Stopařův průvodce Galaxií 1–5 (box)

Stopařův průvodce Galaxií 1–5 (box) https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422056/bmid_stoparuv-pruvodce-galaxii-1-5-box-jJI-422056.png 5 26 2

Pětidílná stopařská trilogie, kterou autor původně koncipoval jako rozhlasovou hru pro stanici BBC. Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný, ale sympatický pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z nehož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy. Ilustrované vydání v boxu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy: A Trilogy in Five Parts , 1985


více info...

Přidat komentář

Terva
17.04.2020 4 z 5

Čtyřicet dva?!?!
Právě!
Až budete znát přesné znění otázky,
pochopíte, co znamená odpověď.
(Stopařův průvodce Galaxií)“

Dal jsem to všechno a to pěkně popořadě, jednu knihu za druhou, celý box. Vlastně jsem v tom asi měsíc docela krutě lítal. A že to bylo lítání. Sem a tam a zase zpět a i o trochu víc zpět a pak zase na konec Galaxie...no, co vám budu povídat, mám úplně promočený ručník, jedno kulaté akvárko, nějaký ty ryby, dvě hlavy a plno sexuálních zážitků. A když už jsem konečně doma a chci odpočívat, přiletí nějaký žlutý lodě a bum. Konec světa, tak jak ho známe. Překážel intergalaktický dálnici, bylo třeba se ho zbavit. A já idiot se nepřečetl vyhlášku a nařízení o demolici.

Citát: Před chvílí ve zprávách říkali, že jste po smrti. „Taky že jsem, jen jsem se ještě nepřestal hejbat“. (Restaurant na konci Vesmíru)

Zůstal mi jen Stopařův průvodce Galaxií. Už je dost omlácený a opotřebovaný cestováním, protože byl vrhán do prehistorických řek, opékán Sluncem, které tak rudě žhne na pouštích Kakrafúnu, zpola pohřben v mramorových píscích, jež lemují opojné vonné oceány Santraginu V., mrzl na ledovcích měsíce Jaglanu Beta, sedělo se na něm, na různých kosmických lodích se do něj kopalo, mlátilo a vůbec se s ním špatně zacházelo, a protože jeho výrobci předpokládali, že přesně takové věci se mu můžou přihodit, prozíravě ho opatřili bytelným plastovým obalem na němž vyvedli velkými vlídnými písmeny slova „NEPROPADEJTE PANICE“.

Citát: Mou schopnost prožívat štěstí bys klidně mohl nacpat do krabičky od sirek, a ani bys je nemusel předtím vysypat. (Život, Vesmír a vůbec)

Cestou jsem potkal spousty zajímavých postav, osobností, idiotů, géniů i robotů a ne zrovna v tomto pořadí. Pozor, teď je to jen o robotech! Asi nejpřednější a nejzajímavější a zároveň i méně využitá je postava robota tiše reznoucího v koutku a jmenuje se Maniodepresivní Marvin. Škoda, že jeho genialita nebyla využita v plné míře nebo alespoň v plné míře. Tenhle robot toho mohl dokázat víc. Další robot, tentokrát výtah, který umí předvídat budoucnost a neumí jezdit do stran, mě taky dost oslovil – jeho poslední slova bylo, jedeme dolůůůů Třetí postavou, tedy třetím robotem, který mě nesmazatelně udělal je Emily Saundersová, tady ne ona, ale její pes, tedy její pes se jmenuje Kolina, tak tento robot Kolina, mě učinil nesmírně šťastným.

Citát: Nežádejte prosím o úvěr, protože by se vás mohla dotknout rána pěstí. (Sbohem a díky za ryby)“

Stopařův průvodce Galaxií je, jak již bylo mnohokrát výstižně řečeno, velmi pozoruhodná věc. Je to v podstatě, jak napovídá sám název, průvodce či příručka. Problém je, nebo spíš jeden z mnoha problémů, protože je jich hodně, a nemalá část z nich neustále zahlcuje civilní, obchodní i trestní soudy ve všech oblastech Galaxie, a zejména, tam kde je to možné, ty zkorumpovanější, toto:
Předchozí věta dává smysl. V tom problém netkví.
Problém je toto:
Změna.
Přečtěte si to ještě jednou a pochopíte.
Galaxie se rychle mění.......sbohem a díky za ty knihy.

Citát: Hlavní rozdíl mezi věcí, která se může pokazit, a věcí, která se nemůže pokazit, je v tom, že když se pokazí věc, která se nemůže pokazit, ukáže se obvykle, že se k ní nelze dostat nebo že se nedá opravit. (Převážně neškodná)

petrarka72
18.01.2020 5 z 5

"Deset milionů let plánování a práce obráceno vniveč - pro nic za nic. Deset milionů let, Pozemšťane. Dovedeš si vůbec představit takovou rozlohu času? Za tu dobu by se z jediného červíka stačila pětkrát vyvinout civilizace v celé Galaxii. A všechno je pryč." Na chvíli se odmlčel a pak dodal: "Vy tomu říkáte byrokracie." "To by vysvětlovalo spoustu věcí," řekl Arthur zamyšleně. "Celý život jsem měl takový divný, nevysvětlitelný pocit, že se na světě děje něco velkého a zlověstného, a nikdo mi to nedokázal vysvětlit." "Kdepak," chlácholil ho stařec. "To je normální paranoia. Tu má ve vesmíru úplně každý." (Stopařův průvodce Galaxií)
V Restaurantu se hosté posadí (budoucně posedováše) ke stolu a pojídají (budoucně požerováše) vydatnou krmí a při tom hledí (bylouce vykukovach), jak kolem nich vybuchuje celý zázrak bytí. (Restaurant na konci vesmíru)
Na zpáteční cestě si zpívali množství melodických a přemýšlivých písní na témata jako mír, spravedlnost, morálka, kultura, sport, rodinný život a vyhlazení všech ostatních forem života. (Život, vesmír a vůbec)
"Jsem celý z náhradních dílů," bzučel. "Nechte mě být," sténal. "Každá část mého těla," naříkal, " byla vyměněna nejmíň padesátkrát... až na..." Zdálo se, že se na okamžik téměř neznatelně rozveselil. "Vzpomínáš, když jsme se viděli poprvé," řekl nakonec Arthurovi, "jak jsem tehdy dostal ten intelektuálně ultranáročný úkol dovést tě na můstek? Jak jsem se ti zmiňoval o té strašné bolesti ve všech diodách na levé straně? Jak jsem žádal, aby je vyměnili, a oni to neudělali?" "Schválně, jestli uhodneš," ozval se konečně, když usoudil, že pauza už je dostatečně trapně dlouhá, "které mé součástky nebyly nikdy vyměněny?" (Sbohem, a dík za ryby)
Král Antwelm prohlásil, že to, po čem všichni touží, je štěstí, radost ze života a v jednom kuse se mít dobře. Podle poslední vůle připadl celý jeho majetek na financování každoročních oslav, které to prohlášení budou všem připomínat horami dobrého jídla a tancem a hraním praštěných her jako hon na vokyce. Jeho prohlášení bylo tak skvělé, že ho za něj prohlásili svatým. A nejen to. Všichni ostatní lidé, kteří byli prohlášeni za svaté před ním, některý například za to, že byl naprosto zavrženíhodným způsobem ukamenován, jiný za to, že žil vzhůru nohama v bečce s hnojem, byli okamžitě degradování a považováni za trapné. (Převážně neškodná)
Země, o jejíž nebytí usiluje vogonska flotila a všechny možné entity stvořené Velkým Zeleným Křečopažoutem, Arthur Dent coby všechno možné včetně spokojeného Sendvičáře, Ford Prefect a sled jeho stopařských ručníků, Zafod Bíblbrox, rozčasovaná Trillian/ Tricia a depresivní robot Marvin. Srdce ze zlata, kseřt ýklev, meziplanetární dálnice a odfajfkovaný výkonný počítač Země. Nejlepší ilustrace Adamsovy geniální trilogie o pěti dílech v tomto i všech dalších vesmírech. A jaký to má všechno smysl? 42. Pochopitelně. Jak jinak.