se posléze sblíží, a ten mu povypráví příběh ze starého Egypta o vzniku pyramidy, zemi smrti a o dědičném strážcovství. Oba příběhy plynou velmi pomalu, chybějí zde nějaké peripetie nebo zápletky, a pokud se nějaká objeví, je vyřešena hned. Chybí i větší napětí. Celkově je kniha spíše didaktickou učebnicí pro mladé, přinášející tehdy nejnovější objevy a znalosti o egyptském světě minulosti, někdy poněkud násilně zapasované do nijak strhujícího příběhu. V historické části pan nechá Edigey řešit faraona problémy socialistickou cestou (daně bohatým, omezení armády, přerozdělení ze sýpek chudým apod.), což působí poněkud úsměvně. Slabé tři hvězdičky za dobře odvedené reálie, ale jako kniha je to slabé a skutečně jde spíše o učebnici jen lehoulince obalenou čímsi, co vzdáleně připomíná příběh.

Atanone
26.05.2017 4 z 5

Souhlasím s předkomentátory.
Dávám 4 neb jsem sentimentální a tato "Karavana" byla jednou z několika knížek,co mě v raném mládí nakoply směrem ke starověku.


Yarwen
21.08.2015 3 z 5

Polský amatérský archeolog se v Káhiře seznámí u pyramid s podivným velbloudářem, který snad ví o Chafreově pyramidě něco víc - nebo možná taky neví. Průměrný příběh vyzdvihuje o něco výš popis reálií a způsobu života či stavění pyramid v dobách staroegyptské říše, to mi přišlo zajímavé, kniha se čte také příjemně, a tak nakonec dávám nadprůměrné tři hvězdy.

tenax
12.04.2014 3 z 5

Celkem nudný příběh, zajímavý snad jen popisem staroegyptských reálií, i když i ty jsou poplatné názorům a znalostem archeologů v sedmdesátých letech 20. století. Úsměvně působí, když faraon někoho jmenuje „hlavním inženýrem“ a jeho téměř socialistické promluvy k synovi.

honajz
24.10.2013 3 z 5

Příběh začíná příjezdem polského vědce do Egypta současnosti. Potkává podivného egyptského průvodce, s nímž se posléze sblíží, a ten mu povypráví příběh ze starého Egypta o vzniku pyramidy, zemi smrti a o dědičném strážcovství. Oba příběhy plynou velmi pomalu, chybějí zde nějaké peripetie nebo zápletky, a pokud se nějaká objeví, je vyřešena hned. Chybí i větší napětí. Celkově je kniha spíše didaktickou učebnicí pro mladé, přinášející tehdy nejnovější objevy a znalosti o egyptském světě minulosti, někdy poněkud násilně zapasované do nijak strhujícího příběhu. V historické části pan nechá Edigey řešit faraona problémy socialistickou cestou (daně bohatým, omezení armády, přerozdělení ze sýpek chudým apod.), což působí poněkud úsměvně. Slabé tři hvězdičky za dobře odvedené reálie, ale jako kniha je to slabé a skutečně jde spíše o učebnici jen lehoulince obalenou čímsi, co vzdáleně připomíná příběh.

Autorovy další knížky

Jerzy Edigey (p)
polská, 1912 - 1983
1975  79%Střela z Elamu
1984  72%Strážce pyramidy
1970  73%Alžběta se nevrací
1971  71%4 detektívky
1990  88%Král Babylónu

Kniha Strážce pyramidy je v

Přečtených31x
Knihotéce44x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x