Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185933/bmid_storocny-starcek-ktory-vyliezol-z-okna-a-zmizol-185933.jpg 4 7146 1565

Stoletý stařík série

1. díl >

Mysleli by ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu. Pohyb mu vyšiel a nebolo to ani komplikované napriek tomu, že Allan sa práve dnes dožil sto rokov. V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa asi tak o hodinu mala začať narodeninová oslava. Mal sa nej zúčastniť sám starosta. A miestna tlač. A všetci ostatní starčekovia. A všetok personál na čele s večne mrzutou sestrou Alice. Iba sám oslávenec sa tam nemienil ukázať. Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma... Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Veď kto sa môže pochváliť tým, že večeral s budúcim prezidentom Trumanom, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Churchillom, plavil sa na riečnej lodi s mladou manželkou predsedu Maa či niekoľko mesiacov zdolával Himaláje? Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete... Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann , 2009


více info...

raphelia
raphelia
dnes 3 z 5

Evidentně jsem měla na tuto knihu - vlivem nadšených ovací jejích fanoušků - větší nároky, než bylo třeba. Ano, je čtivá, je humorná, ale ... záleží na tom, zda humor v ní obsažený danému člověku "sedí" či nikoli. A zrovna mně tedy těžká ironie a černý humor bohužel vůbec nevyhovuje. Takže pro mě byla kniha docela zklamáním.

ellypusik
ellypusik
předevčírem 5 z 5

Je vidět, že má autor široký záběr a nastínilo se tam několik politických témat.
Celkově šlo o velice milé a oddechové čtení. Přístup Alana byl vtipný a částečně velice inspirativní. Těžko říct jak by vypadal svět, kdyby každý byl takový flegmatik jako Alan, ale bylo mi to sympatické! :)


AlexandraBane
AlexandraBane
22.03.2024 5 z 5

Tohle bylo senzační, stránky mi pod rukama ubíhaly jedna radost. "Vylomeniny" Alana a jeho kumpánů byly boží!

petrn
petrn
09.03.2024 3 z 5

Na to, že to byl v době vydání světový bestseller, tak je to pro mě trochu zklamání. Příběh se četl lehce, to jo, ale kromě začátku, kdy jsem se fakt bavil, už byl příběh takový na jedno brdo. Ne nudný, ale nenadchne. Stále opakující se humor na téma alkoholu, kořaly a drinků s paraplíčkem brzy přestal být vtipný.
Společnost "kamarádů", všichni s pochybnou historií, zejména zbytečně sprostá zrzka mi prostě neseděla. A konečné završení případu státním zástupcem na mě prostě dělalo dojem filmu se skvělým rozjedem a trapným, jakoby unáhleným koncem filmu, protože prostě dramaturgům už se prostě nechtělo psát.
Ale jak jsem již psal, kdyby to nebyl všude oslavovaný bestseller, možná bych měl menší očekávání a knihu bych hodnotil lépe. Takhle to je za mě tak trochu nafouknutá bublina.

Stanas513
Stanas513
07.03.2024 4 z 5

Tak stařík Alan se mi jeví jako směska několika knižních hrdinů. Svým neochvějným klidem mi připomíná Švejka, svou ochotou radit v důležitých objevech Járu Cimrmanna a svým zvláštním způsobem přichomýtnout se vždy někam, kde se dějí "věci", mi přijde jako Forrest Gump. I když je tam spousta protichůdných situací, které by se v běžném životě stát opravdu nemohly, je to čtení vhodné k hezkému pobavení.
Není to tak dávno, co jsem viděla ukázky na film, bohužel jsem se už k filmu nedostala. Vždycky mě totiž zajímá, jak věrohodně filmaři ztvárnili knižní předlohu a tady to mohlo být opravdu zajímavé.

Mruskulka
Mruskulka
27.02.2024 5 z 5

Příběh se mi líbil. Překvapilo mě, že už je kniha na světě tolik let. Pamatuju si, jak vyšla a jaký měla úspěch nikdo nezažil tolik dobrodružství, jako tento stoletý stařík :)

felixrr
felixrr
18.02.2024 5 z 5

Představte si alternativní vesmír, ve kterém se Jiří Grossmann dožil vydání Forresta Gumpa, přečetl si ho, a pak s Miloslavem Šimkem místo povídek napsali román...

Databáze.knih
Databáze.knih
06.02.2024 3 z 5

Švédsko, město Malmköping, 2. květen 2005, domov důchodců, chystaná pompézní narozeninová oslava. Alan Karlsson slaví 100 let. Ale oslavenec otvírá okno, vylézá a jde... Rozvíjí se příběh v přítomnosti, útěk, prolínající s Alanovou minulostí, a to od jeho narození 2. květen 1905. Příběh, kde světoběžník Alan je součástí absurdních událostí, ale i historických reálií a i jako spolutvůrce světových dějin.
Vidím a slyším barona Prášila na letící kouli.
"Ty, co říkaj jenom to, co je pravda, nemá cenu poslouchat."

Kanylka
Kanylka
08.01.2024 3 z 5

Přečteno podruhé v rámci čtenářské výzvy a jde se dál

jasminecka
jasminecka
03.01.2024 3 z 5

Cetla jsem do ucha a docela me to bavilo, ale pocet hvezd odpovida tomu, ze z ni ve mne mnoho nezustalo...

Kara28
Kara28
29.12.2023 5 z 5

Nejdříve jsem sice viděla film, ale knihu jsem četla s dostatečným odstupem, Původně jsem si ji chtěla přečíst jen tak někdy, ale když už ji mám v seznamu na maturitní četbu, sfoukla jsem to najednou. Celou dobu mě kniha bavila, i díky propojení dvou linií to neztrácelo dech, smála jsem se některým pasážím, ovšem tak v půlce už jsem se začala v událostech ztrácet. I přes to se mi moc, na rozdíl od některých čtenářů, líbilo propojení staříka s událostmi. Protože si myslím, že by v každé knize měl být alespoň kus pravdy.

katerina3502
katerina3502
20.12.2023 3 z 5

Začátek knihy je fajn, zábavný, ironický, ale druhou půlku už to taková jízda není...takový švédský Forest Gump, ale přece jen tomu něco chybí...

zdennyrakky
zdennyrakky
06.12.2023 3 z 5

Tyjo, tohle nějak zhodnotit je dost náročné. Místy ukrutně zábavné (teda pro toho, komu to sedne), místy vůbec. Umělecká kvalita? To fakt ne. Poselství? To možná, ale... Rozhodně nelituju, ale hlavně ke konci už toho na mě bylo nějak moc.

VevodkyneLinda
VevodkyneLinda
11.11.2023 1 z 5

Na knížku jsem dostala doporučení od několika známých. Před půlkou jsem ale čtení knihy vzdala. Nemám ráda používání vulgárních slov a v této knize jich bylo neuvěřitelně mnoho. Humor mi nesedl a nepřišel mi inteligentní. Prostě jedna blbost za druhou, jako podprůměrný zábavný pořad v televizi.

maxmiliánka
maxmiliánka
11.11.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem si užila. Dokáže rozjasnit svým humorem a nepředvídatelnými zvraty i temnější dny. Stoletý stařík má šťávu a ukazuje, že věk, nepřízně osudu atd. nic neznamenají. :) Navíc oproti pozdějšímu filmu je kniha nádherně čistá, není zanesená násilnými aplikacemi novodobých trendů. Jestli budu někdy v důchoďáku, chci po vzoru hlavní postavy vylézt z okna a zmizet :) :) .

uzivatel6305
uzivatel6305
22.09.2023 5 z 5

Já tuhle knížku prostě miluju. Pan Jonasson dokáže popsat minulé století s obrovskou nadsázkou a jeho typickým ironicko-sarkastickým humorem, zná perfektně 20. století a díky postavě stoletého Alana proplétá celou historii a vypichuje veškeré paradoxy doby. Obě linie vyprávění mají své kouzlo a srandu a proto se ke knížce neustále vracím, tentokrát už asi po páté ve formě audioknihy, nepřekonatelně načtené panem Stránským. Doporučuji všem a jdu na Analfabetku. :)

Katy_vKnihách
Katy_vKnihách
14.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Upřímně, tuhle knihu jsem četla proto, abych se dozvěděla, co na ní všichni vidí. A nevím to do teď. Dá se říct, že já osobně jsem ji přetrpěla. Kniha v žánru humoru, při níž se nezasměju ani nepousměju je velká slabota. Nicméně, to nebyl ten hlavní problém. Problém je, že jsem si chtěla číst opravdu o stoletém staříkovi, který vylezl z okna a zmizel. Nechtěla jsem se zabývat celým stoletím a všemi politickými situacemi ke kterým během sta let došlo. Vážně tady je víc té minulosti, než té přítomnosti, kdy už je z hlavního hrdiny opravdu ten stoletý stařík. Tohle je opravdu s odřenýma ušima průměrné, jen díky slibnému začátku a celkem uspokojivému závěru. Rozhodně nejdu s davem, kdy bych měla být z této knihy uchvácená.

posvicmichal
posvicmichal
12.08.2023 4 z 5

Celkem příjemné, nenáročné čtení. Nic extra hlubokého, ale zároveň to jisté poselství skýtá :)

Vetes-nice
Vetes-nice
26.07.2023 4 z 5

Audiokniha. Se Stoletým staříkem jsem bojovala asi deset let. Poprvé jsem ustrnula krátce po začátku, možná někdy kolem první půlhodiny nebo hodiny, už si nevzpomínám. Pak následovala opravdu desetiletá pauza, kdy jsem si ani nevzpomněla, že ten příběh nemám doposlouchaný. Až nyní jsem se odhodlala znovu - a opět jsem měla tendenci asi kolem čtvrté hodiny, to, ne-li přímo vzdát, pak rozhodně dávat přednost jiným věcem. Čím to vlastně bylo? Ani sama přesně nevím. Snad, že jsem měla dojem, že Alanovy eskapády v minulosti jsou jen taková autorova exhibice "koukněte, co všechno vím" a že to celé nikam moc nesměřuje... Vydržela jsem, a to se vyplatilo. Jakmile všechno do sebe zapadlo a finále se rozuzlilo, zpětně musím říct, že stálo za to tyhle pocity překonat. Hej, Alane, měli jsme to spolu těžké, ale nakonec bych si tu kozí pálenku s tebou vypila. P.S. Martin Stránský je skvělý interpret.

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
21.07.2023 5 z 5

Super knížka na odreagování, pobavilo. Za mě takový Forest Gump na steroidech. Alan je přesně ten typ člověka, který by Vám osobně neskutečně lezl na nervy, ale když otravuje někoho jiného, tak ho máte chuť ještě pochválit.