Století Miroslava Zikmunda

Století Miroslava Zikmunda https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403316/bmid_stoleti-miroslava-zikmunda-sjV-403316.jpg 5 95 28

Bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět Tato kniha není životopisem Miroslava Zikmunda. Je to pozvánka do světa pověstného archivu. Je to posezení u stolu s Miroslavem Zikmundem. Nalejete si hlteček slivovice do kameniny anebo sklenku těžšího, plnějšího červeného vína, takhle to děláváme my. Můžeme vás ujistit, že za každým příběhem se kromě jiného skrývá i konkrétní debata, kterou jsme vedli a která uváděla témata v souvislosti. Je to vstupenka do lunaparku jménem život (anebo dějiny), kde si sednete tu na horskou dráhu, tu do domu hrůzy, jindy vás odnese tobogán jménem náhoda. Půjdete s námi po stopách vzniku filmu Století Miroslava Zikmunda, po stopách života Miroslava Zikmunda a tím i po mezních situacích celé naší republiky. Jak Miroslav Zikmund říká: „Byl jsem zplozen ještě za Rakouska-Uherska a narodil se do prvních dnů republiky. Proto ji celý život považuji za svého o krapátek staršího bráchu.“ Kniha obsahuje dosud nepublikované informace, včetně úryvků z prvního, nikdy nevydaného cestopisu, dobové fotografie a ilustrace Elišky Chytkové.... celý text

Přidat komentář

Apo73
04.05.2023 4 z 5

Na fenoménu H+Z je fascinující, jak komplexní jev to byl. To nebyli "jen" cestovatelé, "jen" obchodníci, "jen" spisovatelé, "jen" filmaři atp. V podstatě žádným filmem, ani knihou, ani výstavou nelze postihnout to všechno, co "způsobili", jak se stali nejen součástí populární kultury, ale také politiky, co znamenal jejich vzájemný vztah nebo co to všechno znamenalo pro jejich rodiny (v podstatě destrukci). V knize se Horký, Náplava a Kroc o tuto komplexitu pokusili. Museli nutně zvolit přístup "pelmelu", kdy ne všechny věci mají stejnou váhu, některé jsou rozepsány podrobně, některé jsou zvýrazněny skvělou obrazovou dokumentací, někdy se tyto roviny doplňují. Je to unikátní pohled do Zikmundova archivu, jeho deníků, ale také podrobné mapování jejich cest, jejich příprav. neustále se přechází z historie do současnosti, sám Zikmund v knize vystupuje hned tehdy a hned teď. Vzdáleně kniha připomíná strukturu i samotného filmu, ale opravdu jen vzdáleně. Za silný moment knihy považuji (stejně jako filmu) návštěvu MZ v Archivu bezpečnostních složek, kdy na místě zjistí, kdo z jeho blízkého okolí na něj donášel a nemá potřebu to dál sdělovat. "K čemu by to bylo, teď? Odskákaly by si to děti, veřejnost by se obrátila proti nim. Ten člověk s tím sám musel žít a beru to tak, že pro něj to byl taky jakýsi trest. Teď už to nechci soudit já, ať se to soudí jinde a jinak..." (s. 348) To je obdivuhodný nadhled. A druhé silné místo je rozhovor s jeho synem Sávou. Prožil dětství v podstatě bez otce: "Možná se to na nás podepsalo - to odloučení v dětství. To je právě ta věc, kdy on si myslí, že bych na něho měl být naštvaný, ale prostě stalo se. Je to realita." (s. 276).
Takže knihu považuji za konzervaci fenoménu H+Z, příp. Z+H, která je sice obdivná, ale není jen prudce adorační, lze tam nalézt spodní komplikované proudy v tak exkluzivních životech.

flare
24.11.2022 5 z 5

Pěkná kniha, pěkný film..dlouhý život nahoru dolů, plný cestování, splněných snů a drobných porážek...


jaroiva
28.01.2022 3 z 5

Kniha o filmu, který jsem neviděla.
Mám ráda biografie, ale tento způsob podání mě nějak nenadchnul, i když M. Zikmund pro mě patří k obdivuhodným osobnostem.
Jo, docela mě to navnadilo k tomu, podívat se na film, ale to je tak asi všechno. Možná, že i z filmu budu zklamaná, jestli se na něj skutečně někdy podívám.
Raději si možná přečtu nějaký ten cestopis od H+Z.

maja2712
16.12.2021 5 z 5

Na knize bych vyzdvihla její koncept, který doplňuje jako puzzle život Miroslava Zikmunda. Čtenáři odkrývá MZ jako člověka mnoha rozměrů, který dokázal zúročit svou pracovitost a sečtělost nejen do filmů a dokumentů. Je zajímavé sledovat, jak se změnil vývoj cestování během několika let a to nejenom z politického hlediska, ale také jaký ohromný pokrok přinesla technika. Po dočtení knihy ve mně zůstává hluboký obdiv k tomuto velkému cestovateli, který se retrospektivně ohlíží za svým životem s pokorou a moudrostí sobě vlastní. Čest jeho památce!

Batigol555
31.10.2021 5 z 5

Velmi krásně zpracovaná kniha o naší cestovatelské osobnosti se spoustou zajímavých informací a fotografií. Určitě si chci přečíst další knihy H+Z.

PetrNovotný
24.08.2020 5 z 5

Velmi příjemné překvapení, mnoho zajímavých faktů a nových informací. Kdo má rád H+Z, tak bude určitě spokojený.

hnatlubo
07.06.2020 4 z 5

Důstojná, výborně zpracovaná knížka, která ve mě podnítila zájem o další tvorbu H+Z. Nevylučuji, že si koupím další jejich knížky.

tsal
24.02.2020 4 z 5

Spíše než cestopisy mám ráda životní příběhy cestovatelů. Prostě minimum popisů krajinek a lidových řemesel a víc cestovatelských peripetií, historek ze setkání s lidmi apod. V tomto ohledu kniha splnila očekávání tak napůl. Většina životního příběhu pana Zikmunda se soustředí na domovskou krajinu a i vyprávění z ciziny je vzhledem k událostem jaksi stále vztahováno k domovině. Na druhou stranu jde o jednoho z našich neslavnějších cestovatelů, jehož život byl fascinující v každé zemi a v každé době. Rozhodně tedy doporučuji. Kniha je souborem svižných esejů prokládaných krásnými fotografiemi, ukázkami deníků, záznamů, dokladů, apod. Formou jakéhosi zajímavého a zábavného rozhovoru se zde dozvíte celý životní příběh pana Zikmunda.

Pro vůbec první setkání s Miroslavem Zikmundem to ale nebyla úplně nejšťastnější volba. Kniha je doplňkovým materiálem k filmu, který je předpokládám ucelenější, kompaktnější a časově plynulejší. Tady se dost často skákalo sem tam, občas jsem nebyla schopná si události zařadit nebo dát do správných souvislostí. Předpokládám ale, že pokud jste viděli film, bude kniha působit o něco lépe a navíc poskytne dost drobností z natáčení, které by neměly zapadnout.

Macek1978
14.12.2019 5 z 5

Fenomén! Dlouhé zdraví pane Zikmunde!

Lenka4
22.07.2019 5 z 5

Šťastně zvolená forma. Tematické zaměření kapitol umožňuje nepřerušovaně sledovat vývoj jednotlivých události, myšlenek a názorů. Klasická biografie by vzhledem k neuvěřitelně preciznímu vedení archivu pana Zikmunda byla patrně mnohem obsáhlejší, ale také méně živá a svěží.

MildeZ
24.04.2019 5 z 5

Fajn doplněk k natočenému dokumentu o p. Zikmundovi a vůbec celé této značky Z+H či chcete-li H+Z :-) Čte se to jedním dechem!

Péťa1950
02.04.2019 5 z 5

Obdivuji autory, kteří na pozadí historie naší republiky zdokumentovali život Miroslava Zikmunda. Není to klasický životopis, ale klíčové okamžiky a části života M.Z. "Cestopis" životem, jak to pojmenoval Petr Horký. Čtěte pomalu a zamyslete se nad přečteným.

PPardinio
01.03.2019 5 z 5

Jako milovník cestování, cestopisů a rodilý Plzeňák, jsem si nemohl nechat ujít tento skvost. Čtení mě pohltilo a mě jen mrzí, že stránek není mnohem více. Těžko si lze i po přečtení knížky představit, jak složité muselo být plánování tras expedic a co vše muselo vést k jejich uskutečnění. Dnes je vše jiné, ale podstata cestování je pořád stejná, což je to krásné. H+Z poznali svět, ale za cenu odloučení od rodiny. Dělali práci, která je musela 100% bavit, ale setkali se s útlakem politické moci. Z hrdinů se tak stali muži, kteří si nemohli dále plnit své další sny. Vzpomínky ale zůstávají! Děkuji

dawson321
28.02.2019 4 z 5

Moc pěkně sepsaný životopis Miroslava Zikmunda s bohatým obrazovým materiálem. Doporučuji pro všechny fanoušky cestování. Knize předcházel celovečerní film a i televizní seriál.

ňosa
24.02.2019 5 z 5

Skvělá kniha, přečteno jedním dechem.

Air15
16.02.2019 5 z 5

Vymazlená a vyšperkovaná kniha, po které si i takový pecivál jako jsem já chce sbalit batoh a vyrazit někam za obzor a objevovat nepoznané. Přečteno za jeden den. Dostal jsem intenzivní chuť přečíst si něco dalšího z pera H+Z. Jo, a chci taky Tatrovku.

mosem
17.12.2018 5 z 5

Patřím ke generaci, která na knihách Z+H vyrostla. Nejen proto, že nás zaváděly do světa, který nám v době omezeného cestování byl téměř nedostupný. Ale také proto, že nás zaváděl do světa, který už v naší době (nemluvě o době dnešní) neexistoval. Do světa tak odlišného od prostředí, způsobu života, společnosti a jejích pravidel, ve které jsme se nacházeli a nacházíme i dnes. Byl to svět fantazie a dobrodružství, a zůstal jím až dodnes. Tahle kniha je jiná - vypráví o legendě, či spíše o polovině legendy. Protože celou tvořila dvojice. Kniha ukazuje, že cestovatelství není dílem náhody, výjimečné příležitosti nebo štěstí. Vše co se jim podařilo, bylo podloženo tvrdou prací, pečlivou přípravou, studiem a spoluprací obou přátel. Studium jazyků, technologie vozidel, zeměpis.... Je fascinující vnímat nejen život dnes již téměř stoletého Miroslava Zikmunda, dramatické okamžiky a zážitky. Fotografie z jeho soukromí, nahlédnutí do vztahů k blízkým a přátelům. Nicméně oslovující a snad i inspirující je vnímat jeho vytrvalost a pečlivost. Stovky deníků, podrobné evidence, každodenní záznamy i o všechních událostech, které až po čase získávají na významu. Tahle kniha upoutá výjimečnou osobností, její výjimečnými zážitky, ale pro mne byla i jakousi pomůckou time managementu. Miroslav Zikmund jako vzor, co vše se dá zvládnout v jednom životě.

swon
19.08.2018 5 z 5

Povinná četba pro všechny (cestovatele minimálně)!
Není, myslím, potřeba se zas a znova opakovat a psát o H+Z/Z+H jako o vzorech a inspirací pro všechny - se všemi lidskými chybami, které měli i tito dva všemi dnes obdivovaní cestovatelé (které neváhali přiznat).
Je nutné mít také stále na paměti, v jaké době a s jakou technikou dosáhli svého cestovatelského vrcholu a s jakou precizností jej pak byli schopni předat posluchačům, čtenářům divákům...
Rovněž skládám poklonu pánům Horkému, Náplavovi a Krocovi, bez nichž by grafickým zpracováním (použitím křídového papíru, ...) nevznikla tato kniha - byť jsou o 1,5 generace mladší než pan Hanzelka, dokázali jeho myšlenky zpracovat velmi zdařile a být mu rovnocennými partnery.
Je to skvělý pocit, že ještě stále existují Češi, ze kterých si lze vzít příklad. Lidé jako pan Hanzelka jsou více než schopni mnohé předat i mladé generaci (mě nevyjímaje - jsem ročník 1988).

manka71
16.08.2018 5 z 5

Nejlépe napsaný životopis, který jsem kdy četla. Jen škoda, že podobná kniha nebyla sepsána i s panem Hanzelkou.

Iki1
06.08.2018 5 z 5

Krásný a laskavý životopis nazvaný Cestopis životem. Pro mě spousty nových informací o tomto známém českém cestovateli. Čtení knihy mě inspirovalo k opětnému zhlédnutí stejnojmenného filmu.

Štítky knihy

cestopisy české cestopisy Zikmund a Hanzelka, cestovatelé

Autoři knihy

Miroslav Zikmund
česká, 1919 - 2021
Petr Horký
česká, 1973
Miroslav Náplava
česká, 1966
Vladimír Kroc
česká, 1966

Kniha Století Miroslava Zikmunda je v

Právě čtených4x
Přečtených122x
Čtenářské výzvě47x
Doporučených10x
Knihotéce61x
Chystám se číst76x
Chci si koupit35x