Strašidlá na dobrú noc

Strašidlá na dobrú noc https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49013/bmid_strasidla-na-dobru-noc-6575b85f1776c.png 4 58 12

Bojíte sa domu, v ktorom straší? Posadnutia? Zakliatia? Izby, v ktorej sa ozýva hvízdanie , keď v nej nik nie je? Stromu, ktorý vrieska, keď ho stínajú? Vraždy? Ľudí z budúcnosti, ktorí už dnes chodia po zemi? Ak áno, určite si v tejto knihe prídete na svoje. S citlivým zmyslom pre atmosféru, napätie a čitateľský pôžitok vybral Alfred Hitchcock poviedky s najrozličnejšou tematikou, od autorov ťažkého kalibru a literárneho postavenia, obsiahol celú paletu rozmanitých žánrov a pripravil čitateľom ozajstné hody hrôzy a desu. A preto neostáva už nič iné, len sa zavrieť do izby za vetristého a sychravého večera, presvedčiť sa, či sú dvere zamknuté, otvoriť knihu a...to ostatné už príde samo. (text z prebalu knihy)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Alfred Hitchock presents: Stories For Late at Night , 1961


více info...

Přidat komentář

rafan65
18.08.2023 5 z 5

Velká spokojenost, moc pěkné čtení u každého příběhu krásně mrazí na zádech. Některé povídky jsou opravdu luxusní a celkově je tato kniha mnohem lepší než první sbírka. Hodně mě to navnadilo tak se jdu poohlédnout po dalším díle.

eraserhead
24.01.2023 4 z 5

Skvělá příležitost seznámit se s horrory a psychologickými thrillery přelomu padesátých a šedesátých let a několika ještě staršími. Klasiky jako Hvízdající pokoj, Moucha, Jasan či Sousedé. Duchařiny, mrazivé horrorové thrillery, hned několik „exotických“ horrorů. Parádní ukázka toho, že dobrý horror nemusí být nutně nadpřirozený. I ty slabší povídky jsou pořád na slušné úrovni.


Eicherik
14.11.2022 4 z 5

Strašidla na dobrou noc jsou antologií různorodých hororových povídek. Najdeme tady třeba velice realistickou s názvem Přepadení, téměř dojemnou, nazvanou Vysoká sázka, potom také nesmrtelnou klasiku jakou je Moucha, dále také Celé město spí od legendárního Raye Bradburyho a nemohu vynechat Jasan, od mého oblíbence M. R. Jamese.
Citace z povídky Neuvěřitelný příběh: Tak mi vyprávěl o mnoha divných případech, kdy si příroda krutě pohrávala s lidským tělem. Vyprávěl klidně. Připomínal mého starého profesora biologie, který se podobně choval nad studentským mikroskopem. "...Jsou to divné věci. Velmi podivné. Některé jsou tak zvláštní, že se o nich v knihách skoro nepíše. Myslel jsem si, že o tom lékaři musí vědět, ale zřejmě se v lidech vytváří druh studu. Ponechávají se v tajnosti... Majitelé pohřebních ústavů musí vidět neuvěřitelné bytosti... Víte, když člověk narazí na případ, který učebnice jen naznačují, je otřesen."

Chingiz
27.01.2019 5 z 5

Čet jsem tuhle knížku v sedmdesátých letech. Počtěníčko. Byly to časy, kdy člověka neválcovala síla všeho nadosah. Dobrá knížka hororu měla cenu zlata. A pak, po desítkách let, se mne zdá, že většinu toho, co nám dnes natláčejí jak housky z mikrovlnky, jsem už četl. V jaksi pokojnější podobě. A možná i době.

denisa0038
07.11.2018 5 z 5

Skvele

sattah
14.01.2018 2 z 5

Kniha ma zaujala v nemocnicnej kniznici, precitala som zopar pribehov, ale vôbec ma neoslovili. Mozno pred 30 rokmi to bola kniha, čo stala za prečítanie, ale za mna nuda ako svet...

LuthyLaura
25.12.2016 5 z 5

Hitchcockovy strašidla jsou jedny z nejlepších antologií vůbec.

Military
19.08.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších hororvých antologií u nás. Povídka Vysoká sázka mě tak uchvátila, že jsem si ji musela po dočtení přečíst hned znova.

felia
17.01.2014 5 z 5

V knihovně mám už léta tři knihy Hitchcockem sebraných povídek. Tato je jedna z nich. Další je Moje najmilejšie strašidlá a Strašidlá najstrašnejšie .Jsou to skvělé horůrky, navíc slovenština má pro mě jakési kouzlo měkkosti

Olia
17.01.2014 5 z 5

Jako holka jsem si to fakt užila.. !

Apache
03.09.2012 4 z 5

Zde uvedený seznam povídek je celý špatně - patří totiž k třetímu dílu série Alfred Hitchcock uvádí (Strašidla nejstrašnější).
PS: Hodnotím samozřejmě druhý díl.

Skutečný obsah knihy:

Smrt je sen (Robert Arthur)
Je to dobrý život (Jerome Bixby)
Celé město spí (Ray Bradbury)
Muž, který měl rád dámy (Ruth Chattertonová)
Večerní prvosenka (John Collier)
Zvukový přístroj (Roald Dahl)
Kukla (John B. L. Goodwin)
Minulá sezóna (C. L. Moore)
Stříbrné mince (Brett Halliday)
Hvízdající pokoj (William Hope Hodgson)
Neuvěřitelný příběh (Cyril Hume)
Jasan (M. R. James)
Vysoká sázka (Will F. Jenkins)
Druhá noc na moři (Frank Belknap Long)
Naši opeření přátelé (Philip MacDonald)
Moucha (George Langelaan)
Tam daleko v trávě (Gouverneur Morris)
Přepadení (Edward L. Perry)
Ten malíček! (Margaret Ronanová)
Volání z mrakodrapu (Henry Slesar)
Sousedé (Pauline C. Smithová)
Den D (Robert Trout)
Muž, který měl rád Dickense (Evelyn Waugh)

Verdikt: Z Hitchcockových antologií vydaných v Česku je tato nejlepší.

Démanty a perly:
Je to dobrý život (Bixby), Večerní prvosenka (Collier), Naši opeření přátelé (MacDonald), Moucha (Langelaan), Tam daleko v trávě (Morris), Volání z mrakodrapu (Henry Slesar), Muž, který měl rád Dickense (Waugh).

Poznámky:
Povídky Moucha, Sousedé a Muž, který měl rád Dickense vybral v roce 1970 Jan Zábrana do své antologie Lupiči mrtvol, kde vyšly samozřejmě s jinými překlady. Sousedé se tam např. jmenují Lidé od vedle.

Lapsus:
Spisovatel Evelyn Waugh je v českém vydání uveden jako Evelyn Waughová.

nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Pokud vám nevadí slovenština a narazíte na tuto knihu, určitě v ní narazíte na volačo, čo vás vydesí ako maleho chalana. Slovákům se omlouvám, pokud jsem jim rodný jazyk zpotvořil