Strašidelné město - O světle a temnotách

Strašidelné město - O světle a temnotách https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76138/strasidelne-mesto-o-svetle-a-temnotach-76138.jpg 4 24 4

Poetický příběh plný fantazie a dobrodružství prožívají sourozenci Anna a Janek na cestě za Černým pánem do země Hračkánie. Pro děti od 8 let. Janek začíná chodit do 1. třídy, má nejlepšího kamaráda, hodnou maminku a tatínka a hlavně starší sestru Annu. Všechno je, jak má být, až do chvíle, kdy se Janek zastaví u reklamního stánku s hračkami. Podivný pán, který tu nabízí skvělé a nápadité hračky, žádá za červené autíčko zdánlivou maličkost - světlo, které si nosí Janek uvnitř. Janek souhlasí i s tím, že hračky nesmí nikdy nikomu půjčit. Od té chvíle se jeho život změní. Děti ve škole ho zpočátku obdivují, ale po čase už si s ním nikdo nechce hrát, protože je sobecký a namyšlený. Ve škole i doma kupí lež na lež. Svět kolem něj jako kdyby ztrácel barvy a plíživě se šířila tma. Pochopí, že zbavit se svého světla byla chyba a za pomoci Aničky vyráží na dobrodružnou cestu plnou nebezpečí za Černým pánem do země Hračkánie pro své světlo. Ku pomoci je mu fenka Víra, která pomáhá přes překážky a kobylka Naděje, která zná cestu. ... celý text

Přidat komentář

KatyM.
11.05.2023 4 z 5

Knihu jsem četla synovi, líbila se mu. Mě jako dospělou, úplně neoslovila.

Blekking
08.05.2022 5 z 5

Knihu jsem poprvé četla, když mi bylo deset let. Dodnes má v mé knihovně své čestné místo. Příběh je napínavý a poučný. Ilustrace jsou naprosto kouzelné a příběhu dodávají na jedinečnosti. Strašidelné město je jediná kniha, kterou jsem si z dětství uchovala.


broskev28
22.10.2020 3 z 5

Paní Holasovou mám ráda, ale tenhle příběh byl pro mě moc uměle naroubovaný na otázky víry. Chování hlavních postav, obou sourozenců, svody v podobě "hříšných" lákadel/hraček - nic z toho mi nepřipadalo příliš věrohodné. Asi nejlépe pro mě vyzněl ten závěr: můžeme si myslet, že to byly jen zlé sny obvyklé v nemoci.
Vánoční čas tam jaksi vyšuměl do ztracena, takže já bych určitě dětem v čase předvánočním nabídla jinou knížku - třeba Vánoční pohádku nebo Sněhovou vílu D. Krolupperové.

"Anna se zavrtala do polštářů a blaženě usnula. Vyhaslé slunce, co už nehřeje a nesvítí, je nejspíš hrozně nešťastné. Krouží mrazivým vesmírem úplně zbytečně. Ještě štěstí, že svoje světlo za digitální knihu a medvídka nevyměnila."

Vojslava
27.04.2016 5 z 5

Krásné pohádkové podobenství, rozhodně doporučuji k přečtení nejen před Vánocemi, kdy se příběh odehrává...

Autorovy další knížky

Zuzana Holasová
česká, 1950
2013  91%Popoupo aneb Podivuhodná pouť pouští
2013  84%Kůň jménem Zázrak
2012  84%Kůň Zázrak a Zelená dáma
2004  87%Strašidelné město - O světle a temnotách
2010  56%Poník Bandita a protivné ale

Kniha Strašidelné město - O světle a temnotách je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x