Strach. Základní průvodce, jak přežít bouři

Strach. Základní průvodce, jak přežít bouři https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230818/bmid_strach-zakladni-pruvodce-jak-prezit-G5x-230818.jpg 4 24 7

Strach je každodenním společníkem moderního člověka; bojíme se minulosti, budoucnosti či ztráty zaměstnání, máme strach z nemoci i ze stáří a obáváme se, že přijdeme o všechno, co milujeme. Známý zenový mistr, básník a autor mezinárodních bestsellerů, který je spolu s Jeho Svatostí dalajlamou pokládán za předního učitele buddhismu, nás však učí, že tomu tak být nemusí. Ve třinácti přehledných kapitolách ukazuje, jak se můžeme se strachem vypořádat, a dokonce ho přetvořit v užitečného spojence při hledání radosti a spokojenosti.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Fear. Essential Wisdom for Getting Through the Storm , 2012


více info...

Přidat komentář

Lajtwing
20.11.2023 5 z 5

Kníhu jsem našel díky letošní výzvě. A po prvních stránkách mi autor ukázal, proč mám tak rád budhismus. Je zde složité téma - vždyť strach má každý z nás, prostupuje život každého člověka. Je to věc, které se nelze vyhnout. A přesně to děláme. Já mám například hrůzu ze zubařů. A to vede k větším problémům se zuby, že? Se strachem se dá pracovat a to nám autor radí. V jednoduchém jazyce se vypořádává s obtížným tématem. Život jde žít klidně a strachu se dá hledět zpříma do očí. Dá se ovládnout.

Klíčem ke všemu je schopnost být zde v přítomném momentě. Žádný jiný moment totiž nemáme. Okolo tohoto se točí celá kniha.

Je nabídnuta série manter a meditací pro tělo i mysl, vše přehledně. Budhismus má nádhernout schopnost pojmenovat problém a nabídnout přímou cestu k jeho překonání. A to se mi moc líbí. Nebudu zde popisovat jednotlivosti, stojí to za přečtení a zvážení. A já zavolám své zubařce, je totiž čas přiznat si strach, vzít ho za ruku a vejít s ním do ordinace. Určitě se mi totiž nakonec uleví!

Juici
19.10.2023 2 z 5

.. Umění je podstatou života a podstatou umění je bdělost..

Kniha úplně nesplnila má očekávání. Sice jsem si našla pár řádek, které jsou k zamyšlení, ale bohužel jen tak poskromnu. Kolovrátek, který opakoval pořád dokola to samé. Každopádně ať si každý najde to, co v životě nejvíce potřebuje. A ano, může to být pro někoho i tato kniha.


Kamcatak
04.05.2023 4 z 5

Příjemná, docela meditační, knížka, plná mouder, nad kterými určitě není od věci se zamyslet. Ve výsledku mi to nepřišlo zas tak moc o strachu. Začátek vycházel z toho, že mnoho lidí má strach ze smrti a následovala vysvětlení a zamyšlení, proč je takový strach zbytečný a vlastně nedává smysl. Kniha se nás tedy snaží uklidnit, že se smrti bát nemusíme. Ve výsledku to ale až tak moc o smrti a strachu není a možná je to více spíše o životě a o štěstí.
Pokud trpíte v životě strachy - a teď nemyslím ani tak moc z vlastní smrti - tak v této knize asi zas tak velkou pomoc nenajdete. Pokud ale máte rádi duchovní zamyšlení a meditace, tak určitě doporučuji.

knihyKeMne
26.04.2021 3 z 5

Tahle kniha mi úplně nesedla. Autor udílí rady z pohledu buddhistického mnicha, co praktikuje mindfulness. I když popisuje hezky, jak si můžeme důvody jednotlivých strachů "okecat", tak tohle všechno už znám a stejně občas přijde takový ten živočišný strach pro nic za nic (říká se tomu panická ataka). A rady, že si máme často v klidu vyvolávat své strachy a zvykat si na jejich prožívání, abychom je snáz ovládali, mi přijde trochu divná. Hlavním lékem na všechno je dýchání a uvědomělé prožívání přítomnosti. No jak říkám, tohle mi tentokrát nesedlo.

JolM
30.09.2020 5 z 5

Tato kniha mi úplně změnila pohled na svět.❤️

Ashi
18.07.2020 4 z 5

Jazyk a styl knihy je psán nádherně. Ovšem nenašla jsem to, co jsem hledala. Je zde důkladně rozepsán strach ze smrti, ze změn, z budoucnosti, těmto tématům se kniha věnuje velice pečlivě a navrhuje jejich řešení. Hledala jsem však řešení panického strachu vyvolaný konkrétní situací a ač mohou relaxační techniky pomoct, potřebovala bych spíš návod jak se předvědčit, že "je to dobrý a nic se neděje".

anansie
31.03.2020 5 z 5

Krásná a jednoduše napsaná meditační kniha o strachu v nás a jak ho meditací transformovat. Na konci kniha obsahuje několik praktických meditačních návodů a cvičení, jejichž základem, jak už to u meditace bývá, je vědomé dýchání.

Štítky knihy

meditace strach

Kniha Strach. Základní průvodce, jak přežít bouři je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce23x
Chystám se číst48x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x