Stopou toulavou

Stopou toulavou https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377502/mid_stopou-toulavou-SID-377502.png 5 11 5

Čtivou a vtipnou formou popisuje nejrůznější příhody i postupnou proměnu vandrácké výbavy. Podařilo se mu zmapovat a přiblížit ten zvláštní, pro mnohé těžko pochopitelný úkaz, kterým je ve světě ojedinělý, téměř sto let starý český a slovenský tramping.

Přidat komentář

Marduk
06.04.2024 5 z 5

Tahle kniha je opravdu skvost a myslím, že jsem ji četl zrovna v nejpříhodnější době. Pořád jsem se totiž pídil po tom, jakými věcmi a ruznými zlepšováky vytunit svůj vandr a viděl spoustu videí s lidmi, kteří do lesa skutečně nosí téměř svůj dům (né jen deku a rum) a pak jsem se v této knize dočetl o tom, co stačilo trampům na čundr kdysi a dospěl jsem k rozhodnutí, že ze svého báglu ještě pár věcí vyhodím:-))

Česneksmedem
26.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla velká chuťovka, která pohladí, potěší i poučí. Dozvíte se například, co znamená cestování s Matyldou nebo s Alicí a proč při spánku pod mostem nemáte ležet hned u nábřežní zdi. Možná vás překvapí, který je nejrozšířenější světový jazyk.
Velkou pochvalu musím vyslovit ilustracím (Miki Ryvola), které opravdu pobaví. Skvělá kniha!


Krbi
29.09.2022 5 z 5

Nesmírně zábavná kniha. Nenudil jsem se ani chvíli. Detailní popis výstroje trampů, generace mých rodičů, je hustě rámován vzpomínkami, a někdy velmi komickými historkami. Nasmál jsem se a také se velmi poučil.

hanzmb
14.11.2021 4 z 5

Hodnotit srdcem je to 5*. Kniha vyvolává spoustu vzpomínek na krásné doby, kdy mi bylo náct. Bohužel jsem čekal spoustu příběhů a 2/3 knihy byly jen suchopárným popisem. Měl jsem tele, pak usárnu a nakonec podle ní doma šitou variantu US. Ale ty detailní popisy jsou pod mojí rozlišovací schopnost. A vodácká část mě vysloveně nudila. Na druhou stranu obdivuji autora, že si tohle dokáže po 50 letech ještě vybavit. Ale 1 chybu jsem objevil :-). Boty se žlutou podrážkou neměly v roce 1975 název farmy. Ten dostaly až mnohem později. V té době se jim říkalo nafťáky, asi podle nápisu oil resistent na podrážce. Říkalo se, že to je vrácená exportní zakázka. Já si je pořídil někdy v roce 1972 za 140 Kčs na Václaváku v Domě obuvi.

Makaja
02.02.2020 4 z 5

Další moje srdcovka.....já sice na vandry začala jezdit o generaci, nebo spíš dvě, později než Miky, ale některé věci se nemění, nebo spíš neměnily. Dnes je to trochu jinak, míň nostalgické, ale pohodlnější. Jenže i já jezdila s usárnou, v kanadách a jehličí, s hliníkovým bagrem, těžkou celtou a partou kámošů nejrůznějších přezdívek, jejichž civilní jména dodnes neznám. Takže srdcovka, proto čtyři hvězdy, kdybych byla objektivní - tak čtivost spíš tak tři, maximálně tři a půl. A kdo je trampingem nepolíben, asi nepochopí.

Štítky knihy

tramping

Autoři knihy

Mirko Ryvola
česká, 1942
Fredy Schubert (p)
česká, 1940

Kniha Stopou toulavou je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x