Převážně neškodná

Převážně neškodná https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56247/prevazne-neskodna-56247.jpg 4 1000 79

Pátá a závěrečná část slavné trilogie, v níž Arthur Dent hledá tichou, nenápadnou planetu, kde by mohl v klidu strávit zbytek života. Jeho přání se splní – dostane se na poklidnou, mírumilovnou planetu, kde život plyne bez větších vzruchů a problémů. Její sympatičtí obyvatelé žijí na technické úrovni odpovídající zhruba pozemskému osmnáctému století, a tak se Arthur horlivě snaží přijít na to, které výdobytky své rodné civilizace by mohl novým spoluobčanům zprostředkovat. Odpověď je překvapivě jednoduchá. Idylický poklid však naruší mimořádná událost: ztroskotání kosmické lodi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

Mostly Harmless , 1992


více info...

Přidat komentář

ZáchodovýČtenář
09.04.2024 5 z 5

Arthura už mi bylo líto. Ptala bych mu klidnější konec života. Ale jinak není co vytknout. První díl je nejlepší a tenhle bych já dala na druhé místo

SONP
19.02.2024 4 z 5

Když jsem Převážně neškodnou četl někdy v 17 letech při jejím prvním vydání (kdovíproč jsem přeskočil předchozí dva díly), byl jsem z toho lehce rozčarován. A to jsem byl obrovský fanoušek prvních dvou dílů, vydaných začátkem 90. let v jedné knize.
Tentokráte jsem se k tomuto heslu ve Stopařově průvodci dostal v podobě audioknihy, kterou jsem slupnul jako nic. Podobně jako u minulých dvou dílů jsem znovu rezignoval na nějaké vnímání děje, i když tady je ho možná o něco více a line se knihou podobně, jako když úplně normální zvěř traversuje vesmírem. A když jsem se zbavil této zbytečnosti, mohl jsem se nechat znovu unášet tou šílenou jízdou myslí pana Douglase Adamse. A při ní jsem potkal Elvise, seznámil se s fanoušky naší civilizace Grebulony, byl svědkem nastavování druhé verze průvodce na naši realitu (jedna z nejlepších scén celé série vůbec) a dozvěděl se něco mále i o sendvičích. 80%!


Tvurce001
09.02.2024 5 z 5

No, přece vám nemusím nic povídat o tom, co jste všichní četli, že? ... Zdá se, že musím. "Kdysi existovala jedna planeta, která byla tak pyšná na to, jak skvělé bytosti na ni žijí, že ji jednoho dne museli navštívit nejerudovanější pýchologové z galaxie a planetu pro jistotu vymazali z historie Vesmíru. No a pak odletěli jinam, někam, kde stojí za to, ještě něco mazat."

Tituss
31.12.2023 5 z 5

Skvelé humorne až parodicke scifi, výborne doplnené o film ktorý je Mix kníh, za mňa super zábava aj opakovane.

Tento koment plati pre každú z piatich kníh (k šiestej som sa ešte nedostal - neexistuje ebook tak možno raz kúpim tlačenú)

JohnMiller
28.11.2023 2 z 5

Ak by som nemal všetkých 5 častí v jednom zväzku, asi by som sa nedonútil dočítať sériu dokonca. Rovnako ako Kroniky Narnie - ma každá časť bavila menej a koniec - teda posledná časť, bola už iba ako nútená jazda. Nehovorím, že nápad z alternatívnimy vesmírmy nebol super, ale úprimne - mňa to už nebavilo.

Radous
13.07.2023 4 z 5

Asi tu tri (penta) logii těžko nějak hodnotit, než předem plánovou střeštěnost. U každé z knih se člověk zasmál, někde více, někde méně. Ale asi nejsem zcela u vytržení. Nicméně kolem a kolem, dobrá záležitost.

zirafinec
28.06.2023 4 z 5

O mnoho lepší než předchozí díl, akorát nevidím důvod pro zmizení Fenchurch a zjevení Čiry...

Taťka Hraboš
13.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Tenhle díl mi zpočátku připadal takový koncentrovanější, přehlednější, srozumitelnější, jako by se Adams po předchozích dvou dost chaotických dílech zklidnil. Ani jeho humor už nepůsobil tak výstředně, byl umírněnější a nemyslím si, že by mu to uškodilo. Pak ale znovu sklouzl k upadající kvalitě typické pro předchozí dva díly. Má oblíbená Fenchurch se zničehonic bez vysvětlení z knihy úplně vytratila, místo toho se nečekaně objevila Arturova dcera (skoro mi připadalo, že Adams měl rozepsány dvě verze tohoto dílu a pak je zcela nesystematicky spojil v jednu knihu). Docela dobrým ukazatelem kvality alespoň pro mě je, kolik pasáží z knihy mi po prvním čtení utkvělo v paměti (po 28 letech). První dva díly působily při druhém čtení jako staří známí, docela dost jsem si pamatoval i z toho čtvrtého, ale trojku a pětku jako bych snad ani předtím nečetl. Snad to bude tím, že sebejiskřivější humor v románu nestačí, pokud není naroubován na dobrý příběh, který od trojky sérii chybí. Samotný autor si asi těchto nedostatků byl vědom, což možná vysvětluje ten nekompromisní závěr, kterým s postavami a knihou definitivně zúčtoval.

katerina3502
21.05.2023 4 z 5

Škoda, že autor nepokračoval ve vztahu Arthura s Fenchurch, jinak pohodová kniha, ale na první díl to nemá.

VojtěchPejša
16.04.2023 3 z 5

Podle místních recenzí jsem to čekal horší a depresivnější. Nakonec zlepšení oproti předchozím dvěma dílům. Jediné, co vlastně nedokážu odpustit, je absolutní kašlání na předchozí díl série. To, co tam zabere dvacet dlouhých kapitol a vytvoří perfektní ornou půdu, je tady smeteno ze stolu během jednoho kratšího odstavce.
Co se týče závěru, tak se mi už dlouho nestalo, že po přečtení poslední strany, bych se cítil tak neuspokojen, ale zároveň mi vyvstával spokojený úsměv na tváři.

tlllk
24.03.2023 3 z 5

Tentokrát názov celkom vystihuje aj povahu knihy, dej neurazil ale ani neoslnil, nič zásadné sa čitateľ nedozvie ale ako audio to celkom príjemne plynie...

hanak_v_exilu
11.03.2023 3 z 5

Je trošku smutné, že se Douglas Adams vypořádal s dějem minulé knížky v krátkém odstavci, kterým ho trochu neuctivě shodil ze stolu. Pátý díl by v klidu mohl existovat bez předchozích dvou. Tedy, jak se to vezme. Příběh se chvíli zmateně motal, aby během posledních dvaceti stran uzavřel celou ságu téměř impozantním způsobem. Kdyby vzal Adams to lepší z trojky a čtyřky a přidal k tomu závěrečnou pasáž z pětky, tak bych prohlásil, že napsal špičkovou humoristickou trilogii. Takhle jsou z toho dva špičkové a tři průměrné díly, z nichž každý trpí něčím jiným.

mia.com
09.02.2023 3 z 5

Tak tenhle dil byl sice trosku lepsi, ale suma sumarum, cela serie nic moc. Cist znova uz urcite nebudu a zustanu u koukani na film. Asi vedeli,proc natocili jen jeden, ktery ale udelali naprosto dokonale,lepe nez knihy teda. Takze sbohem, a diky za ryby! Akorat ja je nemam rada...

R47
18.01.2023 3 z 5

Je to rozhodně o řád lepší než předcházející díl, který navíc k přečtení tohoto dílu vůbec nepotřebujete. Autor se s postavou, která vlastně děj předchozí knihy řídí, vypořádá asi ve dvou větách. Zaujme téma paralelních vesmírů a návrat Vogonů. Původní dilogii, Červenému trpaslíku anebo Avenue 5 to ale jen z dálky dýchá na záda.

85098211
09.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Je pravda, že tento poslední (pátý) díl kultovní trilogie je o něco slabší, než ty předchozí. Ale stále je hodně dobře poznat autorův "rukopis" ;-). Arthur Dent konečně našel planetu, kde by chtěl zůstat po zbytek svého života. Je opravdu tak klidná a pohodová, jak si přál. Může se zde totiž věnovat umění výroby sendvičů ;-). Jenomže potom zde ztroskotá vesmírná loď a všechno je jinak. I v této poslední knize se setkáme s Trillian a Fordem Prefectem, řeší se zde problematika nového Stopařova průvodce galaxií a také se docela nečekaně objeví něčí dcera :-). Musím uznat, že i přes permanentní nepřítomnost Zafoda Beeblebroxe a Marvina je autor zpět v plné síle - se svým obvyklým vtipem a humorem. Navzdory tomu ovšem zároveň převládá temnější a beznadějnější atmosféra. Protože ale jinak tuto sérii jako celek považuji za opravdu zdařilou, dávám této knize poctivé čtyři hvězdičky a určitě se časem poohlédnu i po šestém dílu, přestože ho už musel napsat jiný autor...

Jara.v
22.10.2022 3 z 5

S přibývajícími díly trilogie to šlo celkově nějak ke dnu. Některé postavy najednou zmizely a jiné se objevily, ale už to nemělo tu šťávu co první tři díly.

helusa2
17.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Důstojné zakončení série. Děda Melhuba a úplně obyčejná zvěř spolu s milovaným sendvičářem mě fakt bavili. Nečekané otcovství bylo nečekané. Ford na zabití. Vše jak má být. Jen úplná ztráta Fenchurch mě tedy velmi mrzela a nespravila to ani dvojtá Trillian…

n.ezn.amy
30.06.2022 5 z 5

Bohužel za mě poslední díl, které zakončil tuto úžasnou ságu. Arthurovi se splní přání a dostane se na poklidnou planetu, kde chce strávit zbytek svého života, ovšem osud mu přichystá závěrečné rozloučení. Úžasný suchý anglický humor, skvělý ač místama překombinovaný příběh, ale hlavně naprosto originální. Toto jsou všechny aspekty, které mě obrovsky bavily při četbě této pentalogie. Co říci na závěr? Hlavně nepropadejte panice

Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Tak jsme se s Arthurem a Fordem dostali až na úplný konec, vlastně opravdu až na úplně úplný konec... Krásné zakončení pětidílné trilogie, Douglas nezklamal, naopak, poslední díl, i když už byl takový... rozlučkový, se mi líbil více než dva díly předešlé a to i přesto, že už mě spisovatelův humor a hnání věcí ab absurdum tolik nepřekvapovalo (i když kdo by se nechtěl svést na úplně normální zvěři nebo hodit řeč s Dědou Melhubou). No a konec je jaksepatří, tohle se Douglasi Adamsovi vskutku povedlo a já, tlačíc slzu zpátky do oka, mu za to tleskám ve stoje, spolu s Červeným trpaslíkem (trekkies a Star Wars fans prominou) je tenhle Stopařův průvodce nejlepší sci-fi ever. A nezapomeňte: Nepropadejte panice! ;-)

lukaskmn1
08.01.2022 5 z 5

Těžce geniální.