Příběhy sběratele starožitností

Příběhy sběratele starožitností https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182396/bmid_pribehy-sberatele-starozitnosti-UMR-182396.jpg 4 63 11

Strašidelné spisy série

1. díl >

Na samém konci 19. století, v době, kdy vrcholila éra anglických duchařských příběhů, přichází nenápadný gentleman Montague R. James – uznávaný odborník na staré rukopisy a vysoce postavený učenec, který po večerech toliko pro své potěšení píše strašidelné příběhy. Z pouhé zábavy se však stal literární skvost – James totiž nově definoval klasický duchařský příběh tím, že do něj věrohodné reálie, opravdové násilí, bezmála hmatatelnou zlovolnou hrozbu a krutá, nic nepromíjející strašidla. Tím založil tradici nových duchařských příběhů 20. století a jeho dílem se dodnes inspirují spisovatelé i filmoví tvůrci. První mu vzdal hold sám H. P. Lovecraft, když jej nazval „jedním z mála opravdových mistrů“. V nakladatelství Plus vychází souborně celé Jamesovo dílo věnované žánru ghost story ve dvou svazcích s vysvětlivkami, komentáři a zasvěceným esejem v druhém svazku, tak jak je tomu zvykem v edici Pandaemonium.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Plus
více info...

Přidat komentář

666Jitka
24.05.2020 5 z 5

Vynikající strašidelné spisy M.R.Jamese, které přináší vydavatelství Pandaemonium ve dvou svazcích, mohu vřele doporučit každému, kdo má tento druh literatury rád. Skvělý výběr z autorových povídek, který na nás dýchne tajemno staré viktoriánské Anglie a to mám moc ráda.

martinstefko
10.02.2020 4 z 5

Montague Rhodes James se k nám díky knize „Příběhy sběratele starožitností“ a následně i jejímu pokračování dostává v té nejlepší možné podobě a ukazuje, jak byl schopný hororovým autorem. Jeho strašidelné povídky fungují a jediné, co by se jim dalo vytknout, je určitá jednotvárnost, která se sem tam může do čtení vloudit. Knize „Příběhy sběratele starožitností“ se ale musí nechat především to, že je určena modernímu čtenáři a i sto let staré povídky se díky skvělému překladu Zdeňka Berana čtou samy.


TheRaven
11.09.2019 4 z 5

Docela rozsáhlá sbírka (18 povídek), která, jak už to tak bývá, kvalitativně trošku kolísá. S řadou textů se pravidelní čtenáři tohoto typu literatury navíc mohli setkat už v jiných souborech, ale zopakování si leckterých z nich spíše potěší než naopak. K nejlepším kouskům určitě patří Jasan, který skrývá jedno nepěkné tajemství, Mezzotina, příběh o hodně zvláštním obrazu, a dost možná i vůbec nejlepší povídka sbírky, či Martinův korec, povídka složená převážně ze soudních zápisů, pozoruhodná svou potemnělou, bezútěšnou atmosférou. Potěší i řada dalších textů a neurazí ani ty průměrnější, byť se mi ke konci zdálo, že některé náměty se lehce opakují. 70 %.

CharlesWard
17.09.2018 4 z 5

Až na asi 2 povídky, bezchybný sborník strašidelných příběhů.

Tomas@S
22.11.2017 4 z 5

Timto komentarem neprinesu nic noveho vedle toho, co tady je uz vlozeno od ostatnich ctenaru. Vicemene souhlasim s jejich postrehy. Pribehy mi taky neprisly zas tak moc strasidelne, prece jen uz maji nejaky ten vek, ale na druhou stranu jakasi nadcasovost se v nekterych z nich da najit. Jsou v nich zajimave napady a ve sve dobe urcite vycnivaly originalitou. Jejich prectenim jsem se seznamil s dilem dalsiho klasickeho autora strasidelne literatury. Doporucuju.

Fantasysvet
07.01.2016 4 z 5

Ak si porovnáme zbierky strašidelných príbehov od Henryho Jamesa a Edith Whartonovej, ktoré zostavil „výbor ze strašidelných povídek“ nakladateľstva Plus (Albatros Media a.s.) v minulých rokoch, s prvým zväzkom Příběhů sběratele starožitností od M. R. Jamesa, môžeme si všimnúť, že zatiaľ čo sú predchádzajúce dva tituly chudobnejšie (nie však v tom negatívnom zmysle slova) o spracovania tém obsahovo rozmanitejších, nechýba v nich napätie. A práve o to sú strašidelné príbehy M. R. Jamesa ochudobnené. Napriek snahe autora vyvolať v čitateľovi stiesnený či podozrievavý pocit vyúsťujúci do prirodzeného strachu z neznáma, ktoré so sebou rozprávanie prináša, ostáva čitateľ i naďalej pasívnym účastníkom nečakaného zvratu. A to, bohužiaľ, aj v momente, kedy rozprávanie prechádza z reálnej roviny do roviny fiktívnej a do príbehu neočakávane vstupuje nadprirodzený prvok.

Vzhľadom na vysokú koncentráciu popisných pasáží obzvlášť rôznych dobových rekvizít, ktoré sú napr. súčasťou kultúrneho dedičstva a v M. R. Jamesových strašidelných prózach tvoria ústrednú ideu príbehu, a to kvôli svojej bizarnej minulosti, potláča sa do ústrania nielen budovanie pochmúrneho, desivého až zlovestného koloritu tzv. ghost stories, ale aj ich prozaická atmosféra hrôzy.

Čitateľ, ktorý rád siahne aj po historických románoch či náučnej cestopisnej próze písanej formou denníka alebo krátkych reportáží s odtienkom fantastickosti, privíta túto M. R. Jamesovu črtu s neskrývanou radosťou. Nakoniec, M. R. James je nepopierateľne majstrom písaného slova svojej doby. Avšak čitateľ, ktorý tzv. ghost stories zasvätil svoj život, pomaly s nimi rastie a dozrieva, bude ochudobnený minimálne o moment prekvapenia, ktorý so sebou tento typ krátkych próz prináša.

jardadr
23.11.2015 5 z 5

Napprostá klasika žánru. Trvalo mi to několik let, než jsem se do Jamese začetl, ale snad díky tomuto povedenému vydání jeho spisů se mi to podařilo a já v jeho povídkách objevil kouzlo, které jsem tam dříve neviděl. Nejvíce oceňuji jeho nápady, starobylé svitky, knihy jsou ještě klasika, ale takový nápad s napůl existujícím, neexistujícím 13tým pokojem, nebo rytinou postupně zjevující dávnou událost mě nadchnul. A ten rozmanitý zástup postaviček, profesorů, venkovských šlechticů, lakomců, zločinců, předpojatých soudců, dobráckých gentlemanů, uťápnutých manželů, ale hlavně rozmanitých duchů, strašidel, příšerek všeho druhu. Taky máte občas pocit, že ty pravé strašidelné příběhy zmizely s Viktoriánskou Anglií?

Lucik666
27.12.2014 5 z 5

Knihu jsem přečetla během jednoho večera. Super počteníčko.

Jana_Z
28.07.2014 4 z 5

V úvodu knihy autor vysvětluje, jak je důležité zasazení příběhu do správných reálií a musím říct, že sám je v tomto ohledu skutečným mistrem. Příběhy jsou sepsané před více než sto lety a tak nečekejte, že se jich dnes budete bát. Už jsme si stačili zvyknout na mnohem těžší kalibr. Všechny příběhy vzbudily mou zvědavost, ale žádný z nich nic nevysvětluje, některé jsou jakoby bez konce a to mi trochu vadilo.

exa
22.07.2014 3 z 5

Očekávala jsem, že se při čtení této knihy budu aspoň trochu bát, ale bohužel.

kathy
11.04.2014 3 z 5

Kniha byla zajímavá, nicméně některé příběhy byly, podle mého, zbytečně moc rozvláčené a až tak "mě nechytily". Celkový dojem převládá příjemný.