Zima světa

Zima světa https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402357/mid_zima-sveta-vTy-402357.jpeg 5 716 126

Století / Storočie série

< 2. díl >

První román Kena Folletta z plánované trilogie Století nazvaný Pád titánů se stal mezinárodní senzací nadšeně přijímanou jako strhující a fascinující kniha, která dokáže čtenáře pohltit na celé dny či týdny. Zima světa začíná tam, kde Pád titánů končí. Pětice našich známých, navzájem spřízněných rodin – americká, německá, ruská, anglická a velšská – vstupuje do doby obrovského sociálního, politického a hospodářského chaosu počínajícího vzestupem třetí říše, přes krvavé události ve Španělsku a velká dramata druhé světové války až po výbuchy sovětských a amerických jaderných bomb. Druhé vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Winter of the World , 2012


více info...

Přidat komentář

Elapheg
02.03.2024 5 z 5

Je to již rok a měsíc, co jsem četl Pád titánů a tak jsem se vrhnul na druhý díl Zimu světa s tím, že si postavy z minulého dílu připomenu také díky přehledu postav na začátku knihy a hlavně, že si přečtu tak vychvalovaný děj pokračování. Zima světa se mi líbila o dost více než první díl. Začíná rokem 1933, kdy se Hitler dostává k moci, Stalin v Rusku je u moci už dávno a končí to rokem 1949, kdy je po druhé světové válce a svět se vzpamatovává z prožitých hrůz i ztrát. Rodiny z prvního dílu Willimasovi, Leckwithovi, Fitzherbertovi a Peškovovi, von Ulrychovi a jiné další jsou zde zastoupeny původními protagonisty, ale děj se pak hlavně zaměřuje na jejich děti, tedy pokračovatele rodin. Začíná to nástupem fašismu ve světě, vzestupem komunismu v Rusku před válkou i po ní, občanskou válkou ve Španělsku, pokračuje průběhem druhé světové války až k jejímu konci a počátkem přerozdělování světa na východní a západní blok. K tomu značně přispěl úspěšný vývoj jaderné zbraně Američany a k jejímu odzkoušení a následnému použití v Hirošimě a Nagasaki. Děj knihy má sice pár slabších míst, ale jinak je to na základě reálií velmi dobře vystavěná fikce, která nepostrádá napětí a poutavost děje. Není to jen suchopárná historie, ale promíchání dějů mnoha postav z různých zemí, kde hlavním hrdinům musíte držet palce. V mnohém jsem si i rozšířil obzory a hlavně ohledně Španělska dozvěděl něco, co jsem nevěděl. Kniha je zaměřena na události a politické záměry z hlediska, Německa, USA, Ruska, Anglie aj. Válečné události jsou zde také zdařile popsány, takže se neustále něco děje, mění, hemží se to špióny, gestapem, je zde i odboj. No zkrátka velmi povedená kniha. V knize je dán prostor politice i válce, je zde ale i láska, nenávist, pevné přátelství, rodinné vztahy, ideologie fašismu a komunismu, ale především celosvětový dopad na všechny s ohledem na hlavní reálie, které jsou známy. Na rozdíl od Pádu titánů se kniha a hlavní děj rozvíjí již od prvních stránek, takže nudit se určitě nebudete, pokud se rozhodnete pro tuto knihu, samozřejmě až po přečtení prvního dílu, protože knihy na sebe velmi silně navazují a autor děj koncipoval tak, že přepodkládá, že čtenář četl první díl. Za mě jasných pět hvězd a doporučení. :-) Ken Follett je jednička, ale na jeho konkurentku, Rebeccu Gablé taky nedám dopustit. :-) Na Sabine Ebert se taky chystám. :-)

Ronnie68
06.02.2024 4 z 5

Druhý díl trilogie ... který zachycuje hlavně období těsně před a po druhé světové válce... hlavně osudy dětí postav z předešlého dílu ...


Eicherik
27.12.2023 5 z 5

Druhý díl trilogie Století je opět v duchu zábavně poučné dějepravy. Tentokrát se pohybujeme v letech 1933 až 1949. Tady jsem se orientoval mnohem lépe, než v prvním dílu. Přesto jsem se toho hodně dozvěděl, třeba o španělské občanské válce. Zajímavou kuriozitou byla kratičká návštěva Československa. Těším se, že se brzy pustím do posledního dílu.
Citace: Daisy nepociťovala vůči Němcům nenávist za to, že se ji snaží zabít. Tchán hrabě Fitzherbert jí vysvětlil, proč bombardují Londýn. Do srpna prováděla Luftwaffe nálety jen na přístavy a letiště. V nezvykle upřímné chvilce jí Fitz přiznal, že Britové tak skrupulózní nejsou: vláda v květnu odsouhlasila bombardování cílů v německých městech a RAF celý červen a červenec shazovala bomby na ženy a děti v jejich domovech. Německou veřejnost to rozlítilo a dožadovala se odvety. Výsledkem bylo bombardování britských měst německým letectvem.

Káťa484
27.10.2023 5 z 5

Tentokráte rodiny Von Ulrichovych, Peškovových, Williamsových, Fitzherbertovych zasáhne druhá světová válka.

Ilona70
30.06.2023 5 z 5

Jako vždy vše od tohoto autora perfektní, dobrý příběh, perfektní popis historie.

Didi15
09.05.2023 5 z 5

Parádní díl, bližší tématem než jednička. Tohle by se mělo číst na školách , byla by to literatura i dějepis v jednom . Vrhám se okamžitě na třetí díl.

Milanp044
08.04.2023 5 z 5

Precetl jsem si Zimu sveta po letech po druhe. Asi bych zaradil a to celou Folletovu trilogii jestli ne do "povinne" cetby,tak, urcite do doporucene. Pro vsechny, ktere zajimaJi dejiny 20 stol. pro vsechny, kteri uvazuji.Pro vsechny, Jako romanovy uvod do techto dejin, jak je jednoduche vyuzit mene myslici nebo pasivni vetsiny pro zavedeni zvracene diktarury at uz fasisticke nebo komunisticke.skvele jak uvod do studia dejin, skvele jako velmi poutave se ctouci prehled dejin 20 stol.
Poutave se ctouci dejepis 20.stol, obzvlaste pro ty,co ve skole pri dejepise nedavali pozor, nebo museli jeste poslouchat a cist dejepis marxisticko-leninsko-stalinsko-putinovsky

Forrest
02.04.2023 2 z 5

Román není určitě špatný, ale pro mne slabší (niko-li objemem) nýbrž obsahem, oproti předcházejícímu dílu.
Pestrost děje, počáteční pestrost a dějový spád je v průběhu děje nahrazován docela suchopárným líčením politických proklamací. Samozřejmě z úhlu pohledu autora. Toto se mi nelíbilo, víte ta neobjektivnost a až cynismus a neúcta k opačné straně. Kritizoval jsem toto pojetí konečně i v románu NIKDY.
Jak už bylo napsáno osudy a příběhy hlavních hrdinů jsou více než-li dosti nevěrohodné. Dost pochybuji o takovém množství 4% mužů v námořní pěchotě Armády Spojených států. To jen tak na okraj, autor asi chtěl vyhovět trendu který je dnes žádán.
Na druhé straně mnoho historických událostí nebylo zmíněno vůbec nebo jen skutečně velmi marginálně. Olympiáda v Berlíně, obsazení Porýní, konference ve Wansee. O bitvě u Stalingradu nebo kurském oblouku se zmiňuje na několika řádcích a to ještě v souvislosti takové, že nebýt agenturních zpráv, tak by to rusové nejspíš prohráli.
Závěr:
Kniha není špatná, ale připadlo mi že autor rozmáchle a poutavě začal a pak se snažil khihu nějak ukončit. Jako by, a to je pouze můj názor, si uzmul příliš velké sousto a příběh působí nějak nevyváženě. Upřímně asi další díl číst nebudu, protože si jeho obsah dokážu představit.

mataj
18.01.2023 5 z 5

Pokračování životních osudů několika rodin v různých částech světa je opět úžasně zpracované. I když hrdinové prvního dílu ustupují trochu do pozadí pořád skrze ně, ale hlavně jejich děti, sledujeme veškeré důležité historické okamžiky, počínaje rokem 1933 a rozmachem fašizmu a komunizmu, přes druhou světovou válku a konče rokem 1949. Prožívala jsem s nimi všechna příkoří a nebezpečné situace ale i prchavé okamžiky štěstí. Tleskám a doporučuji.

kyssling
16.10.2022 5 z 5

Tak souhlasím s tím co napsal někdo v komentáři pode mnou, skutečně je zarážející jak se "naše" postavy vždy vyskytnou u klíčových událostí dějin (vyzrazení plánů Blau, jaderná bomba ...), asi by se autor bez toho mohl obejít ale alespoň si dovzděláme historii (i když nevím nakolik je v těch záležitostech věrný), potěší celkem dost zmínek o Česku. Co je zarážející je skutečně velmi málo zmínek o koncentračních táborech, takže když jsem litoval ty "obyčejné" Němce, musí si člověk uvědomit, že spousta lidí na tom byla daleko hůře ...

Ale autor je prostě skvělý vypravěč, umí výborně vykreslit charaktery postav a má výborný rytmus, takže se čtenář nenudí. Bravo !

Hanys_
03.07.2022 4 z 5

Zase super učebnice dějepisu, ale tentokrát je tady až moc situací, kdy byli hlavní hrdinové u těch stěžejních událostí nejenom přihlížejícími, ale skoro hybateli dějin. To mi už trochu vadilo, tajně doufám, že trojka v tomhle ubere. Jinak ale skvělé.

gladya
16.04.2022 4 z 5

Při čtení jsem byla stejně nadšená jako u prvního dílu, ale přece jen dávám o hvězdu míň. Pokud se něco opravdu významného v první polovině 20. století stalo, je velmi pravděpodobné, že se kolem alespoň motal někdo z hrdinů téhle skvělé trilogie. Hrdinové někdy byli jen náhodou ve správný či nesprávný čas na správném či nesprávném místě, jindy i velmi významně zasáhli a byli téměř hybateli. No, nakonec, nějací „obyčejní lidé“ se u těch událostí vyskytovali. Je fakt, že využití toho v knížce může být dvousečné. Možná to přidává atraktivnosti a zajímavosti, ale současně to trochu ubírá věrohodnosti. Mně se to ovšem i v této trochu nadsazené podobě moc líbilo.
Co mi trochu vadilo, to byly prvky červené knihovny a množství různých náhod a setkání. To je hlavní důvod, proč dávám hvězdu dolů.
Čtenář nemůže být na pochybách o Follettově světonázoru. Fandí liberální demokracii. Přiznám se, že já taky. Zatím nevím o ničem lepším, co by se v historii osvědčilo. A že je to „moc levicové“? V dané době podle mě levice (zdůrazňuji ta demokratická a liberální levice) přispěla k žádoucím společenským změnám, z nichž pravděpodobně některé nevadí ani rozumným pravicově smýšlejícím lidem. Nakonec, pravice nebo levice, důležitější je, že normálně politicky soupeří a mohou se střídat u moci. Jde o to, aby nikdo nevládl „na věčné časy“ a opozici nelikvidoval v nějakém koncentráku nebo gulagu.

Evaho73
15.04.2022 4 z 5

Áno, Ken Follett dokáže knihám vdýchnuť život, čo sa mi potvrdilo aj pri čítaní tejto druhej časti monumentálnej trilógie Storočie. Opäť to bolo pohlcujúce  čítanie, pri ktorom som obdivovala historickú presnosť zaznamenaných udalostí a ich literárnu dramatizáciu. Prostredníctvom zaujímavých postáv sa čitateľ ocitá uprostred diania najpamätnejších historických udalostí. Väčšina z nich sú len civilisti, ktorí s vojnou nemajú nič spoločné. 
Kniha poskytuje rôzné hĺbkové pohľady a opisuje, ako sa ľudia v tom čase skutočne cítili.
Bolo zaujímavé sledovať rôzne rodiny a ich každodenný život pri zmene perspektív medzi Nemeckom, USA, Spojeným kráľovstvom a Ruskom. Každá scéna je premyslená, historický overená, ale zároveň emotívna a úplne uveriteľná.

Kaja1
04.03.2022 5 z 5

Přestože jsou knihy Kena Folletta objemné čtou se samy. Člověk hltá stránku za stránkou, aby se dověděl jak příběhy jednotlivých rodin skončí. Je hrozné, že na východ od nás znovu po letech znovu ruská zlovůle udeřila. Je mi z toho smutno.

Ella_85
14.02.2022 5 z 5

To teda bylo cteni, ufff….narocne ale krasne.
Vic o osudech potomku postav z prvniho dilu, ale i tech „puvodnich“
Vypravecsky talent pana Folletta je vynikajici.
Uzasne vypraveni, zase neco vice z historie, kterou jsem bohu dik zazila jen z tech knizek
a ja se jdu nachystat na zaverecnou cast

helena842
02.02.2022 5 z 5

Knížka mě opravdu uchvátila, opět obdivuji znalosti autora a schopnost propojit historické souvislosti s osudy hrdinů. Román je poutavý a zároveň vám rozšíří obzory ohledně této doby. Ihned jsem se pustila do třetího dílu.

ajasin
28.01.2022 5 z 5

Opět nadšení. Trochu se posuneme v čase. Sledujeme rozmach fašismu v Evropě, nástup nacismu k moci v Německu a následně celou druhou světovou válku. S osudy hrdinů se ve druhém díle trilogie rozloučíme v době, kdy se Evropa rozdělí na východní a západní a nastartuje se studená válka mezi oběma mocnostmi.

Kutcho
19.11.2021 5 z 5

Bohužiaľ táto kniha z veľkej časti naplnila moje obavy z celej trilógie, a to, že sa bude zameriavať stále na mladú generáciu a na staršie postavy sa zabudne.
Aby som bol spravodlivý, posledná tretina knihy dala viac priestoru aj postavám z prvého dielu, no stále som mal pocit, že sú zámerne posúvané do úzadia, aby všetko dôležité vykonala mladá generácia.
To spolu s náhodnými stretnutiami hlavných postáv po celom svete mi prišlo trochu nereálne a považujem to za jedinú, malú chybu inak skvelej knihy.
Ďalšia vec je zamestnanie postáv, kde drvivá väčšina sa angažuje v politike, ale to mohlo byť aj dané dobou a mohlo to vychádzať z reality.
Kniha je napísaná rovnako výborne ako Pád titánov, no pre mňa sa trochu stratilo čaro, keďže som už vedel, čo môžem od autora čakať.
Rozdiel bol ale v tom, že kniha takmer neponúkla žiadne scény z boja, vyhla sa mnohým dôležitým bojom, ale postavy bojovali proti fašizmu a komunizmu mimo vojnové zákopy. Trochu mi tie boje chýbali, ale oceňujem, že autor zvolil iný prístup.
Čo však považujem za zvláštne, že kniha takmer vôbec nespomenula koncentračné tábory a že nedostali v podstate žiaden priestor. Myslím si, že aspoň jedna postava sa v nejakom ocitnúť mohla.
Opäť, nevravím, že by mi to vadilo, materiálu o koncentračných táboroch je veľa a vieme, čo sa tam dialo, ale mňa by zaujímalo, ako by sa s tým vysporiadali postavy a autor sám.
Na druhej strane Zima sveta obsahuje niekoľko nečakaných úmrtí hlavných postáv, čo je opäť niečo iné, ako sme boli zvyknutí v Páde titánov, vďaka tomu kniha pôsobila viac reálne a surovejšie, čiže aj čitateľ sa vie lepšie vžiť do pomerov a atmosféry tej doby.
Keby boli viac zapojené postavy z predchádzajúcej knihy, bol by som spokojnejší, ale aj tak ide o fantastickú knihu, pútavo napísanú a o výborné a informáciami nabité pokračovanie.

Alizon
10.11.2021 5 z 5

U tehle knihy mi snad uz podruhe zmizel komentar???? Zkusim to tedy znovu. Cela trilogie "Stoleti" Kena Folleta je vyborna. Prvni dil - Pad titanu - me naprosto nadchnul a Zimu sveta jsem tak zacinala cist s velkym ocekavanim. Hrdinove predchozi knihy (odehravajiciho se prevazne v obdobi prvni svetove valky) mirne ustupuji do pozadi a vice prostoru dostavaji jejich deti. Mela jsem obavy, ze mi tolik neprirostou k srdci, ale opak byl pravdou. Kniha zacina ve 30. letech, v dobe kdy se Evropa vzpamatovava z prvni svetove valky a hospodarska krize sili. Nasledne se nezadrzitelne blizi k hruzam druhe svetove valky. V tomto dile byla pro me osobne velice zajimava "linie Nemecka" a oblibenou hrdinkou se stala Carla. Ken Follett opakuje osvedceny postup z predchoziho dilu - navzajem se potkavaji a mijeji rodiny v Anglii, Nemecku, Americe a Rusku a vyznamne udalosti tvori ramec osobnich pribehu hrdinu z ruznych zemi a ruznych spolecentskych vrstev. Follet je nekdy kritizovan za to, ze v knihach predklada svuj pohled na svet, ne kazdy ctenar se s nim musi ztotoznit, ale vypravecske mistrovstvi se mu uprit neda. I pokud Vas historie vybec nezajima, diky lidsky vykreslenym postavam a jejich pribehum, ktere ilustruji cim vsim tehdy lide museli prochazet, budete chtit cist dal. Je az neuveritelne ze i pri takovem poctu postav, z nichz mnoho by se dalo oznacit za hlavni, dokaze kniha doslova vtahnout. Spolu s prvnim dilem patri tento mezi jedny z mych TOP knih, ktere jsem v poslednich letech precetla (treti dil neni spatny, ale venuje se az prilis deni v Americe a chybela mu (osobni nazor) vyrazna zenska hrdinka, ktere v prvnich dilech zastopovaly Ethel a Carla. Jednotlive dily trilogie se daji cist i samostatne, ale predsi bych jen ctenarum doporucila zacist se do "Stoleti" hezky postupne. Doporucuji - milovnikum dlouhych sag, milovnikum historie. Nedoporucuji - tem, kterym vadi, kdyz je v knize vice nez 10 vyraznych postav (na zacatku knihy je prehledny seznam, ale tady je jich opravdu hodne).

mimi55
29.08.2021 5 z 5

Stejně skvělé jako první díl.