Stratené kvety Alice Hartovej

Stratené kvety Alice Hartovej https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385499/bmid_stratene-kvety-alice-hartovej-Rsm-385499.jpg 4 216 71

Podmanivý román o utajovaných príbehoch, ktoré nás prenasledujú, a o príbehoch, ktoré nám pomáhajú v ťažkostiach. Deväťročná Alice Hartová vyrastá v odľahlom dome medzi poľami cukrovej trstiny a morom. Pred zlovestnými náladami otca ju chránia matkine kvety a ich tajné významy. Keď jej život navždy poznačí tragédia, odíde bývať k starej mame na kvetinovú farmu, kde nachádzajú útočisko ženy so zlomeným srdcom. Naučí sa jazyk pôvodných austrálskych kvetov, aby nimi mohla vyjadriť všetko, na čo nestačia slová. Po niekoľkých rokoch, po nečakanej zrade, po odhalení zdrvujúceho rodinného tajomstva a po ukončení vzťahu s mužom, ktorý nie je taký, aký sa na prvý pohľad zdá, si uvedomí, že na rozpovedanie niektorých príbehov kvety nestačia. Ak chce dosiahnuť vytúženú slobodu, musí nájsť odvahu úprimne sa pozrieť na najsilnejší príbeh, ktorý pozná. Na príbeh svojho života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The Lost Flowers of Alice Hart , 2018


více info...

Přidat komentář

sona8864
08.04.2024 4 z 5

Zaujímavé. Mám rada kvety a občas aj romantické príbehy. Tu to až také sladké nebolo, domáce násilie a jeho následky bolo opísané verne. Bonus k tomu bol veľmi pekný opis Austrálie, vrátane autorských licencií, ktoré vyzneli veľmi dôveryhodne. Kvetinové ilustrácie a názvy kvetín, boli reálne, overila som si.
A na rozdiel od seriálového spracovania, nebola do deja zakomponovaná žiadna "povinná jazda"...Stojí za prečítanie aj pozretie, jedno v akom slede.

Jana-Marie
31.03.2024 3 z 5

Zajímavá kniha, začátek se mi nečetl moc dobře a chtěla jsem odložit. Nakonec jsem se překonala, ale mám z knihy trochu smíšené pocity - nebylo to úplně pohodové čtení a ani nic, co by mě nějak hodně obohatilo. Nicméně - kniha je určitě originální a jedna z těch, na které nezapomenete.


Niu
05.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha se rozhodně neztratí. Je mi líto, že je hodnocena takto málo. V loňském roce jsem četla knihu Kde zpívají raci, kterou jsem si zařadila do nejhorších knih roku 2023 (to jako fakt). Tato kniha je vším, co jsem od knihy Kde zpívají raci očekávala. Příroda, květiny, osudy postavy, co mají hlavu a patu. Toto je šperk. Tolik neopětované lásky, tolik smutku, bolesti i tolik naděje. Líbily se mi všechny linky, ale musím se přiznat, že jsem byla trošku zklamaná, když jsme opustili Alicino dětství a vrhli se dál. Ale nakonec i její život v parku byl hodně obohacující. Zajímavé. Už podruhé, co se mi do ruky dostala kniha (a její části) v době, kdy jsem to potřebovala jako nezaujatý člověk vidět/slyšet. Mrzela mě linka s Oggim, to mi bylo neskutečně líto. Ale věřím, že s panem Mechem to nakonec dobře dopadlo. Doporučuji a už teď vím, že tohle bude kniha roku 2024.
Plus: Nádherná obálka, která vypadá identicky i pod přebalem.

verense
01.10.2023 3 z 5

Tak já úplně nepůjdu s davem nadšenců. Ne že by kniha spadala do kategorie "ztráta času", to vůbec - je čtivá, chytlavá a nedá vám pokoj, dokud ji nepřečtete až do konce. Vadí mi, že poslední dobou jsou tyhle romány všechny na jedno brdo: vezmete ženskou hrdinku s pohnutým dětstvím, přimícháte nějakou osobní tragédii, ne úplně chápající okolí/příbuzenstvo, 1-2 osudové muže (z nichž jeden má zákonitě špatný charakter), a k tomu vymyslíte jednu originální ingredienci, abyste úplně nesplynula s davem. Zde konkrétně dostaneme osvětu o australské flóře, květomluvě a špetce domorodých nesnází. Ono to funguje, dobře se to čte, dobře se to prodává, jenže já vím, že za pár měsíců si sotva vybavím, o čem že to celé bylo, protože mi to splyne s dalšími podobnými knihami. Ale nenechte se odradit a utvořte si názor sami... ;-)

wallnerka
24.08.2023 4 z 5

Květinová atmosféra knihy, která z děje prosakuje do názvů kapitol a designu stránek a přebalu, ve mně zpočátku budila obavy, že se jedná o knihu zacílenou na mladé náctileté čtenáře, případně že se tímto snaží autorka kompenzovat nedostatky v samotném vyprávění. Byla to však neopodstatněná obava. Jedná se o silný příběh, převážně smutný - překvapivě i tehdy, kdy by čtenář očekával, že bude hrdinka konečně šťastná.

Pavlaj
13.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Většina (i opravdu hnusných) krizí se dá přežít, pokud se obklopíte dostatkem květin, knih, pohádek, psů a čajů s medem.

Trochu vážněji: Na mě asi moc melodramatické - proč tu nebyla jediná postava, která by za sebou neměla nějaké strašné trauma? Ale: Zpracování s květinovou a pohádkovou symbolikou je unikátní a tvoří zvláštní snový mix. S přírodou Austrálie jako třešničkou na dortu.
Přes tu nadměrnou melodramatičnost dám pět hvězdiček. Cokoli jiného by nebylo fér vůči knížce, od které jsem se nemohla odtrhnout a kvůli které jsem odložila spoustu povinností na druhý den, jen abych ji mohla dočíst až do konce.
P.S. Hlavní hrdinka by mi možná v druhé půlce taky lezla na nervy, ale už jsem slyšela natolik dost o domácím násilí, abych si pamatovala, že je velmi těžké se z něho vymanit. A taky že ti, kdo ho zažili, mají bohužel tendenci dostávat se do stejných pastí a hledat ty samé typy partnerů.

Lenka.Vílka
06.08.2023 5 z 5

Už dlouho jsem v knize nečetla tak silný začátek příběhu jako právě tady!

Nechci o knize nějak zbytečně psát, protože mám pocit, že cokoli napíšu, bude prozrazení něčeho, co si každý musí v knize prožít sám. Něco, s čím se musí sžít. A možná proto je právě ten úvod tak silný. Úvod, který rozhodne, zda Alici pochopíte a sžijete se s ní. Protože to je hlavní podmínka, aby se vám kniha líbila. Musíte jí pochopit. Musíte pochopit Alici, June, květiny a všechny Květiny. Jinak je pro vás tahle kniha ztráta času. Protože to neprožijete.

("Věř svému příběhu. Jen ho musíš vyprávět pravdivě.")

Protože tahle kniha je na jednu stranu buď obyčejná nebo neskutečně silná. Asi záleží především na tom, jak se na ní napojíte. Příběh Alice Hartové je totiž tak křehký, až skoro hrozí, že ho myšlenkou rozdrtíte, když ho budete moc analyzovat. Protože k užití si téhle knihy je třeba srdce a duše, ne žádný chladný a mozkový přístup. Protože historie je tady, aby se opakovala pouze v jediném případě. Když uvěříte, že nejste dost silný. A to se potom tak moc bojíte, že skončíte jako váš otec, až se z vás stane vaše matka. Jenže ne vždy to musí být pravda. Máte přece rodinu, vaše Květiny a květiny. Co je víc?

Na závěr bych ráda zmínila celé zpracováno knihy. To prostě musíte vidět, jinak tomu možná neuvěříte...

Jaymay
02.07.2023 3 z 5

Tak já tedy půjdu proti proudu. Nejspíš nejsem ta pravá citlivá povaha pro tuhle knížku. První půlka, Alicinino dětství až po její útěk byla čtivá, drsná a nutila mě hltat stránku za stránkou. Druhá půlka, Alicina dospělost to vše pokazila. Hlavní hrdinka se chovala jako kráva, příběh je stejný akorát v bledě modrém, je to otravné. Bohužel jsem knížku nedočetla, a nejspíš ani nedočtu, neboť mě nezajímalo jak to s hlavní postavou dopadne. Nedokážu pochopit ženy, co tohle trpí (nebudu spoilerovat) a už vůbec, když se to děje dětem, nebo zvířatům. Což je další mínusy, kdy si autora asi libuje v ubližování zvířat, což pro mě jako pro pejskařku byl oříšek číst takové scény.

Janniska
21.05.2023 5 z 5

Knížka na mě mrkla v knihboxu v našem domě.Ta nádherně zpracovaná obálka mě zaujala,o to úžasnější překvapení bylo když jsem knihu otevřela a spatřila ty nádherné ilustrace květin.
Celý příběh jsem četla se zatajeným dechem,napjatá jak to dopadne.Popisy míst a květin mě uchvátili.
Dovolím si poopravit jednu klasickou postavu a napíšu knihy jsou jako bonboniéra,nikdy nevíš po jaké sáhneš. :-)

Kami479
30.04.2023 5 z 5

Tento příběh mi zůstane v paměti ještě dlouho. Krásný a srdceryvný román, který byl plný tajemství a lidských osudů. Knihu naprosto doporučuji :)

osman111
11.03.2023 5 z 5

"Život se žije směrem kupředu, ale pochopit ho lze jen zpětně. Člověk nevidí místo, na kterém stojí, dokud na něm stojí."

Znáte ten pocit, kdy od první stránky víte,  že to bude skvělé?
Tak to je přesně ona.

Psychologický román o hledání sebe sama, léčivé schopnosti přírody a síle komunity.

Neznám knížku, kde by byly tak bravurně vykreslené ženské postavy. Silné ženy s až květinovou křehkostí, nezlomností a schopností se přizpůsobit nepříznivým podmínkám a zakořenit. Autorka nám představila celou škálu různých postav, z nichž ani jedna není černobílá a vy vlastně nevíte, zda je sympatická, zda ji chápete a odpustíte jí. Skvělé.

Spojení poetického vyprávění, toxických vztahů a drsné australské přírody je prostě dokonalost. Tato kniha má všechno.
Za mě nutnost a řadím ji mezi top knihy roku (jo už v březnu). Napsat knížku částečně květomluvou? Odvážné a v tomto případě skvělá volba. Upřímně nevím, kdy jsem byla z nějaké knihy takto nadšená.
Takže asi tak.

Vivetkav
18.02.2023 4 z 5

Napínavý a tajuplný příběh plný květin i když zrovna křehký není jak by se na první pohled zdalo

simca9342
23.01.2023 5 z 5

To je prostě... WOW!! Tak skvělý příběh jsem zatím nečetla.️ Připomíná mi to Matyldu od Dahla️ holka, ktera miluje knihy vyrůstá v neúplné rodině, kde je tyrantsky otec většinou pryč z domu a malá Alice zůstává s energickou mámou, kterou má snad nejraději na světě. Ale když se jednou stane hrozná tragédie Alici si vezme do péče člověk, o kterém vůbec nevěděla- babička. Odveze ji na svou farmu, kde nebude sama... i přes téma domácího násilí je příběh doslova plný pohadek, kouzel a víl a dalších pěkných míst Cílem po přečtení knihy je dobré uvědomit si, že každý člověk má v životě místo a dalšího člověka, kterému se může svěřit .. nikdo není nikdy sám ️️

menalinda
08.01.2023 5 z 5

Za mne-velice mimořádná kniha,jsem ráda že jsem na ni natrefila.

Jirinamac
01.01.2023 4 z 5

Knížka je milá a ten poetický styl vyprávění z ní dělá tak trochu pohádku. Škoda, že prostředí, kde se děj příběhu odehrává je pouze fiktivní, pak by to musel být vstup do ráje, ale i tak čerpala autorka z vyprávění australských domorodců. Ale není to jen romantika, ale i dopady krutého zacházení a sobecké lásky. Pro mne té romantiky bylo někdy až moc a místy se to trošku táhlo.
V knížce mě zaujal citát od dánského filozofa Sörena Kierkegaarda ''Život se žije směrem kupředu, ale pochopit ho lze jen zpětně''

knihomol1985
06.12.2022 5 z 5

Tato kniha mě od začátku uchvátila - krásný příběh a ještě krásnější kniha po grafické stránce top! V druhé polovině knihy se to malinko táhlo ale to je tak všude, tak netřeba stěžovat si ... Doporučuji přečíst a kniha už zůstane u mě v knihovně doufám navždy ...

broskev28
26.11.2022 4 z 5

Nádherná obálka, zajímavý příběh.
Jak už tady pravili mnozí: Alicino dětství je zajímavější, ale ani jako dospělá neztrácí kouzlo, jen se tak nějak více blíží reálnému životu. Poté, co se díky Lulu vzchopí k zásadnímu rozhodnutí, začne příběh hodně „sládnout“, škoda. Ovšem být na Alicině místě, nevím, zda bych June dokázala odpustit . . .
Našim čtenářkám určitě doporučím, už jen kvůli květinovým úvodům jednotlivých kapitol a profesi floriografka! A moc mě potěšil Oggiho názor na způsob oslavy narozenin či jmenin, vidím to úplně stejně.

„Z pohádek se poučila, že pokud jde o rodinu, věci nejsou vždycky takové, jak se na první pohled zdají. Králové a královny ztráceli svoje děti jako ponožky a buď je vůbec nenašli, nebo se s nimi setkali, až když už byli velmi staří. Matky umíraly, otcové mizeli a sedm bratrů se mohlo změnit v sedmero krkavců. Pro Alici představovala rodina jeden z nejzáhadnějších příběhů vůbec.“

Teraesa
01.11.2022 5 z 5

Rozbiehala som sa trochu ťažšie, ale neľutujem žiadnu prečítanú stranu. Príbeh ma veľmi očaril. Trochu mi pripomínal sériu Sedem sestier, hoci mal svoje osobitné čaro.

emilieselden
23.07.2022 4 z 5

Psychologický román o hledání sebe sama. Odehrává se v řádu několika let, kde sledujeme hlavní hrdinku, jak se protlouká životem. Krajina Austrálie byla velmi atraktivní a moc se líbila. Propojení příběhu s květinami bylo zajímavé a hezké. Hned po přečtení pár vět mě napadla spojitost s knihou Kde zpívají raci. Ale Ztracené květiny Alice Hartové jsou za mě rozhodně lepší.

Marci70
07.07.2022 5 z 5

Krásná kniha!