Stratené

Stratené https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226061/bmid_stratene-226061.jpg 4 319 111

Pútavé, miestami zábavné a romantické čítanie o láskach, ktoré skomplikovala jednoduchá vec. Odlišnosť kultúr. Evita sa stretla so ženami z celej Európy a vznikla kniha skutočných príbehov. O láske, akú predtým nezažili, o nádeji, o sťahovaní, o konvertovaní na islam, o sklamaniach, o novej rodine, o zmiznutých deťoch, o podplatených súdoch, o dňoch samoty aj o absolútnej bezmocnosti voči systému v moslimských krajinách, zvykom a zákonom. Všetky príbehy majú svoj koniec. Niekedy lepší, niekedy horší. Ale všetky ženy sa zhodujú v jednom: Túto knihu by si mala prečítať každá z vás, zvlášť tie, ktoré milujete muža inej mentality. Lebo potom je už neskoro.... celý text

Přidat komentář

yvett239
21.11.2023 4 z 5

Z knihy mám trochu rozporuplný pocit, protože podle mě docela hraje na city a dává pocit, že ÚPLNĚ všichni Arabové jsou stejní a že úplně všechny vztahy Evropanek s Araby musí nutně skončit stejně, takto. A to je určité zkreslení, které se mi jako absolventce publicistiky moc nelíbí. Tím určitě neříkám, že není důležité o tom psát a šířit povědomí o tomto nebezpečí - to bezpochyby je. Ale nedá mi to a kvůli tomu musím jednu hvězdičku strhnout.

_Knihomolka_
24.02.2023 3 z 5

Šest podobných příběhů z úst šesti různých žen. U čtení mi občas naskakovala husí kůže, jindy se mi otevírala kudla v kapse, průběžně jsem si udělala obrázek muslimského způsobu života a zejména si ucelila názor na místní muže. Doporučuji jako četbu pro ženy - nejen pro ty, které mají slabost pro muslimy...


oolinkaa
26.10.2022 5 z 5

Velmi emotivní, šílené příběhy . Do Egypta jezdíme velmi rádi a je neuvěřitelné, co se tam děje .. na druhou stranu , o tomto tématu je už mnoho knih , studií apod.., a dnešní ženy Evropanky jsou velmi nepoučitelné a mohou si za to na jednu stranu sami .. Nejdříve si musíme něco o jiné kultuře zjistit , než se někam po 10 dnech známosti nahrnu ne ? Bohužel to nejvíce odnesou děti , kteří za to ani nemohou

adelinka
06.09.2022 4 z 5

Ale áno. Príbehy fajn, aj keď stále nedokážem pochopiť v tomto ženy, aj keď žena som...

podko_lenka
16.07.2022 5 z 5

Čtivá kniha, pro mě na dva večery. Přečetla jsem mnoho příběhů o islámsko/křesťanských, ateistických nebo jiných párech. Tahle kniha je ale jiná. Říkala jsem si, že není možné, aby byl někdo tak naivní. Ale lidé jsou různí a ovlivňuje je jejich psychika a životní situace. Tak se prostě stane, že se nechají unést. Ovšem Renatin příběh mě naprosto rozsekal. Ani se mi nechce věřit, že někdo tohle dopustí...
Dala bych to jako povinnou četbu všem dívkám a rodičům.

andrewd
22.06.2022 4 z 5

V první řadě mi přijde jako velká škoda, že obálka barvou i provedením dělá z knihy četbu výhradně pro ženy, přitom přečíst by si ji určitě měli i muži. Já jsem se k ní dostal vlastně úplnou náhodou a obálka mě téměř odradila. Kniha je jinak napsaná dobře a čte se rychle. Přečtení této knihy rozhodně změnilo jistým způsobem můj pohled na věc, a přestože by mě nikdy nenapadlo odsuzovat plošně všechny Araby nebo všechny kdo praktikují islám, už zdaleka nejsem natolik otevřený multikulturní Evropě jako předtím. Je jasné, že multikulturní soužití může fungovat pouze tehdy, pokud funguje oboustranný respekt a snaha o porozumění, a tohle evidentně mnohým Arabů naprosto chybí. Ze všech šesti příběhů je patrné, že oni se Evropě přizpůsobovat nehodlají ani v nejmenším - naopak, očekávají že Evropa se bezvýhradně přizpůsobí jim. Také očekávají, že bohatství k nim přijde samo, aniž by hnuli prstem, a že kamkoliv přijdou, budou si moct zachovat status quo, na které jsou zvyklí - tedy že jsou jako muži nadřazení a ženy jsou pouze služky do domácnosti a prostředky k uspokojení potřeb a výrobě dětí. Uvědomění, že jejich vidění světa není úplně správné, zjevně většina z nich vůbec není schopná, a to ani po několikaletém (!) vztahu s evropskou partnerkou... Bylo to hodně smutné čtení a hlavně mi bylo líto těch dětí, které v těchto vztazích vznikly. Potažmo pak všech dětí, který v arabských a afrických zemích kvůli kulturnímu a sociálnímu nastavení společnosti trpí. Zejména holčiček, které jsou zmrzačeny ženskou obřízkou a podobnými ohavnostmi a své životy jsou předurčeny trávit ve stínu mužů.
Abych to shrnul, ponurý závěr, ke kterému jsem došel po přečtení této knihy, je, že arabské země jsou přes všechno své bohatství opravdu neuvěřitelně zaostalé a bude trvat několik generací, než se tohle změní, pokud se to vůbec kdy změní. Kniha je nicméně zajímavá, občas si ale nad naivitou a hloupostí všech vypravěček budete chtít vytrhat vlasy.

PavlaA
14.05.2022 5 z 5

Přečteno opravdu jedním dechem. Šest příběhů, u kterých jsem občas měla slzy na krajíčku. Je až neuvěřitelné, jak můžou být některé ženy důvěřivé. Doporučila bych dát přečíst každé ženě, která se zamiluje do muže jiné mentality.

Acnaj
06.11.2021

Neuvěřitelné příběhy velmi čtivé napsané... Jako matka jsem místy měla slzy v očích, v noci se budila hrůzou...

pavlina0821
09.05.2021 5 z 5

Kniha mě velice překvapila. Mile překvapila. Příběhy žen jsou popsané opravdu dobře a věrohodně. Je to jedna z nejlepších knih o muslimské tématice, kterou jsem četla. Každopádně hlavních hrdinek mi líto není. Je to stále dokola to samé.

Jurajovamaka
28.02.2021 5 z 5

Tak tu nejde o nejaké literárne dielo, ktoré by sa malo porovnávať s nejakými top knižkami. Skôr ide o vyrozprávanie príbehov s veľmi krutým dejom. Rozprávanie nás zavedie do moslimských manželstiev a poukáže na myslenie a život v tejto krajine. Malo by pôsobiť ako isté memento pre slovenské devy. Mne osobne je šuma fuk, že existujú aj "dobrí", či "normálni" moslimovia, pre mňa sú všetci rovnakí a to v tom najhoršom zmysle (konkrétna nebudem). Táto kniha ma v tom len utvrdila. Je dobre, že sa o tom píše, len sa to aj číta!!
Ďalšie moje recenzie na knihy istagram: majusikboxxy ♡

Vendula39
26.12.2020 4 z 5

Všichni jim říkali ať to nedělají, ale ony okouzlené oříškovou barvou pleti neměly náladu poslouchat jejich rady. Po přečtení této knihy jsem k Arabům získala ještě větší odpor až do této doby to byly pouze ženy s viditelnýma očima, ale čeho jsou schopni jejich muži tak to už je i na mně silný šálek kávy.

Bláža9
06.12.2020 5 z 5

Musím říct, že mě kniha mile překvapila. Trochu jsem se obávala, že v tak krátkým kapitolách budou příběhy plytké, ale všechno podstatné, tam bylo řečeno. Velmi kladně hodnotím výstižné popsání toho jakým způsobem se jim podařilo "zblbnout" evropskou ženu, jak se dokáží přetvařovat a že ženy bohužel přijdou příliš pozdě na to, že rozdíly mezi Evropou a muslimskými zeměmi jsou veliké. Nás, kteří žijeme ve svobodné zemi, kde si můžeme svůj život vést v podstatě podle sebe, ani nenapadne, že život jinde může být tak svázaný nesmyslnými pravidly a co vše si muž vůči ženě může dovolit...kéž by tato kniha dokázala alespoň pár ženám ušetřit velké trápení...

denisa7430
01.12.2020 5 z 5

Tuto knihu doporučuji přečíst všem dívkám i ženám, které se bezhlavě zamilují do Araba a plánují s ním žít. Budu pevně doufat, že je jejich slepota, po přečtení této knihy, rychle opustí.
Jiná kultura, jiný mrav a mnohdy to prostě nejde dohromady.
Někdy nechápu, proč si ženy na ty naše české muže tolik stěžují :-).

Přínosná kniha! Děkuji autorce a děkuji rovněž za otevřené zpovědi šesti dotčených žen.

lenkaabooks
15.09.2020 4 z 5

"Věděla jsi koho si bereš, tak co jsi čekala". Příběhy šesti žen, které potkaly muslima a bláznivě se zamilovaly. A teď bojují o své děti.
Tolik knih už na toto téma vyšlo a pořád ženy podléhají tajemnému vábení exotiky a příslibům věčné lásky od krásných snědých mužů.

vorlice28
22.05.2020

Skvělá kniha. Dlouho jsem nad příběhy žen přemýšlela. Doporučuji!

argi111
10.05.2020 5 z 5

Jde z toho mráz po zádech...

Nikychlupova
09.04.2020 5 z 5

Poučná a zajímavá kniha, kterou by jsi měla přečíst snad každá dívka a žena.
Místy jsem se nestačila divit a bylo mi ze čtení příběhu smutno.
Poutavé příběhy od kterých jsem se nemohla odtrhnout.
Za mě nejlepší kniha od paní spisovatelky Urbaníkove.
Doporučují.

Jajusenka
06.03.2020 5 z 5

Skvělá kniha! Nepustila jsem jí z ruky, dokud jsem jí nedočetla. Jsou to hodně silné příběhy, dlouho tuhle knihu nedostanu z hlavy.

Pavouček2
13.02.2020 5 z 5

Šílené a jak zde bylo psáno, ženy než vyrazí do těchto zemí, by si to povinně měly přečíst.

Dominka09
09.02.2020 5 z 5

Naprosto geniální kniha, četla se mi úplně sama a v podstatě jedním dechem. Některé z příběhu byly tak silné, že se mi až se mi chtělo brečet nad situací jednotlivých žen - na jednu stranu jsem si říkala kolik v sobě museli najít síly a odvahy, ale na druhou stranu, jak mohly být tak krátkozraké a jednoduché, že se zapletly s někým takovým.
Jak jsem již četla v některém komentáři - měla by být zařazena do povinné četby (minimálně pro děvčata).