Štít času

Štít času https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35099/stit-casu-35099.jpg 4 33 5

Stráž času série

< 3. díl

Přes třicet pět let psal Poul Anderson své příběhy o Stráži času, agentuře ze vzdálené budoucnosti, která se snaží udržet stabilitu kontinuity lidské historie. A nyní, konečně, napsal plnohodnotný román z tohoto prostředí, román o Mansonu Everardovi, nezávislém časovém agentu. Manse Everard spolu s ostatními časovými agenty bojuje s těmi, kdo by chtěli Zemi ovládnout a využít ve vlastní prospěch, i s těmi, kdo by chtěli v dobrém úmyslu provést změny k lepšímu, neboť obojí je stejně nebezpečné. Časové kontinuum je sice dost pružné, ale zákony, jimiž se řídí, jsou neúprosné. V tomto románu sledujeme jeho honbu za obávanými Exaltionisty, megalomany ze vzdálené budoucnosti, kteří chtějí změnit historii, tím zničit Stráž času a ovládat lidstvo a jeho vývoj podle své vůle. Dostáváme se na mnoho míst a do mnoha času, kde (a mnohdy i kdy!) se rozhoduje o budoucnosti lidstva..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Shield of Time , 1990


více info...

Přidat komentář

Ladys
11.12.2022 3 z 5

Zajímavé téma. Místy strhující děj, místy pomalé, ale nejhorší na knize bylo, že se mi špatně četla. Jestli je to českým překladem, nebo co já vím?
Některé věty jsem musel číst dvakrát třikrát a to není dobré.
Cestování časem super. Jak každá malá i sebemenší odchylka v minulosti má vliv na vývoj budoucnosti.
Mám rád dějiny a tak je fajn, že jsem se dozvěděl něco nového o historii různých koutů Evropy a světa.
Bohužel za tu krkolomnost a místy nečtivost textu srážím dvě hvězdy.

mi-380
27.01.2021 5 z 5

Tři historická období, tři případy pro speciální agenty chránící naši současnost, budoucnost i minulost. Napínavé pátrání v Bactrii, říši založené Alexandrem, skrz kterou se tehdy z obrovských ledovců valila mohutná řeka Oxus (dnes Amudarja), smutný příběh z Beringie poslední doby ledové, kdy se naposled dalo přejít z Asie do Ameriky suchou nohou, a závěrečné, několikrát vypointované dobrodružství v Sicílii dvanáctého století za vlády normanského krále Rogera. Lahůdka pro ty, kdo mají rádi historii, napětí a chytrou sci-fi.
95 % (aktuálně 24 hodnocení s průměrem 83 %).


kokrokr
27.05.2020 4 z 5

Pokračování cest časem jsem musel mít. Jen lituji, že ,,Stráž" mám od Talpressu a ,,Štít" od Laseru. Knihy tak nemají stejný formát a jedna má pevné desky a druhá je brožovaná. V jednotné úpravě by vedle sebe teprve vynikly.

StvN
24.11.2019 3 z 5

Před lety jsem četl povídkovou sbírku Stráž času. Byl jsem z ní doslova unešený. Když jsem se dozvěděl, že vznikl plnohodnotný román, neváhal jsem ani vteřinu a sáhl po něm. Bohužel nenaplnil moje očekávání. Možná v tom hraje roli věk, nebo to, že kniha už má svůj věk. To co mi jako teenegerovi připadalo fascinující, mi ve středním věku připadá divné. Viděl jsem spoustu nelogičností, ani styl psaní mi tak nesedl. Škoda, ale dvakrát do stejné řeky prostě nevstoupíš.

notburga
05.10.2015 5 z 5

Velmi poutavě napsaná kniha. Hodně času bylo věnováno popisu historických událostí (a toho, co se smí/nesmí změnit) a kupodivu mě to velmi bavilo i přes to, že méně než polovinu událostí jsem znala jen trochu víc než rámcově. Líbí se mi, že tohle není svět, kde i ta sebemenší změna může způsobit změnu v historii. A líbil se mi i Manse Everard, kterého mi v některých situacích nezbývalo než obdivovat.