Stopem na konec světa

Stopem na konec světa https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397545/bmid_stopem-na-konec-sveta-a5b-397545.jpg 4 22 7

Délku opravdové cesty nelze měřit na kilometry. Zásadní je, jaký jí sami dáme rozměr a jestli dovolíme, aby nás dovedla, kam má. Slavný spisovatel, právník hledající odpuštění, lékař, který se setká s andělem, šachista, který sedmnáct let neví, co má dělat v práci, a další... Ti všichni jsou v deseti povídkách donuceni putovat. Každý jinam a z jiného důvodu, každý má cestu rozdílně vyměřenou. Podstata je ale totožná: nedat do pohybu pouze nohy, ale především duši.... celý text

Přidat komentář

teeyinka
22.07.2021 3 z 5

Jednohubky před spaním, které potěšily a vedly k zamyšlení. Škoda jen že hned první povídka není delší, ta by si zasloužila i širší rozpracování, ačkoli vím, že pak by asi ztratila kouzlo.

Jirinamac
19.07.2020 4 z 5

Krátké povídky, které si nejspíš po pár dnech nebudete pamatovat, ale při čtení přemýšlíte nad jejich obsahem. Knížka o myšlenkách nad životem, doplněná krásnými ilustracemi.


Kočičáci
02.05.2020 3 z 5

Deset krátkých povídek od mladého českého autora, vás donutí se zamyslet nad vaší vlastní životní cestou, jestli je taková, jak má být a jestli vede tím správným směrem. Mně se nejvíce líbila Dáma na c1 a také Stopem na konec světa, v nichž bylo hlubší poselství. Ostatní tak klouzaly po povrchu, škoda nevyužitého potenciálu. Ale jak píše autor: "Být spisovatelem, je nádherná věc, protože můžete cokoliv..."
Jestli to čtenář ocení, je už věc druhá.

Jedna krásná myšlenka závěrem.
"Nikdy se nehádejte. Každou hádkou ztrácí člověk křídla. Až je ztratí úplně, bude pozdě a nedoletí zpátky do nebe." ❤️❤️❤️

Jana_Hlus
15.03.2019 3 z 5

Kniha mě zaujala hlavně obálkou, krásnými ilustracemi, z textu oceňuji povídky Dáma na C1 a Stopem na konec světa. Zbytek mě příliš neoslovil. Škoda, že i ostatní povídky neměly úroveň těch dvou zmiňovaných, to by byl parádní debut, takto podle mého názoru lepší průměr. (3/5).

Pánprasat
03.03.2019 5 z 5

Jako červená nitka se souborem deseti povídek autora táhne nadhled nad životem i s jeho nepříznivými okolnostmi, humor a osobitá poetika. Prvotina nadějného autora Stopem na konec světa je plna překvapení - odkud kam lze docestovat, dospět?
Nálada graduje i pomocí kouzelných ilustrací až k závěrečné, zčásti autobiografické povídce - doslovu.
Lidskost je největším bonusem útlé sbírky povídek Petra Bobka.

karinga
01.03.2019 4 z 5

V kraťoučké knížce čítající deset povídek a několik černobílých, snově působících ilustrací, najdete příběhy obyčejných lidí, kterým do běžného života zasáhne náhoda a změní jejich nazírání na svět. Jednou je to setkání s inspirativním člověkem, jindy těžká nemoc, nebo smrt blízké osoby. Povídky jsou humorné i smutné, psané s nadhledem, s vírou v zázraky číhající na vás na krajnici u silnice. Častým motivem je, jak už z názvu vyplývá, cesta. A také útěk. Hrdinové příběhů utíkají od svých jednotvárných životů, od skutků, kterých se dopustili. A po pár stránkách jejich příběh končí. Tedy končí vyprávění, ale autor vás už zdatně nasměroval tak, aby vaše fantazie běžela dál.
(Více v recenzi http://karinga.blog.cz/1902/stopem-na-konec-sveta-a-neni-to-cestopis)

barca4.4
14.02.2019 5 z 5

Drobná knížka čítající 10 povídek, na témata z našich životů. Postavy v povídkách putují běžným životem, tak jako každý jiný člověk, až se v jeden okamžik stane něco, co zákonitě ovlivní jeho putování na další cestě (potkání člověka, který je pro nás inspirací; nemoc; vyrovnání se se smrtí blízkého člověka; ....)

Což přesně autor konstatuje i v jedné z povídek: "... A myslel na to, co se vlastně stalo. Ještě před pár dny měl všechno. Manželku, bezstarostný život... a jediná vteřina všechno vzala a obrátila jeho život vzhůru nohama. ..."

I když jde o niterní témata, tak je knížka napsána lehkou, oddychovou formou. U některých povídek jsem se také celkem zasmála. Na knize se mi líbilo i to, že autor jako kdyby nechal v povídkách otevřené konce. Po každé povídce jsem mohla zavřít oči, zamyslet se nad myšlenkou a nechat ji v sobě dozrát a doznít.

V tuto chvíli mě nejvíce oslovily příběhy Opravdová láska a Odpustit. Nicméně věřím, že se ke knížce budu v průběhu života vracet a vždy mě osloví úplně jiný příběh v jehož textu mezi řádky objevím nové myšlenky.

Část díla

všech 10 částí díla

Autorovy další knížky

Petr Bobek
česká, 1989
2019  77%Stopem na konec světa
2018  100%Turzovka: Hora Panny Marie

Kniha Stopem na konec světa je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x