Století posledních Přemyslovců

Století posledních Přemyslovců https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180911/bmid_stoleti-poslednich-premyslovcu-180911.JPG 4 59 6

Kniha předkládá komplexní pohled na český přemyslovský stát ve 13. století. Sleduje vzestup a pán Přemysla Otakara II., zánik přemyslovského rodu po smrti Václava III. a rozvoj kolonizační aktivity spojený se vznikáním a vzestupem měst, charakteristický pro 13. století.

Přidat komentář

Kopta
06.11.2022 5 z 5

První setkání s historikem Žemličkou hodnotím velice pozitivně, jelikož jeho kniha byla čtivá, zajímavá a i přes těžkost intrik tehdejší doby ne nijak náročná. Osobně se mi nejvíce líbili ty části, kde popisuje vztahy a politiku na celonárodní a evropské úrovni, každopádně i témata běžného života v tehdejší době pro mě dokázal zformulovat tak, že jsem jim rozuměl a byli pro mě záživné. I když zpětně je mnohem složitější se v detailním vývoji oné periody dějin vyznat, tak při čtení to do sebe perfektně zapadá a dává to smysl. Líbí se mi, jak ani nezůstává myšlenkami jen v oné době, ale občas zmíní i úhly pohledu dle jiných výkladů v Evropě, případně z pozdějšího pohledu Palackého a podobně.

verka5083
02.05.2021 5 z 5

U této knihy není co vytknout. Autor má skvělý styl psaní, který usnadňuje knihu chápat a skvěle poznat Přemyslovce.


Moiseiwitsch
11.01.2020 4 z 5

Po faktografické stránce nelze co vytknout, Autor své Přemyslovce v řadě dalších děl rozvádí na mnoha set stranách. Toto je stručnější a základní seznámení s významným obdobím našich dějin.

Marbo
22.06.2017 4 z 5

Století posledních Přemyslovců je na odbornou publikaci až překvapivě čtivé, za některé popisy postav a dějů by se nemusel styděť ani šikovný románopisec.
Po odborné stránce jako laik nemám co vytknout, tedy snad až na sice krátkou, ale rušivou jedovatou slinu na stranu Sudetendeutsche Landsmannschaft. Vím, je to úlitba době, ale do podobné knihy to nepatří, takže ze zásady hodnocení srážím ( ale fakt nerad ).

Aaron Lewis
15.08.2014 5 z 5

Kniha pojednává o Přemyslu Otakaru I., Václavu I., Přemyslu Otakaru II., Václavu II. a Václavu III. plus o šlechtě, městech, umění a vůbec společenském a hospodářském životě v té době. Myslím, že autor mohl jít více do hloubky a zase více vyjadřovat vlastní názor a propojovat různorodé prameny (kterých není tolik jako v jeho pracích předešlých, které jsem četla). Jinak oceňuji jeho přehled pramenů na konci, jen škoda, že neumím německy:P.

Já mám pro ně prostě strašnou slabost.

oolinkaa
23.12.2012 5 z 5

Klasika Žemlička :) Super kniha o posledních Přemyslovcích..Díky tomu si také urovnáte spoustu myšlenek a informací.