Století moudrosti

Století moudrosti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143189/bmid_stoleti-moudrosti-efJ-143189.jpg 4 49 16

Lekce ze života Alice Herzové Sommerové, uznávané koncertní klavíristky, nejstarší žijící osoby na světě, která přežila holocaust Impozantní a elegantní příběh o houževnatosti a optimismu stodevítileté klavíristky, který vychází celosvětově s předmluvou Václava Havla a podporou Elieho Wiesla. Stodevítiletá klavíristka Alice Herzová Sommerová na vlastní oči viděla celé minulé století a první dekádu století tohoto. Přežila koncentrační tábor v Terezíně, byla při procesu s Adolfem Eichmannem v Jeruzalémě a během té doby přicházela do styku s některými z nejúžasnějších historických osobností našeho věku. Jako dítě trávila v Praze víkendy a svátky ve společnosti Franze Kafky (kterého znala jako „strýčka Franze“) a k přátelům její matky patřili Gustav Mahler, Sigmund Freud a Rainer Maria Rilke. Když se Alice po válce přestěhovala do Izraele, jejích bytových koncertů se účastnila Golda Meirová a také Artur Rubinstein, Leonard Bernstein a Isaac Stern. Dnes žije Alice v Londýně, kde stále několik hodin denně cvičí na klavír. Přestože byla vězněna v Terezíně a nacisté jí zavraždili matku, manžela a přátele, přestože jí mnohem později předčasně zemřel syn, Alice nad tím vším vždy zvítězila svou schopností žít život bez zahořklosti. Věří, že klíčem k tomu, aby přežila, byla hudba a také schopnost odhalit v každém člověku jeho lidskost, i v nepřátelích. Století moudrosti je pozoruhodný a inspirující příběh o celoživotním krédu jedné ženy – tváří v tvář nejhoršímu zlu, jaké kdy člověk poznal – nacházet v životě dobro. Je to svědectví o pevných přátelských svazcích, o moci hudby a o tom, jak je důležité vést život v materiální prostotě, intelektuální zvídavosti a nekonečném optimismu.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

A Century of Wisdom: Lessons from the Life of Alice Herz-Sommer, the World´s Oldest Holocaust Survivor. , 2010


více info...

Přidat komentář

missbellatrixx
26.08.2022 5 z 5

Je to tak strašně silný příběh, že to ani nejde správnými slovy komentovat...to si musí přečíst každý sám...DOPORUČUJU!!!

esma
31.12.2019 5 z 5

Životní příběh Alice Herz Sommerové (1903-2014) vzbudí v každém nesmírný obdiv a úctu. Schválně jsem si knížku vzala k opětovnému čtení o Vánocích, v době hojnosti a přesycení (a bohužel i plýtvání), jako ostrý protiklad toho, jak jinak se dá přistupovat k životu. Narodila se jako židovka, čekal ji Terezín, ztráta manžela v Dachau a přerušena slibná kariéra klavíristky. Milovala hudbu a hudba ji zachránila. Považovala život za obrovský dar a přistupovala tak ke každému dni, který prožila a prožila jich skutečně hodně. Naprosto pozitivní, zásadová, radostná bytost, která nezanevřela na svět, naopak, držela zásadu, že nenávist plodí nenávist a nedala se ze své cesty svést. Pozoruhodná osobnost.


Babo
24.01.2018 3 z 5

Na knihu jsem se těšila ,ale tak nějak mě zklamala. Život známé ( tedy pro mě neznámé ) klavíristky byl určitě naprosto unikátní . Ať už lidmi s kterými se setkala , tak hroznou dobou , v které žila ,ale kniha jako taková mě zklamala až tolik, že jsem si asi v polovině řekla, že mě nebaví a odložila jsem ji .
Vadilo mi i to ,že se děj stále točil jako ve spirále . Už v první kapitole jsem zjistila jak dopadne , potom se vyprávění vrátilo na začátek , proběhlo Terezínem až do Izraele a zase se vrátilo před válku. A tak to pořád pokračovalo, až se mi z toho hlava točila.
Ale na druhou stranu jsem o něco vzdělanější a vím,že žila uznávaná klavíristka a dožila se opravdu požehnaného věku .

Kryštofka
30.12.2017 3 z 5

Inspirativní! Nacházím v Alici další svůj vzor. Jdu si po dlouhé době zahrát na piano. A víc skromnosti by mi taky neuškodilo...

Příběh mnohonásobně předčí literární schopnosti autorky.

jana.hud
03.10.2017 3 z 5

Století moudrosti je kniha nejen o vynikající klavíristce, ale hlavně o úžasně pozitivní ženě. Škoda jen stylu psaní - raději bych více rozpracovaný příběh než výčet všech možných osobností se kterými se potkala.

Na závěr knihy je pár stránek s nádhernými životními moudry Alice např.:

Buďte laskaví. Laskavost je zadarmo. Nic vás nestojí a odměna je pro všechny velká.

Stěžovat si ničemu nepomůže. Člověk se pak jen cítí špatně.

GreenMagritte
23.08.2017 3 z 5

Co se týče samotné knihy, musím být trochu kritická. V žádném případě se to netýká samotné osobnosti Alice Herz Sommerové a jejích zážitků! Oceňuji, že někdo seznámil čtenáře z různých koutů světa s touto výjimečnou osobností, která si pozornost nezaslouží jen kvůli tomu, že přežila spolu se 130 lidmi Terezín, ale především pro její životní postoj a energii, kterou byla díky své hudbě schopná dále předávat. Autorka Caroline Stoessingerová je však v první řadě klavíristkou a už ne tak zdatnou spisovatelkou. Vyprávění mi někdy přišlo vágní, klouzající po povrchu, přestože potenciál v osobě Alice Herz Sommerové byl opravdu mimořádný. Uvítala bych, kdyby byl věnován větší prostor pro Alicinu výpověď, jejím myšlenkám o životě, mládí i stáří,… místo rozvláčného vysvětlování historických souvislostí. Objevila jsem pár překlepů, včetně informace o tom, že Spinoza žil před 2000 lety. Autorka někdy zvláštně bagatelizuje a na Čechy se dívá pomalu jako na divá zvířata, která se vyhnáním Němců rovnají nacistům v holocaustu. Rovněž zmínka o zálibě českých mužů v milenkách mě dost pobavila. Když knihu hodnotím v rámci jiných biografií, které jsem četla, nemohu o ní říct nic víc, než že je zkrátka průměrná. Jsem nicméně ráda, že se jsem se díky této knize seznámila s osobností Alice Herz Sommerové a zvažuji, že si o ní přečtu ještě další knihu Alice Herzová-Sommerová: Rajská zahrada uprostřed pekla.

Iva-JU-KA
23.09.2016 5 z 5

Z knihy na mne dýchá ohromná pokora k životu, veliká láska k hudbě. I přes velmi těžký život je paní Sommerová plná optimismu. Alespoň tak je kniha napsaná ... Dlouhý a bohatý život poskytuje téma na obsáhlejší knihu, škoda, že nebyla víc rozpracovaná. Ale i tak ... zajímavá biografie, která stojí za přečtení.

morava
29.04.2016 4 z 5

Kniha se mi libila. Je plna uvah, moudrosti a optimismu teto silne zeny.

stopni
23.02.2016 5 z 5

Životopis Češky s nezkrotným elánem a životní moudrostí a optimismem, který rozhodně stojí za přečtení. Kniha napsaná s lehkostí, jen mi vadily historické nesrovnalosti, ale to se dá odpustit - výpovědní hodnota díla je převeliká. Zajímavé, lehké, čtivé a plné moudrosti...... Skvělé... :-)

Elula
16.01.2016 4 z 5

Mistrovský literární počin to není, ale osobnost Alice je tak silná, povzbuzující, že k ní autorka, a díky ní i čtenářka, přilnula natolik, že jí lze odpustit její dokumentární záznam.
Na mne působila přímo terapeuticky.

išinda15
20.08.2015 5 z 5

Moc hezká kniha. Jemná a elegantní. Nevím, zda 20. století bylo moudré, ale paní Sommerová jistě moudrá byla. Prožít tolik, a místo zatrpklosti se naučit pokoře, toleranci, pochopení.

MichelleS
16.11.2014 4 z 5

Století moudrosti, jak výmluvný název. Paní Alice byla skutečně moudrá žena. Její život byla láska - k lidem, k hudbě, k práci...Přes těžké životní zkoušky byla šťastná, skromná, stále otevřená novým zkušenostem.

Brambram
22.06.2014 3 z 5

Život paní Alice je vskutku neuvěřitelný. Bohužel zpracování knihy mě trochu zklamalo, přišlo mi to jako trochu rozšířený životopis žadatele o práci. Asi příště zkusím nějakou jinou knihu o této klavíristce.

diabolka3
18.05.2014 2 z 5

Knihu jsem přečetla za dva dny, můj rekord. Ale to neznamená, že jsem se nemohla odtrhnout. Vše bylo tak nějak povšechně napsáno, že mě děj prostě nedokázal pohltit. Měla jsem spíš pocit, že čtu literaturu faktu. Už jsem to prostě chtěla mít za sebou.

V knihách patří téma holocaustu k mým nejoblíbenějším. Tentokrát ale musím říct, že tenhle příběh je opravdu slabý. Již před polovinou byl vlastně celý děj odvyprávěn a pak už se jen autorka vrací k významnějším událostem. jsem přesvědčená, že v rukou lepšího vypravěče by mohl vzniknout skvělý román. Takhle jsem měla pocit, že hlavní hrdinka v Terezíně jen hrála na klavír, zatímco ostatní prožívali peklo. Věřím, že ve skutečnosti bylo vše daleko horší. autorka prostě nedokázala vystihnout atmosféru tábora a pocity Židů. Takhle vznikla pouze kniha, která je vlastně seznamem známých osobností, které hrdinka za život potkala. Jakoby se tím stávala nějak vyjímečnou.

Škoda tak zahozené šance na dobrou knihu. Chtělo by to lepšího vypravěče.

bytost
01.03.2014 5 z 5

Století moudrosti - kdo potřebujete povzbudit v pro vás v těžké době, kdo nemáte pro koho, nebo pro co žít, obraťte se s důvěrou k této knize.
Četla jsem jí se zatajeným dechem celých šest hodin, abych se poté z hluboka nadechla a řekla:,, Ano, takto žije žena silného ducha!,, Obdivuji její sílu, radost ze života, lásku k hudbě a hlavně schopnost se až do pozdního věku učit a nezatrpknout, nesoudit své trýznitele, ale naopak milovat a být milována.
CITUJI:
,,Když se u Alice zastavím den po oslavě jejích narozenin, stojí u okna, kde je na římse několik malých květin- dárků od cizích lidí. Jak se dívá ven, běží jí před očima barvy pozdního podzimu a věčně zeleného břečťanu, útržky přírody, jejíž součástí se cítí být.,,Podívej, jaká je to krása. Příroda.,, Říká mi. A pak cituje ze svého vlastního překladu Spizony:,, My jsme příroda. Bůh je příroda.,, Odmlčí se a potom přemítá:,,Těžko se tomu věří, je mi sto sedm let. Víš, jsem velmi nezávislá a svobodná. Jsem tak šťastná, že jsem se dnes probudila.,,
KONEC CITATU
- tak přátelém, čtěte a učte se jak žít, milovat a být milován....ta babča to dokázala....nic nám nebrání být jejími žáky :)

petula.pd
16.05.2013 5 z 5

Krásná, pozitivní, čtivá kniha o životě úžasné a inspirující ženy. Dodala mi energii, přinutila zamyslet se nad žebříčkem životních hodnot a po čase mne opět přivedla k poslechu vážné hudby.