Pád titánů

Pád titánů https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87584/bmid_pad-titanu-Ega-87584.jpg 5 882 184

Století / Storočie série

1. díl >

První část monumentální historické ságy Století, v níž bestsellerista Ken Follett (Pilíře země, Na věky věků) poutavým, jímavým a zároveň napínavým způsobem mapuje fiktivní osudy několika rodin v různých částech světa, jež byly dramaticky poznamenány moderními dějinami. Pád titánů přivádí na scénu příslušníky britské a německé aristokracie, velšské horníky, ruské dělníky i americké demokraty či zbohatlíky, aby několikrát propojil jejich životní cesty a vložil jim do nich zásadní překážku - první světovou válku. Sto let staré historické události - a v jejich skrytu příběhy lásky, přátelství, hrdinství, ale i beznaděje, ponížení či falše - znovu ožívají...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Fall of Giants , 2010


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
01.02.2024 5 z 5

K této knize jsem se dostala po delší době čekání... a teď si říkám, proč jsem čekala tak dlouho ... zachycuje se zde jak krátké období před první světovou válkou, tak i její průběh a kniha končí rokem 1924 ... osudy lidí z Ruska, Anglie (Welšané a Skoti), Německa (i Rakouska), Ameriky a Francie ... kniha je rozdělena na 3 části... no mám z toho fakt dobrý pocit a těším se na další díl...

Martooni
14.01.2024 5 z 5

O první světové válce jsem toho mnoho nevěděla, na gymnáziu jsme se učili fakta, ale až tato kniha mně je všechny hezky propojila.

V knize se dozvíme, jak vznikala demokracie v Evropě, kterou známe nyní. To, co nám dnes připadá normální, ještě před 100 lety normální nebylo. A bylo velmi těžké to změnit, např. volební právo žen.

Ačkoli byly postavy románu vždy ve "správný" čas na "správném" místě, nevadilo mi to. Líbilo se mi, jak se postavy měnily s dobou. Díky nim pozorujeme, jak se z obyčejných prostých lidí mohli stát silné osobnosti, kteří položili základy současné demokracii. Nejvíce proměny jsem si užila u Ethel a u Grigorije.

Díky knize jsem dále pochopila úpadek šlechty. Babička vždy říkala, šlechtu do čela státu ne, tu už jsme tady měli a stačilo.

Těším se na druhý díl.


roman9670
12.12.2023 5 z 5

vynikajúca trilogia , kvalitatíbne neporovnatelné s neskutočnou nudou pre detského čitatela Piliere zeme

Eicherik
12.11.2023 5 z 5

Pád titánů je takovou zábavnou a poutavou učebnicí dějepisu. Po pravdě jsem první světovou válku znal pouze z fragmentů. Tenhle rozsáhlý román mi je umožnil poskládat dohromady a hlavně pochopit. Velmi se těším na druhý díl, který nás posune do války druhé a odhalí další osudy oblíbených i neoblíbených postav.
Citace: "Co se to událo zajímavýho?"
"Ale jen zprávy ze zahraničí," mávla rukou. "Nějaká vražda. Princeznu to strašně rozrušilo. Rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda zavraždili někde v Sarajevu."
"To musí vyděsit každou princeznu."
"To ano," přitakala Nina. "Ale stejně bych řekla, že takových, jako jste vy a já, se to nijak nedotkne."
"Jistě," souhlasil Lev, "taky si myslím."

domi88
21.07.2023 3 z 5

Historie počátku 20.stoleti bez větších literárních ambic. Za mě dost politiky a málo příběhu.

alkazemka
22.06.2023 4 z 5

"Pád titánů" je druhá knížka od Kena Folletta, která se ke mně dostala. Obě pěkně tlusťoučké a každá úplně jiná.
Tenhle příběh, či spíše příběhy několika rodin, které se různě prolínají, anóbrž sága, se tentokrát odehrává v období kolem první světové války. Nejsem pamětník, takže nezbývá než věřit, že to tak nějak bylo. To ostatně čtenáři Follettových knih nečiní velký problém. Děj je nejen uvěřitelný, je také po většinu času poutavý, což je při sedmistechpadesáti stránkách docela majstrštyk.

"Snít o pomstě však nemělo smysl. Šlo o to nevzdat se."

Pawlisman
21.06.2023 3 z 5

Mno, co říci, asi mám Folleta již plné zuby. Středověká trilogie ze stavby chrámu je asi i literárně kvalitnější. Zde možná více lákalo moderní téma. Po 200 stranách ale odkládám. Jednak vlastně stále to samé a pak také je to takové povídání, rozhovory, snaha o udržení napětí, jak trochu Daniel Steelová. nevidím žádnou pořádnou přidanou hodnotu - ani intelektuální ani uměleckou. Není pro mě, ačkoliv chápu, že mnoho mainstreamových čtenářů hodně potěší.

BorisBell
17.05.2023 1 z 5

Spíše než mistr historických románů a ság se pán autor jeví jako technologický a marketingový mistr v namíchání několika vybraných historických okamžiků s lascivní růžovou knihovnou. Tato pro někoho čtenářsky atraktivní syntéza je však zesměšněna neuvěřitelnou schopností hlavních postav z různých koutů světa se vždy sejít společně u historických událostí, ať se dějí kdekoliv a kdykoliv. Historicky povrchní a zavádějící. Snad jen ta růžová knihovna, ale i tady to skřípe...

Didi15
04.05.2023 5 z 5

Naprosto skvělý historický román , Follett tohle fakt umí a mě nezbývá nic jiného než skočit na druhý díl:)

Elapheg
26.01.2023 5 z 5

Knihá Pád titánů je velmi dobrý historický román, kde autor klade hodně důraz na autentičnost a menší důraz na fiktivní příběhy k mnoha historickým postavám, které se mohly stát. Postav skutečných i fiktivních je tu opravdu hodně a politika je také na denním pořádku. Často zatlačuje fiktivní příběhy do ústraní, takže je to vlastně taková učebnice o tom, jak diplomatická a tajná služba spolu s vládami zemí v Evropě a v Americe začaly a skončily první světovou válku až do roku 1923. Na rozdíl od knih: Večer a Jitro, Pilířů země, Na věky věků, kde hlavní roli hraje dramatický příběh fiktivních postav, který je vždy velmi poutavý, v knize Pád titánů hraje prim skutečná událost, která může místy nudit a taky mě trochu i občas nudila. Láska tu je, ale ne tolik jako v jeho jiných knihách. Na druhou stranu jsem se díky této knize mnoho nového pro mne dozvěděl, věci, které jsem neznal ani ze škol. Jsou zde postavy z Ruska: Katěrina, Grigorij, Lev, Car, Anglie: Maud, hrabě Fitherbert, princezna Bea, Billy Williams, Ethel Williamsová, Německa: Walter, Otto, Robert von Ulrichovi, Ameriky: Gus Dewar, Rosa a mnoho jiných dalších. Tyto postavy natolik vzdálených zemí se nakonec střetnou i v samotném závěru a vygradují v závěru knihy. Konec je otevřený a pokračuje dílem Zima světa, který si s chutí přečtu. Pád titánů je poutavá kniha, ale sága Pilíře země u mě hraje prim právě tím, jak poutavě jsou vylíčeny osudy fiktivních postav na pozadí historických reálií a zbývá mi poslední nedočtený díl: Ohnivý sloup. Knihu Pád titánů doporučuji všem zájemcům o historii a trpělivým čtenářům. Jsem velmi zvědavý na pokračování, na které se těším. :-) Pět hvězd a doporučení :-)

keselylenka
22.12.2022 5 z 5

Moje první setkání s Kenem Follettem a vím, že si od něj přečtu všechno. Jestli napíše telefonní seznam, tak i ten. Úžasně čtivě zpracované dějiny, s postavami žijete. Když jsem na úvodu knihy viděla seznam postav, bála jsem se, že se budu ztrácet, ale vůbec. Všechno krásně zapadá.

Stepanka897
05.12.2022 4 z 5

Skvělá sága a učebnice dějepisu v jednom. Přečteno jedním dechem, hned pokračuji druhým dílem.

Jahýnek
01.12.2022 3 z 5

Mám ráda historické romány, ale Follettovou fanynkou se nestanu. Příběh mne po obsahové stránce velmi zaujal, postavy byly hned od začátku reálné, uměla jsem si je představit a neztrácela se mezi nimi *****
Odložila jsem, protože se mi špatně četl sloh, proto i ten malý počet hvězd.

mataj
09.11.2022 5 z 5

Pozoruhodný historický román, čtivý a zajímavý. Postupným odhalováním životních příběhů jednotlivých postav se přenášíme do velice divokého období první světové války. Maud, Ethel, Bill, Walter, Gus, Gregorij, Lev a mnoho dalších jsou vhozeni do nového, měnícího se světa a my můžeme sledovat jejich napínavé dobrodružství na pozadí skutečných historických událostí. Napsáno neuvěřitelně poutavě.

kyssling
06.08.2022 5 z 5

Přesně kvůli takovýmto dílům (toto není kniha, ale skutečné dílo), je třeba u jiných knih šetřit s hvězdami a nedávat všemu plný počet.
Tohle je sága, která na začátku vyleká soupisem postav, kdy si člověk řekne, v tom se zase ztratím ... Ne tak u Folletta, ten dokáže vykreslit charaktery postav tak, že se v nich člověk orientuje. Navíc buduje skvělý napínavý příběh (nebo spíše linii různých příběhů, kde žádná není slabá), výborné dialogy, postavy se chovají v rámci příběhu a své povahy rozumně ... Prostě DALŠÍ skvělý Follett !!

vierak
14.05.2022 4 z 5

Konečne kniha o prvej svetovej vojne, kde som pochopila vzájomné súvislosti. Nie som historik a dejepis ma nikdy nebavil, no vidieť túto časť dejín z pohľadu vtedy žijúcich ľudí ma neskutočne bavilo. Krásne boli vykreslené zásadné črty a odlišnosti jednotlivých národov zúčastnených vo vojne. Osobne ma prekvapilo, že o našom najväčšom hrdinovi M.R.Štefánikovi nepadlo ani slovo. S radosťou by som tento román dala prečítať svojim deťom, nebyť podrobne popisovaných sexuálnych scén. Z môjho pohľadu to naozaj nebolo nutné. Inak svelá kniha.

gladya
08.04.2022 5 z 5

Nádherné čtení. Velmi zdařile se autorovi podařilo propojit fakta a fikci. Skoro všichni hrdinové jsou silné a vlastně výjimečné osobnosti. Velká část z nich je u toho, když se "točí kola dějin", někteří i významně a blízko. Postavy jsou z různých zemí a různých společenských vrstev, jejich životní dráhy se přesto občas více či méně střetávají.
Hrdinům člověk rozumí, i když ne vždycky jsou kladní a zachovají se správně. A někdy se dokonce můžeme ptát, co je vlastně správné a jak bychom se zachovali my?
Některé dílčí příběhy jsou možná trochu schematické, ale i ty dávají smysl jako ilustrace doby.
Je zajímavé, jak Folletovo beletristické zpracování situace v Rusku na začátku minulého století sedí nejen s tím, co mě učili v dějepise (pravda, mě ještě z pohledu bolševiků, takže myslím jasná fakta, ne jejich interpretaci) ale i s tím, co píše třeba Figes.
Někde jsem četla, že tahle sága je moc "levičácká" . Jenže v prvním díle je jen popsána realita společnosti té doby. I to, proč někde uspěly ideologie, které se ukázaly zrůdné.
Jelikož všichni víme, co v historii bude dál, o některé postavy se vysloveně bojím. Už se těším na další díly.

ydnac
19.03.2022 5 z 5

VELKOLEPÁ KNIHA :-)

Rozsáhlé zpracování, které nás provede 1. světovou válkou.
Všichni známe dějiny, ale v tomto příběhu je nám ukázáno, přestože se jedná o fiktivní postavy, jak někteří chtěli bojovat v nesmyslné válce, jiní chtěli mír, svobodu, lásku, přátelství.
Intriky a mocenské boje o nadvládu a území po staletí zaslepují vůdce, cary, krále, prezidenty a ti posílají miliony lidí smrt.
V tomto příběhu jsem si oblíbila postavy za Británii, Německo, Rusko i Ameriku - Maud, Ethel, Guse, Grigorije, Waltera, Billiho.
Někteří z nich měli být nepřáteli, ale stali se z nich manželé a přátelé.
Někteří přátelé stáli proti sobě (jejich země) na bojišti.
Samozřejmě historický vývoj byl jasný, ale nešlo nefandit těm, kteří chtěli mír a zpět ke svým rodinám.
Obyčejní lidé nechtěli bojovat, hodně z nich ani nevědělo proč, ale museli...
Nikdy nelze pochopit a v dnešní době obvzlášť, proč ti co vedou země potřebují stále víc a víc a obětují to nejcennější - lidský život.
Kniha je to velice dlouhá, ale výborně napsaná, čtivá a nenásilně vás naučí o historii.
Další díly si určitě přečtu :-)
DOPORUČUJI.

Kaja1
21.01.2022 5 z 5

Je to románová učebnice dějepisu, kdy jsme svědky toho, jak se chovaly všechny zúčastněné strany konfliktu. Dlouho jsem knihu odkládala pro velký počet stránek, ale už nyní se těším na další díly, jen si dám trochu odstup, aby té historie nebylo na mne trochu moc :))

helena842
20.01.2022 5 z 5

Opravdu skvělý historický román, oceňuji hlavně to, jak autor propojuje historii s románovými příběhy hrdinů, opravdu výborná práce. Tuto knihu jsem přečetla opravdu jedním dechem, líbila se mi snad ještě víc než knihy ze série Pilíře země. Hned se jdu pustit do dalšího dílu.