Život, vesmír a vůbec

Život, vesmír a vůbec https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60780/zivot-vesmir-a-vubec-60780.jpg 4 1393 102

Třetí část pětidílné trilogie. Po mnoha letech se opět setkáváme s Arthurem Dentem, a zanedlouho potom i s ostatními postavami, které jsme opustili v situacích tak či onak nazáviděníhodných. Zákony života, vesmíru a vůbec je suroě postrkují Galaxií, tentokrát pro nic menšího, než je záchrana samotného vesmíru. Ano, je znovu čas sbalit ručník, porozhlédnout se po bezpečné skrýši, kam by člověk mohl odložit pud sebezáchovy, a vyrazit. Po tisíciletích ožívá nebezpečí, že poměrně mírumilovný národ se záviděníhodným citem pro melodii podlehne svému děsu z jiných vesmírných ras a na druhý pokus se s nimi vypořádá jednou provždy. V situacích, kdy i zdánlivě nekonečné večírky končí soumrakem bohů, se zdá, že naši hrdinové měli sotva kdy podstatnější důvody opakovaně si připomínat ono nevyčerpatelně povzbudivé Nepropadejte panice!... celý text

Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Life, the Universe and Everything , 1982


více info...

Přidat komentář

tom2843
31.03.2024 3 z 5

Třetí díl Stopaře je stále vtipný a nápad mírumilovného téměř elfského národa, který se rozhodl zničit vše, je zábavný, ale příběh byl dost slabý a moc mě nechytl. Jednička je pořád zdaleka nejlepší.

Tvurce001
06.02.2024 5 z 5

Tuhle knihu miluju. Četl jsem ji nesčetněkrát, že ji znám téměř zpaměti, a přesto pokaždé žasnu, když v knize objevím nějakou novou bravurní hlášku, která mi odšpuntuje hubu, a já se celý poslintám smíchem. Dělat si šprťouchlata ze Života, Vesmíru a Vůbec Všeho dokázal pan Douglas Adams opravdu na výbornou. Takže za mne 1 s * + 2 x podtrženo. .-) Doporučuji všem , kteří mají rádi slova a jsou pronásledováni pocitem, že NIC nemá smysl. Nemá a přesto se tomu můžeš po celou dobu trvání obludné deprese, kterou mnozí z nás znají spíše pod pojmem život, prostě jen smát. :-)


Tituss
31.12.2023 5 z 5

Skvelé humorne až parodicke scifi, výborne doplnené o film ktorý je Mix kníh, za mňa super zábava aj opakovane.

Tento koment plati pre každú z piatich kníh (k šiestej som sa ešte nedostal - neexistuje ebook tak možno raz kúpim tlačenú)

JohnMiller
23.11.2023 3 z 5

Tretia časť bola posledná ktorá ma ešte bavila. Prehistorický svet, kriket, zmysel života, roboti.. Nemusel som sa nútiť do čítania. Palicu som definitívne zlomil až pri posledných dvoch pokračovaniach. No mám vo svojom ukruhu známych, ktorí pomyselnú plaicu zlomili práve nad týmto dielom.

jana-cisarova
12.09.2023 2 z 5

Děj se zpočátku odehrává na prehistorické planetě Zemi, kam se Arthur Dent a jeho přítel Ford dostali. Bylo to údajně před dvěma miliony let, než vznikl život na zemi.
Arthur žil osaměle pět let v jeskyni. Pak se jednoho zářivého dne našel s přítelem Fordem.
Dalším sledem událostí byli vyhozeni na nějaké kriketové hřiště, kde bylo hodně lidí. Octli se v Anglii 80. let dvacátého století. Do zničení planety Země chybělo už jen málo času.
Potkali starce, který je vzal na kosmickou loď, která je měla přenést do jiné části vesmíru. Stihli odletět na poslední chvíli, kdy zasáhl Zemi zničující úder.
Překonali obrovskou mezihvězdnou vzdálenost a octli se někde v místě, které vypadalo jako velká výpočetní stanice.
Celá kniha vypráví neskutečné příběhy, které jen stěží dokážu popisovat. Třetí díl už zřejmě číst nebudu.

Rowana
27.06.2023 3 z 5

Musím připustit, že po doposlouchání druhého dílu jsem si dost dobře nedokázala představit, kam by děj mohl směřovat dál. Situace hlavních hrdinů mi přišla dost konečná. (Ano vím, konečná je jen smrt. Někdy. Asi ne úplně ve Stopaři?) A pak jsem rozposlouchala třetí a řekla si: Aha, no jasně, proč ne? Je to přece Stopařův průvodce po galaxii - absurdity na denním pořádku.

zirafinec
15.06.2023 5 z 5

Miluju Stopařova průvodce galaxií. Moc jsem si to (opět) užila, doporučuji každému k přečtení.

Tano
16.05.2023 3 z 5

A tady jsem se sérií Stopařova průvodce skončila. Už mi toho zmatku přišlo až příliš a vtip pokulhával.

katerina3502
11.05.2023 3 z 5

Nejslabší díl série, děj trochu zmatený, občas jsem se neorientovala. Oproti prvním dvěma dílům i celkem nuda.

Taťka Hraboš
24.04.2023 4 z 5

Začátek se Adamsovi nevyvedl, pak se čitelnost knihy o něco zvedla, ale přece jen je to o poznání slabší kafe než předchozí dva díly. Postavy se na většinu času rozdělily a tím jako by všechny ztratily šťávu, děj se namísto půvabně nepředvídatelného honu za myšlenkou života, vesmíru a vůbec zjednodušil na klišovité téma záchrany vesmíru (byť s řadou tu méně, tu více zajímavých odboček) a ani pasáže ze Stopařova průvodce už nejsou tak vtipné. Autorovi zkrátka trochu došly nápady a inspirace a jen slovní ekvilibristika (místy také recyklovaná) to nezachránila, spíše naopak - nejzáživnější byly pasáže, kde se o moc velkou originalitu vyjadřování nesnažil.

VojtěchPejša
16.04.2023 2 z 5

Zmatek! Absolutní bordel a strmý sešup dolů, který má méně vtipu, méně nápadů a orientace v ději je zhola nemožná. Pár drobností se najde (Cena za nejzbytečnější použití výrazu 'do prdele'; Marvinovo "Mysli si číslo"; netrefení se na zem), ale na tuhle sérii je to dost málo.

Monike
03.03.2023 3 z 5

Tento žánr není mé kafe a upřímně jsem se místy ztrácela. :-(

hanak_v_exilu
28.02.2023 3 z 5

Mám pocit, že Douglas Adams byl tak dychtivý napsat jakékoliv pokračování veleúspěšných prvních dvou dílů, až přišel s tuctovou zápletkou o dávné válce, a aby ji natáhl do vhodné délky, připlácal k ní směsici různorodých nápadů. Příběh skáče od tématu k tématu, občas něco nakousne, aby se k tomu už nikdy nevrátil. Fakt že to nedává smysl nevadí tolik, jako že se ztratila autorova typická lehkost. Humor mi přišel trochu křečovitý a místy zbytečně ždímaný. Zasmál jsem se, sem tam jsem se nechal překvapit, ale bylo toho málo.

mia.com
06.02.2023 3 z 5

Prijde mi, ze uz se to nejak zamotava, ze nejak dej prestavam stihat. Serii doctu, ale kapku ten vykon klesa.

R47
20.01.2023 3 z 5

Četl jsem ho třikrát. Naposledy teď. A musím říct, že fakt pořád netuším, proč se o sérii Stopařův průvodce po Galaxii mluví jako o trilogii v pěti dílech. Od začátku je to evidentně dilogie, dva díly. Tenhle třetí už je k ději přilepený násilně a to natahování z toho čouhá. Chci říct, že pořád je to vtipné a tak, ale ta ústřední zápletka už je úplně mimo a vlastně čerpá z toho, co už bylo použitý jinde. Adams si evidentně nevěděl rady s uzavřeným cyklem a připisoval k tomu další díly už jen na sílu. Škoda.

MilanKop
05.12.2022 3 z 5

Za mne bohužel zatím nejslabší díl stopařova průvodce galaxií. Zasmát se dalo, ale něco tomu prostě chybělo až jsem se občas musel do čtení nutit.

ComicGuy899
12.10.2022 5 z 5

Život, vesmír a všetko som si prečítal po veľmi dlhej pauze. A vôbec nebol zlý.

Dôvod bol jednoduchý. Druhý diel ma moc nezaujal a tak som nemal chuť experimentovať s pokračovaniami. No, ale keď už vlastním ten omnibus bolo by na mieste sa prelúskať až k samotnému záveru.

V minulosti som sa už vyjadril k jednotke, dvojke a štvorke, no na tento diel som akosi pozabudol. A niet sa čomu čudovať.

Jedná sa o najšialenejší diel z celej série, ktorý hlavne stavia príbeh na absurdnom situačnom humore, pri ktorom sa už v druhej kapitole vzdáte svojho rozumu a len postupne vstrebávate, čo si na vás tentokrát autor vymyslel.

Ak vás bavili i predchádzajúce dobrodružstvá Arthura Denta, potom nebudete sklamaní ani týmto nestálym dobrodružstvom, pri ktorom nemôžete nikdy vedieť z akého najbližšieho rohu na vás vyskočí banda Krikkät-ských robotov, ktorých nástup znie, ako keby tisíc ľudí naraz zvolalo "vuop!" ;)

Jara.v
30.09.2022 3 z 5

Tak jo tohle pokračování bylo místy dobře jen ze začátku. Šlo to víc do vážného směru toku myšlenek, ale je fajn, že je celá parta pořád tak nějak pohromadě. Rozhodně by to nešlo bez depresivního Marvina. Ty jeho ledabylé odpovědi, kdy ho vlastně stejně nikdo moc neposlouchá mě asi pobavily nejvíc. Teď si dám chvíli pauzu, a pak dočtu zbytek. Snad to bude aspoň trochu lepší. A jak píše Covenant: Taky bych se někdy ráda netrefila do země.

Covenant
19.09.2022 4 z 5

Chvílemi jsem si říkal, že mě to už nebaví - to když se Adams zasekl na jedné věci a tu popisoval, převracel, dokud nebylo o ní co víc říct a hned přešel na další, se kterou se po svém mazlil, až moc dlouho. Když, ale tohle člověk přelouskal, byl odměněn vtipnou částí, u které se opravdu smál nahlas. Pro příklad vybírám situaci, při níž se Dent probírá a autor nás úmorně dlouho uvádí do situace typu: ,,otevřel oči, nemohl uvěřit svým očím, tak je zase zavřel, aby je pak otevřel....apod." A pak přijde ta humorná část, kdy je nařčen "z vražd"... a nebudu prozrazovat koho. V té části jsem se opravdu hodně nasmál. A samozřejmě matrace a nikdy nezklamající Marvin alias oslík Ijáček. I když to byl shluk několika příhod, nakonec z toho byl opravdu celek a dávalo to jakože smysl....nebo něco takového. PS: někdy bych se rád netrefil při pádu do země

BrooksWasHere
17.09.2022 4 z 5

V tejto časti celá séria začína ísť kvalitou trošku dole, ale aj tak je to stále geniálne prepracované, niekedy až príliš...
85 %