Stopy Adrieny Šimotové

Stopy Adrieny Šimotové https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81266/stopy-adrieny-simotove-81266.jpg 5 20 3

Rozhovor s Adrienou Šimotovou je pokusem nahlédnout do způsobu myšlení naší přední výtvarné umělkyně, neobyčejně pevné a v životě těžce zkoušené ženy. Její výtvarný rukopis je tak originální, že i v 21. století je rozeznatelná a zapamatovatelná stejně jako velcí umělci z minulého století Pablo Picasso, Andy Warhol či náš Jiří Kolář. Kniha je rozdělena do tří částí první se snaží odpovědět na otázku, jak přichází k paní Šimotové obraz a jak a kdy se s ním loučí. V druhé části rozhovor krouží kolem otázky, jak se má člověk dívat na obraz, zvlášť když je abstraktní. Třetí část pak hledá odpověď na otázky, kdo je to umělec a co lze v umění někoho naučit. ... celý text

Přidat komentář

purie
28.05.2022 5 z 5

Útlá kniha, v které ještě nemalé místo zaujímají fotografie a reprodukce výtvarných děl. I přesto v ní ale K.H. potvrzuje, jak skvělým a bezkonkurenčně citlivým je tazatelem, který se v rozhovoru s A.Š. dostal skutečně snad nejdále nebo nejhlouběji jak si lze představit.
A v A.Š. nacházíme člověka, který je mimořádně inspirativní nejen svými výtvarnými díly, ale snad stejně i slovy resp. upřímností, poctivostí, zkušeností a přesahem, které v nich jsou.

Sparkling
29.06.2016 5 z 5

Úžasně inspirativní žena. Sice s jejím dílem nejsem tak dobře seznámena, ale už jen ze způsobu, kterým o něm mluví, a z jejích experimentů s technikou mohu říct, že pro mě představuje skutečnou umělkyni. Osobnost umělkyně. I bez vztahu k tomu, jak se její tvorba komu líbí či nelíbí.


eiramka
18.11.2015 5 z 5

Setkání s nesmírně zajímavou osobností, Adriana Šimotová byla nejen skvělá výtvarná umělkyně, ale i moudrý a přemýšlivý člověk. Formuluje svoje myšlenky přesně a v rozhovoru je vidět, jak váží každé slovo a snaží se dobrat podstaty věci. Je to kniha k zamyšlení - o umění, o životě, o schopnosti vnímání . Sváteční čtení. Budu se k němu ráda vracet.