Reštaurácia na konci vesmíru

Reštaurácia na konci vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91531/bmid_stoparuv-pruvodce-galaxii-restaurac-agJ-91531.jpg 4 1798 155

Druhý diel štvordielnej trilógie – tak označil pokračovanie Stopárovho sprievodcu galaxiou Douglas Adams. Humor tohoto druhu je v knihe všadeprítomný. Mimochodom – dielov je v skutočnosti päť. Po výdatnom posilnení na pokraji totálnej skazy všetkého, čo kedy vo vesmíre existovalo, sa hrdinovia chtiac-nechtiac musia znova pustiť do pátrania po mužovi, ktorý vládne svetu. Nebude to ľahké. Neprajníci im prichystali množstvo úskokov, pascí a nástrah, do ktorých vedia neomylne padnúť a ešte neomylnejšie – a nečakanejšie – z nich zasa uniknúť. Zistíme, čo bude pri svojom druhom príchode svojim učeníkom zvestovať veľký prorok Zarkon, kto v skutočnosti stojí za demoláciou Zeme, prečo je výhodné mať zviera, ktoré túži nechať sa skonzumovať, a ako sa vo vesmíre varí čaj.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Sci-fi

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Restaurant at the End of the Universe , 1980


více info...

Přidat komentář

tom2843
31.03.2024 3 z 5

Druhý díl Stopaře je stále vtipný a myšlenka restaurace na konci Vesmíru je geniální, ale příběh byl dost slabý a moc mě nechytl. Jakoby se autor utrhl od příběhu a začal si jen hrát s bláznivými scifi myšlenkami.

Aurora_7
22.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Hledání pravého vládce vesmíru s zastávkami v restaurantu na konci vesmíru (skutečně můžeme vidět, jak vesmír končí), v žabí hvězdě (loď s devětsetletým zpožděním, vír totální perspektivy s vidinou nekonečnosti stvoření v poměru k obyčejnému člověku nebo srdce ze zlata v kapse), v černé lodi mířící do slunce, v arše B naprogramované k havarování kvůli tomu, že o ně na domovské planetě už nestáli nebo na planetě zemi před 2 milióny lety.
Tedy naprosto absurdní situace, které si nejde nezamilovat, pokud vám sedí autorův humor :).


Rihatama
15.01.2024 4 z 5

Pokračování Stopařova průvodce Galaxií představuje něco jako druhou epizodu vesmírného dobrodružství Zafoda Bíblbroxe a jeho společníků vesmírného stopaře Ford Prefecta, pozemšťana Arthura Denta a dívky Trillian, která jen o vlásek unikají jisté smrti z pracek tupých Vogonů. A cesty vedou až na konec vesmíru... Je logické, že v průvodci člověk najde doporučená místa k návštěvě, vč. restaurací. Umím si představit, že se některý podnikatel nechal Adamsovým průvodcem zlákat a někde na konci světa – když už ne vesmíru - si takový restaurant postavil. Věřím, že jsou místa, kam se člověk podívá jen jednou za život, pokud vůbec. Podobnost se zánikem vesmíru by pak byla o to výmluvnější... třeba sever Grónska? Já bych do takového restaurantu, nadto luxusního, rozhodně vyrazila. Alespoň na sklonku svého života, abych na vlastní oči viděla totální konec celého vesmíru :-). Douglas Adams, radikální ateista a obdivovatel moderních technologií a taky cestovatel/turista se měl nechat inspirovat knihou Stopařův průvodce Evropou, když ležel opilý a hleděl na hvězdy. Kéž by opilství u vícero konzumentů alkoholu vedlo k podobným výsledkům.

Tituss
31.12.2023 5 z 5

Skvelé humorne až parodicke scifi, výborne doplnené o film ktorý je Mix kníh, za mňa super zábava aj opakovane.

Tento koment plati pre každú z piatich kníh (k šiestej som sa ešte nedostal - neexistuje ebook tak možno raz kúpim tlačenú)

hetzerjoke
24.11.2023 4 z 5

Restaurant na konci vesmíru má jedinou slabinu. Následuje po dokonalém Stopařově průvodci po Galaxii a čtenář tak je už z části připraven na absurdní situace; autor naštěstí nespoléhá jen na šílené planety a vynálezy, ale také na živelné a mnohdy dokonale vypointované rozhovory. Pořád velmi čtivé a veselé.

JohnMiller
22.11.2023 3 z 5

Prekvapilo ma, že celovečerný film Stopárov sprievodca galaxiou z 2005 si vypožičal aj hŕstku nápadov z druhej časti. Druhá časť päťdielnej sci-fi trilógie ma bavila v podstate rovnako ako prvá. Príbehu tu veľa niet avšak vtipný pobyt v reštaurácií na konci vesmíru mi úplne ku šťastiu stačil. Tam sa autor kreatívne vyhral. Tá absurdnosť celého vesmíru a popletená neuchopiteľnosť ma tu v celku bavila, čo sa o neskorších dieloch povedať nedá.

majc
20.10.2023 5 z 5

Jak jsem zjistila, na tento styl vyprávění musím mít náladu, jinak se mi to čte strašně dlouze a nechytám se.
Dnes jsem jako lusknutím prstů přečetla sto stran a utíkalo mi to. Ten humor mám prostě ráda. Mám nutkání se vrhnout na další díl, abych věděla, jak se některé věci budou dál odehrávat. Bohužel ten zatím v knihovně nemám.

Humor v knize je dost specifický a nemusí sednout každému. Mě však baví a jsem ráda, že nejsem sama. :)

Rose-Mary
13.09.2023 3 z 5

Myslela jsem si, že mne tento druh literatury nebude bavit. Nakonec jsem se začetla. I když mi to často nedávalo smysl, našly se tam příhody, které mne zaujaly. Čtyři přátelé, z nichž hlavním hrdinou byl Arthur Dent, přeživší obyvatel ze Země, se třemi dalšími. Ford, bývalý obyvatel planety Betelgeuze, Zafod, muž se dvěma hlavami a žena Trillian, která také byla kdysi obyvatelkou Země.
Děj se naplňuje, když byli přeneseni na samý konec galaxie, kde se nacházela jediná restaurace, kde mohli dostat najíst. Měli pořádný hlad. Bohužel, na místě, kde se octli se schylovalo k zániku celého vesmíru...

jana-cisarova
12.09.2023 2 z 5

Co napsat do komentáře o knize tohoto charakteru? Upřímně, je to taková slátanina, jakou jsem ještě nečetla. Ale natolik dobrá slátanina, abych ji poctivě přečetla až do konce.
Hlavní hrdina, Arthur Dent, jediný přeživší obyvatel planety Země, a jeho tři přátelé, cestují kosmickou lodí Srdce ze zlata po různých planetách v čase a prostoru. Nejednou byli už mrtví, aby se čirým zázrakem znovu probrali k životu.
Hlad je zavedl až na samý konec galaxie, do restaurantu na konci vesmíru. Právě v tu dobu byl ohlášen konec vesmíru, po němž už mělo být jen Nic. Ale čtyři přátelé přežili, i když od sebe odděleni a děj pokračuje dalším dílem s názvem Život, vesmír a vůbec.

zirafinec
07.06.2023 5 z 5

Panebože, miluju. Bavila jsem se neskutečně, tolik náhodných, přesto vlastně smysl dávajících situací a zápletek jsem snad jinde neviděla. Moc doporučuji k přečtení, ke knize se já osobně určitě vrátím.

Tano
16.05.2023 4 z 5

Pořád zajímavé a kreativně zpracované dílo, ráda jsem v sérii pokračovala.

papaja
15.05.2023 3 z 5

Po prvním dílu je to kvalitově sešup dolů. Knížka není vyloženě propadák, je tam spousta vtipů, které mě dostaly, ale ... Bohužel je na knize znát, že byl autor pod tlakem nakladatele a donutil ho vymáčknout pokračování, které mé očekávání rozhodně nesplnilo.

hungryreader00
29.04.2023 5 z 5

Super pokračování plné bláznivých nápadů pana Adamse, které ale dohromady fungují jako skvělá sci-fi komedie.

moonell
25.04.2023 3 z 5

Polovinu knihy naprosto nechápu, co se děje, na konci to dává ještě menší smysl než na začátku. Je to zábavný, i když většinu času absolutně netuším, co čtu anebo proč. Možná mi něco uniká. A možná je nemožný hledat narativní logiku v příběhu, který se systematicky snaží nebýt lineární ani koherentní. Významy a jejich významy. Douglas Adams.

Lele61
18.04.2023 5 z 5

Další výborná kniha od Adamse. Celý gejzír neotřelých nápadů a pro něj specifického humoru. Při dobrodružstvích cestovatelů v čase se čtenář rozhodně nudit nebude. Určitě doporučuji.

VojtěchPejša
16.04.2023 4 z 5

Jako první díl, jen ve všech stránkách šílenější, promyšlenější a možná i nápaditější. Kapitola s absolutním vládcem vesmíru je jednoznačně vrchol sci-fi parodie a kdo se ani jednou nezasměje, je suchar. Za mě nejlepší díl série a společně s první knihou naprostá povinnost v tomto žánru.

icezero
07.04.2023 4 z 5

Za mě výborně napsané pokračování skvělé knihy, u které jsem se hodně dobře bavil. Člověk až žasne nad některými podobnostmi skutečnosti s tim, co je zde zasazeno do vesmírného prostoru.
Můžu jen doporučit

Taťka Hraboš
04.04.2023 5 z 5

I druhý díl drží laťku tak vysoko nasazenou tím prvním. Stále nové a nové neotřelé nápady, až se člověk diví, kde na ně autor pořád přichází (a přemýšlí, kolik jich ještě může mít v záloze). Ale nejde jen o nápady; od dobrého nápadu ke zdařilému provedení bývá hodně daleko, ovšem Adams je nejen vtipálek a fantasta, ale i výborný spisovatel.

katerina3502
22.03.2023 5 z 5

Výborná kniha, skvělý děj a spousta zajímavých myšlenek. Člověk se u této knihy zasměje a odpočine si od reálného světa. Za mě super pokračování prvního dílu a už se těším na další!

hanak_v_exilu
19.02.2023 5 z 5

Tu pravou myšlenkovou hloubku, o níž jsem mluvil u předchozího dílu, tady zažijete v plné parádě. Představa zcela autonomního vládce vesmíru nezávislého na lobismu, zákulisních tlacích, ideologii, občanech nebo dokonce i racionalitě a empirii je úplně fascinující. Nevím sice jak by systém fungoval v praxi, ale pravděpodobně lépe než Evropská komise, která sice taky ignoruje občany, racionalitu a empirii, ale zbytkem se nechává radostně vláčet.