Stopařův průvodce galaxií (omnibus)

Stopařův průvodce galaxií (omnibus) https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259682/bmid_stoparuv-pruvodce-galaxii-stoparuv--CcN-259682.jpg 4 155 23

Kompletní vydání kultovní trilogie v pěti dílech. Ano, stopovat po Galaxii se dá, dokonce za méně než třicet altairských dolarů na den. Zde je seznam toho, co k tomu budete potřebovat: pivo; parťáka, který už má projetou většinu galaktických barů a ví, jak přežít i bez altairských dolarů; ručník; pouze reziduální pud sebezáchovy; vstřícnost k jiným formám života. Co potřebovat nebudete: vlastní kosmickou loď, společenský oděv, jazykové příručky. Co byste možná potřebovali, ale nejspíš to neseženete: čaj. A nesmí vás znervózňovat, že se možná nestihnete vrátit na Vánoce domů. To je přesně případ Arthura Denta, kterému bez přehánění hoří Země pod nohama, a ať chce nebo nechce, vydat se stopem nekonečnou rozlohou prostoru a času je pořád lepší, než spolu se zbytkem lidstva padnout za oběť budování dopravní infrastruktury.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy: A Trilogy in Five Parts , 1985


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 2 z 5

U Stopařova průvodce jdu jednoznačně proti většině, ale bohužel mně se kniha nelíbila. Věřím, že u nějaké seriálové adaptace by to bylo jiné (přeci jen třeba Červeného trpaslíka mám moc rád), ale tento omnibus Stopařova průvodce bylo pro mě velké utrpení dočíst. Jako sitcom v televizi tedy možná fajn, ale v knižní podobě pro mě tedy ne.

Ano, občas byly některé scény vtipné a párkrát jsem se i zasmál, ale pokud budu upřímný, tak to je prostě na dobrou knihu pro mne příliš málo. Děj je jen velmi povrchní, postavy zcela jednodimenzionální (možná ani to ne). Většinu času jsem měl pocit, že čtu volně navazující sérii gagů, které vsázejí zejména na svou naprostou absurditu. V některých částech jsem se ztrácel v ději i prostoru. Nevím, jestli můj smysl pro humor neexistuje, je zaostalý, nebo jen naladěný na jinou vlnu, ale většina pokusů o vtipy na mě působila spíše trapně. Po dočtení knihy jsem si jistý, že si do budoucna neodnesu nejspíš nic, kromě znalosti původu některých popkulturních vtipů a frází.

Nejspíš jediné, co se mi líbilo byl robot Marvin, díky kterému jsem knihu neodložil během prvních dvou částí a pak už mi bylo líto nedočíst až na konec. Žánrové označení jako sci-fi tady plyne spíše z toho, že se děj odehrává ve vesmíru a jsou přítomni mimozemšťané, než že by šlo o cokoliv vědeckého (možná s výjimkou pár pasáží v poslední části), vidím tady čirou absurdně šílenou fantastiku. Možná mě fanoušci budou chtít ukamenovat, ale pokud chci hodnotit podle sebe a upřímně, nemohu jinak, než dát tak 1,5*, což v tuhle chvíli zaokrouhlím na 2, protože jsem to přeci jen dokázal dočíst (a byl tam Marvin). Upřímně dost nechápu, jak na tomhle mohl vzniknout kult.

Stopařův průvodce galaxií - 2*
Restaurant na konci vesmíru - 2*
Život, vesmír a vůbec - 1*
Sbohem, a díky za ryby - 1*
Převážně neškodná - 2*

Teraesa
Teraesa
25.02.2024 4 z 5

*4,5

Na to, že kniha je písaná formou paródie, musím uznať, že právom patrí medzi klasiky, aj keď väčšinou nemám v obľube tento štýl písania. Určite to však chcelo poriadnu dávku predstavivosti, čo teda autorovi nikto nemôže vytknúť jej nedostatok. Áno, možno to vyzerá, akoby sám netušil, kam ho príbeh povedie, ale si myslím, že lepšie by to nikto nenapísal. Som rada, že som mohla spoznať aj tento kúsok svetovej literatúry.


VojtěchPejša
VojtěchPejša
16.04.2023 3 z 5

Stopařův průvodce galaxií - 3*
Rozjezd asi nejslavnější série sci-fi parodií vůbec. Je hodně poznat, že autor nemá žádnou představu, kam se bude děj ubírat dál a konec otevřený, protože ho nenapadlo žádné dobré zakončení. Humor je fajn, hlavně tedy k začátku knihy je to skutečně můj šálek čaje. Hromada šílených nápadů a sci-fi konceptů, které tvoří geniální parodii na celý tento žánr.

Restaurant na konci vesmíru - 4*
Jako první díl, jen ve všech stránkách šílenější, promyšlenější a možná i nápaditější. Kapitola s absolutním vládcem vesmíru je jednoznačně vrchol sci-fi parodie a kdo se ani jednou nezasměje, je suchar. Za mě nejlepší díl série a společně s první knihou naprostá povinnost v tomto žánru.

Život, vesmír a vůbec - 2*
Zmatek! Absolutní bordel a strmý sešup dolů, který má méně vtipu, méně nápadů a orientace v ději je zhola nemožná. Pár drobností se najde (Cena za nejzbytečnější použití výrazu 'do prdele'; Marvinovo "Mysli si číslo"; netrefení se na zem), ale na tuhle sérii je to dost málo.

Sbohem, a díky za ryby - 2.5*
Náhlé zvolnění tempa, ještě méně humoru, pár fajn nápadů a sáhodlouhé budování vztahu mezi Arthurem a Fenchurch. Tahle kniha má začátek a konec, alespoň tedy v tom Stopařovském slova smyslu. Vtipný rozjezd - vleklé budování vztahu - dům naruby, obrovský robot, Boží poselství, Marvin, etc. Bezvýznamnou půlhvězdičku navíc oproti minulému dílu přidávám vážně jen za posledních pět kapitol, jinak slabý odvar.

Převážně neškodná - 3*
Podle místních recenzí jsem to čekal horší a depresivnější. Nakonec zlepšení oproti předchozím dvěma dílům. Jediné, co vlastně nedokážu odpustit, je absolutní kašlání na předchozí díl série. To, co tam zabere dvacet dlouhých kapitol a vytvoří perfektní ornou půdu, je tady smeteno ze stolu během jednoho kratšího odstavce.
Co se týče závěru, tak se mi už dlouho nestalo, že po přečtení poslední strany, bych se cítil tak neuspokojen, ale zároveň mi vyvstával tak spokojený úsměv na tváři.

Pokud se mám nějak stručně vyjádřit k tomuto konkrétnímu vydání, tak je to hodně muziky za málo peněz. Mám verzi s pevnou vazbou a pět knih za cenu dvou je něco, co jsem v Luxoru prostě nemohl nechat.
Jednen díl jsem poslouchal i v podobě audioknihy a tudíž je mohu od druhé dál vřele doporučit (první se prosím vyhněte obloukem, pokud tedy nestojíte o živoucí Vogonskou poezii)

Medvěd_Lenka
Medvěd_Lenka
28.12.2022 5 z 5

Koupila jsem domů, aby se děti seznámily s klasikou. Jsou tam silnější i slabší momenty, ale kdo má právo pitvat kultovní dílo? Ve skutečnosti to není tak moc scifi. Vogonskou invazi máme před očima právě teď.

Ládja
Ládja
24.04.2022 2 z 5

Velké zklamání. Asi jsem na to už starej. I když si pamatuji, že jsem četl první dva díly kdysi dávno a stejně mě to moc nevzalo. Až na sci-fi ulítávám, tak toto šlo těžce mimo. Odhvězdčikováno průměrem. Jednotlivě by to bylo:
1-3*
2-2*
3-stěží *
4-2*
5-2,5*

Prostě slabota. Ale ručník si občas na cestu vezmu:)

NemmamSlov
NemmamSlov
02.04.2021 4 z 5

Super kúpa. 5 kníh za cenu 2, síce sa  hrubá kniha na prd drží, ale za tie ušetrené euráče to stojí. Konečne som s odhodlal prečítať najlepšie diela od Douglasa Adamsa, ktorý sa zapísal do sci-fi tvorby veľkými písmenami. Tvorbou mi pripomína Pratchetta, hlavne anglickým humorom. Avšak pri Douglasovi mi vadili dlhé zbytočné opisovanie bežných vecí. Určite bolo ťažké prísť v tej dobe, kedy bola kniha napísaná, s niečiem výnimočným, keďže autorovi konkurovali v sci-fi sfére Star Trek, či Hviezdne vojny, no nakoniec sa Adamsovi podarilo vytvoriť celkom komický 5 dielny príbeh.

Stopárov sprievodca galaxiou (4*)

Arthur Dent je normálny pozemšťan, ktorý ma nenormálneho priateľa Forda Prefecta. Arthura mal len jeden problém, aby zabránil demolácii jeho domu. Avšak nečakal, že keď ho Ford zavolá na pivo, jeho svet sa úplne zmení a problém demolácie domu, prejde až do konca planéty Zem. Tu sa to však nekončí, naopak začína. Arthur ako jediný pozemšťan prežije a vďaka jeho mimozemskému priateľovi Fordovi stopnú vesmírnu loď. Cestou, necestou vesmírom narazia na ďaľšie dve pôsobivé postavy, Trillianu a Zafoda. Táto štvorka sa ocitá na planéte, kde sa majú dozvedieť o vzniku vesmíru.

Reštaurácia na konci vesmíru (3*)

Pravdou je, že som sa miestami nudil. Hlavne pri Zafodovom cestovaní časom s vesmírnou loďou vo vrecku. Začiatok strhujúci, Vogóni opäť zaútočili na našich hrdinov a len zázrakom sa im podarilo prežiť. Následuje dlhá nudná pasáž, až kým sa nedostanú na planétu, kde sídli Reštaurácia na konci vesmíru. Tu, počas nezvyčajného gastronomického zážitku, môžete vidieť vznik a zánik samotného vesmíru. No najlepšia časť nastáva po stroskotaní, Arthura a Forda, na prehistorickú Zem, kde sa snažia učiť pravekých ľudí Scrabble.

Život, vesmír a všetko (3*)

Tento diel je hlavne o cestovaní časom. Arthura a Forda zachráni neznámi priekopník časom Slartibartfast. Neskutočné meno. Kde na tie mená autor prišiel? Tento starík má za úlohu zachrániť vesmír pred zničením od vražedných robotov Krikkätu. Najlepšia pasáž bola na nekonečnej vesmírnej párty, kde sa Arthurovi podarilo dokonale zbaviť boha Thora.

Zbohom a ďakujem za ryby (5*)

Najlepšia časť. Pri začítaní ma kniha nechcela pustiť. Je trošku odlišná od predchádzajúcich častí. Autor vypustil nezmyselné táraniny, teda aspoň z časti, a venoval pozornosť Arthurovi a Fenchurch. Fenchurch je priateľka Arthura a obaja tvoria vtipný pár. Pobavila hlavne pasáž, keď Arthur rozprával príbeh o keksoch. Ford je v príbehu len okrajovo a Trillian so Zafodom sú spomínaný len v dvoch vetách, čo mi nevadí, lebo k Zafodovi mám z celej série najmenšie sympatie.

Zväčša neškodná (4*)

Záverčná. Douglas Adams sa v tomto diele hrá s cestovaním časom a paralelným svetom, kde nebola zničená Zem. Vysvetluje to aj 4. diel, čo som bol zmätený, ako sa vlastne Arthur na začiatku predchádzajúcej časti dostal na planétu Zem. Myslím si, že si autor nastavil vysokú latku a v dobe kedy to bolo písané, odviedol dobrú prácu, čo sa týka sci-fi nápadov.

josef2900
josef2900
30.12.2020 5 z 5

Perfektní kniha pro všechny milovníky sci-fi. Autor naláká na humor a rozmanitost prvního dílu a postupem času přidává stále temnější motivy. Komu se líbil film, ocení knihu stonásobně, protože se v ní nachází daleko, daleko více, než by se kdy vešlo na filmové plátno.

Ticiana
Ticiana
01.12.2020

Tak jsem fakt rada, ze jsem knihu vubec docetla. Ja jsem fakt myslela, ze to uz nedoctu. Na mne moc absurdní. Ale obdivuji autorovu představivost.

ComicGuy899
ComicGuy899
02.04.2020 5 z 5

Stopárov Sprievodca Galaxiou je nestarnúci komediálny kult s poriadnym typicky britským suchým humorom, ktorému holdujú len poriadni fajnšmekri.
Len málo príbehov je napísaných tak absurdnou tóninou a pritom dokážu byť tak dôstojne napísané, že až neveríte, že túto obrovskú "vesmírnu kroniku" nenapísal len jeden autor. Ak chcete nejako začať s Monty Pythonovských humorom, Stopárov Sprievodca je najlepšia voľba. Je super, že sa Slováci po toľkých rokoch odhodlali spraviť kompletné vydanie, ktoré je dokonca aj cenovo výhodnejšie.
Ďalší dôvod, prečo to odporučiť :D Len si pri kúpe toho vydania dávajte pozor, pretože 1040 strán nie je predsa len najľahších a do kapsy to len tak nenapcháte...

Konťo
Konťo
03.04.2019

Uf, tak som to konečne dal. Stále nechápem autorovu nesmiernu fantáziu a to ako dokáže v jednom odstavci napísať veľmi zaujímavú a hlbokú myšlienku a hneď o pár riadkov ďalej totálnu absurditu :)

MCGinger
MCGinger
15.08.2018 5 z 5

Stopařův průvodce hezky pohromadě. První dvě knížky jsou poněkud přehlednější než druhá dvojice, ale v poslední knize se vše hezky spojí. Co se týče tohoto konkrétního vydání, tak škoda, že nemá pevnou vazbu a hezčí ilustraci na obálce.

gabriela-r
gabriela-r
24.01.2018 4 z 5

Audiokniha s V. Dykem mě úplně nadchla, netušila jsem, že je tak dobrý. Hodně jsem se nasmála, vřele doporučuji :-)

ivana1975
ivana1975
30.12.2017 5 z 5

co dodat... jednoducho super

ufak
ufak
23.11.2017

Super, vtipné, zábavné. Těší mě, že se snažili film opravdu podle knížky a neprznili to - můj hold Trillian a Marvinovi.
Velice zajímavé nápady i souvislosti. Super celá série.

wiix
wiix
29.09.2017 5 z 5

Neviem či sa dá slovami zhrnúť pocit, keď som začala čítať prvú vecičku od Adamsa. Smiala som sa nahlas. Pri knihe. To už je čo u mňa povedať! Píše tak absurdne, (ne)logicky, satiricky a pravdivo, až je z toho človeku smiešne clivo. Postavy majú tragikomické vlastnosti a ich reakcie na situácie sú trefné. Vety a štýl písania dostane aj tých, ktorým príbeh a dej nevyhovuje.

ZlýJabko
ZlýJabko
01.09.2017 4 z 5

Konec ze mě málem zase udělal alkoholika.

yvett239
yvett239
13.07.2017 3 z 5

Na tuto sérii (knihu) jsem narazila celkem náhodou - v učebnici angličtiny jsme měli úryvek s krávou z Restaurantu na konci vesmíru a ten mě nadchnul svým humorem. Pak jsem toto vydání potkala v Luxoru a dostala ho k Vánocům. Půjčila jsem ho i kamarádce, která si Stopařova průvodce chtěla přečíst ze stejného důvodu jako já a v knihovně by na něj čekala moc dlouho, tak je tato série půjčovaná. Dohromady jsem knížku četla asi čtvrt roku, kvůli tloušťce a váze knihy jsem na cestách četla paralelně další knížky.
Shoduji se naprosto s nejspíš většinovým názorem, že první tři díly jsou mnohonásobně lepší než zbylé, 1.-3. dílu bych dala 5*. Za skutečnosti, že ty zbylé dva díly jsou takové, jaké jsou, si myslím, že to měl autor utnout už po tom třetím a udělal by lépe. Ty bych ohodnotila tak za 2*. Byly tam vtipné pasáže, ale vlastně celý 5.díl jsem už jen počítala, kolik stránek mi chybí ještě do konce, už mě to prostě nudilo. Celé dílo je zkrátka zbytečně dlouhé. Jestli se k tomu vrátím někdy příště (což nevím), čtu jen první tři díly.
EDIT: Už teď vím, že se k sérii určitě vrátím. Je to jedna z knížek, na kterou mám hodně často asociace a ty vtipné nesmysly v ní mě prostě baví. Nicméně uvidím, jestli dám druhou šanci i posledním dvěma dílům.

Honzeecheck
Honzeecheck
01.12.2016 4 z 5

Hezké vydání všech pěti dílů v jedné knize, navíc za celkem sympatický peníze. Kdysi dávno jsem četl první tři díly, tak jsem to chtěl doklepnout. Trochu mi to zkazilo vzpomínky, první tři díly jsou totiž diametrálně lepší než ty zbylý... typicky "vtipný" čtení - místama se člověk skvěle baví, pak přijdou trapný pasáže a na konci si člověk říká o čem že to vlastně bylo. Celkově ale spokojenost, konkurenci představuje tak max Trpaslík

Jane007
Jane007
26.07.2016 2 z 5

Tak jsem konečně dočetla pět dílů. Musím říct, že jsem od toho čekala asi trošku něco jiného. Ani po přečtení nejsem schopná říct, o čem kniha byla. Přišla mi hrozně zmatečná, velmi často jsem se ztrácela a musela jsem se několikrát vracet, abych pochopila, co se píše. Abych nebyla jen kritická, tak musím uznat, že tam bylo i dost vtipných věcí. Ale jsem ráda, že už se s knížkou nepotkáme.

vajglik
vajglik
17.06.2016 4 z 5

Super knížka, akorát poslední dva díly už nebyly úplně to pravé ořechové a řpi jejich čtení jsem se už dost nudil. Ale třeba se jednou k těmto dílům vrátím a víc mě osloví.