Strach z lásky, sexu a samoty

Strach z lásky, sexu a samoty https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37211/bmid_strach-z-lasky-sexu-a-samoty-i4a-37211.jpg 4 9 5

Kniha o lidech, kterým v životě chybí kvalitní partnerský vztah a často se potýkají se sexuálními problémy.

Přidat komentář

pyrokarus
30.12.2018

holt něžná duše, romantická, je ta autorka. a zajímavé, kolik žen takové knihy čtou, doslova hltají, ale jsou jimi tam moc znechuceny :)

martinkaLLL
09.08.2015 4 z 5

Knížka mě mile překvapila. Vůbec jsem nečekala, že to přečtu během jednoho odpoledne. Zajímavé příběhy, postřehy a ještě navíc řešení, která bych ani nevěděla, že by mohla fungovat v některých případech. Posledních asi pět stránek o popisování určité problematiky mě nebavilo, proto jsem dala o jednu hvězdičku méně. Jinak doporučuji i těm co nemají žádné problémy, je to opravdu dobré.


milan.krimsky
20.08.2014 2 z 5

Skutečné lidské příběhy z psychologické poradny.

Fefin Lišák
12.04.2014 2 z 5

Vystudovaná psycholožka, profesionální domina a poradkyně pro osoby s patologickou sexualitou dohromady si svým „průkopnictvím“ a šířením osvěty o BDSM vybudovala renomé ještě hluboko v době předinternetové.

Tahle kniha se trochu vymyká plejádě knížek jinačích.
Jak žánrově. Tak tématicky. Nejde o román popisující těžkosti jedinců potýkajících s vlastní sexuální aberací, jako spíše psychologickou poradnu o partnerských vztazích a příčinách nezdarů, které je provází. Nebudeme si nalhávat, že kniha není tak trochu tématickým dinosaurem, který v dnešní WWW době příliš neuhrane. V jistém ohledu hodně připomíná časopisecké rubriky „Láska, sex a trápení“, jinde vcelku nevkusně kopíruje knihu Erica Berneho o modelech partnerských soužití a rolích, které lidé zaujímají. Častokrát se opírá o modely „autorčiných klientů“, které trošku empatičtější člověk – pro něhož sociální inteligence není jenom pojmem ze slovníku cizích slov – prohlédne během okamžiku.

Nicméně i tak lze vysledovat poselství vinoucí se mozaikou životních příběhů jako červená nit.
Jsme vlastně herci, kteří hrají své role. Profesní, sousedské, rodinné .. a zejména vztahové. Které sice můžeme nějaký čas vydržet hrát, ale nikdo nesnese nosit jednu masku věčně. Jak se časem ukazuje, tak si mysl najde cestu k tomu, čím člověk doopravdy je. A nesourodost, která pramení mezi vlastními ideály a sny, očekáváním druhého a vlastními tajnými tužbami pak generuje partnerské trable a rozruchy, které jsou alfou a omegou obživy manželských poraden. Stejně jako neschopnost konstruktivní diskuze, neochota být druhému otevřený (a rovněž neschopnost být tím, ke kterému si člověk může otevřenost dovolit) zasévá pouze semeno přetvářky, která člověka nebaví a vnitřně ničí, protože pak utíká ven. Zrazuje. Podvádí. Svoje nitro, touhy a nadšení pro určitý život nepotlačíte a vždy se vynoří.

Samotný BDSM prvek blíže zkoumán není, představuje tady pouze demonstrativní záležitost.

Umění partnerských vztahů není něco vzdát a rezignovat.
Ani vytrvale prahnout po dokonalém partneru, se kterým budeme tvořit ideální pár (ačkoli hluboké partnerství dvakrát nenavážete s psychicky nevyzrálým člověkem. V tomhle ohledu autorka dost odsuzuje jedináčky). Jak něčeho takového chceme dosáhnout, když sami nejsme vůbec ideální? Na druhou stranu člověk nemůže ke vztahům přistupovat striktně racionalisticky. Určitá míra idealizace je pro pevný svazek nezbytná. Ano. Vždycky jde o tu podobnou vlnu a vzájemnou chuť spolu něco tvořit a dělat. Podepřenou tolerancí a pochopením. A o vzájemnou nutnosti si vztahu vážit a neustrnout v něm. Je to zkrátka věčný boj, který vyžaduje neustálou péči, snahu a nadhled
Snad Vás knížka na správnou cestu navede.
Pro mě to žádné velké terno nebylo.

luciefeix
20.12.2013 5 z 5

velice dobrá psychologicka kniha