Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397696/bmid_stojednalety-starik-ktery-se-vratil-Xll-397696.jpg 4 1052 291

Stoletý stařík série

< 2. díl

"Pokračování světového bestselleru Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel" Přesně před rokem utekl stoletý Alan Karlsson z domova důchodců v Malmköpingu. Teď si se svým přítelem Juliem užívá života na Bali. Tedy až do chvíle, než se Julius rozhodne připravit Alanovi oslavu narozenin. Horkovzdušný balon, kterým si chtějí vyrazit, totiž odletí bez pilota a Alan s Juliem se ocitnou na širém moři. A když je zachrání severokorejská loď, pašující uran, je jasné, že několik významných politiků bude mít znovu plné ruce práce.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Panteon
Originální název:

Hundraettaringen som tänkte att han tänkte för mycket , 2018


více info...

Přidat komentář

JFK117
12.03.2024 4 z 5

" lidé fungují veskrze tak, že slyší to, co chtějí slyšet, a věří tomu, čemu chtějí věřit."
Naděje existuje!

mila2411
27.10.2023 odpad!

První a snad poslední VELKÉ zklamání od jinak milovaného J-J. Autor se zbytečným pokračováním zcela utopil ve svém "sluníčkovém" světě (báječná kancléřka Merkelová, skvělí imigranti). Tohle si Alan prostě nezasloužil - pokusím se radši zapomenout, jako by se tohle nestalo a stařík zůstane navždy jen stoletý.


Saxofonista
25.08.2023 2 z 5

Tak takhle to vypadá, když 101letého staříka znásilní Greta (a nemyslím Garbo).

Rihatama
28.06.2023 5 z 5

Jonasi Jonassonovi se zastesklo po Alanovi Karlssonovi, teď už stojednaletém staříkovi. Po tom staříkovi, který nás v minulé knize provedl našimi chmurnými dějinami XX. století, když JJ staříka vehnal do náruče neslavných tyranů. JJ totiž ale zjevně trpí (a není v tom určitě sám) pokračující tradicí tyranů současných, nebo aspoň hlupáků, kteří se v době současné doberou/drží moci, byť prostředky jinými, než užíval Stalin, Hitler nebo Mao ce. Ten poslední je inspirací do dneška, ale na to by byly třeba příhody staříka už stodvouletého.

Jonasson zatím Alana nepohřbil. I když svérázné podnikání v pohřebnictví s nacistickou operetkou našlo taky významný prostor v této knize. Švédský Švejk se i tentokrát dobře bavil, jenže oproti dřívějšku vyzbrojen informacemi ze světa (dezinformace se nekonaly, i když i s nimi dokážeme v tomto století nádherně pracovat) všeho druhu z jeho nového věrného digitálního přítele. A byl moc užitečný, ať už se v tomto století dostal do potíží v Severní Koreji s Kim Čong-unem, Trumpem, bývalou kancléřkou Merkelovou nebo tehdejší švédskou ministryní zahraničí Margot Wallströmovou. Na scéně se objevuje i Putin, ale s tím se Alan osobně potýkat nemusel. To ale nemusíme nikdo a docela nám dokáže pohnout žlučí. A přitom to začalo všechno docela nevinně. Výlet balónem může být docela dobrodružný narozeninový dárek. On je ale celý příběh Alana a jeho přátel dost praštěný, jenže taky zábavný, když tak lehounce karikuje osobnosti tohoto světa. S Jonassonem si velmi dobře rozumím a doufám, že Alan bude mít ještě co říct i do budoucna. Svět se totiž zbláznil. A humor je krásný způsob, jak na to poukazovat. My Češi na to snad slyšíme, stejně jako Švédové a další půlka světa.

bumble
03.06.2023 3 z 5

První kniha o staříkovi se mi líbila mnohem víc. Jak se to říká s tou nastavovanou kaší?

Moravian
20.03.2023 2 z 5

Je to čtivá a oddechová kniha u které se člověk občas neubrání smíchu. Nic méně autorovi se nepodařilo překročit stín prvního dílu. Překvapivě náhodné situace, kdy hrdina jako zázrakem přežívá, nebo se stává aktivní součástí geopolitického konfliktu, čtenáře už nemohou moc překvapit. Zvláštní také je, že některé světové autority autor podrobuje tvrdé kritice (ne že by si ji nezasloužily), jiné diplomaticky šetří. To osobně vidím jako velké mínus. Mám rád satiru nestrannou, která měří všem stejně. Stojednaletý stařík v tomto ohledu nabízí obrovskou příležitost, která nebyla využita.

MatBla
15.03.2023 5 z 5

Chtěla bych mít staříkův klid a nadhled... k tomu mi asi ještě několik desetiletí zbývá:)

helusa2
01.03.2023 5 z 5

Stařík mě bavil, i když byl zase o rok starší ;-) Politiku moc nesleduji, takže to byl takový zajímavý exkurz… Trump popsán perfektně, Putin poněkud mírumilovněji, než by byl předpokládám popsán při pozdějším vydání knihy…
Nejvíc mě pobavilo “pohřební” období. A ten chřest musím příležitostně fakt ochutnat - jen nevím, jestli bílý nebo zelený… :-D

VACLAV4
23.02.2023 4 z 5

První díl byl asi lepší, ale to tak u pokračování je. I tady ale stojednaletý Alan pobavil, takové konstantně usměvavé čtení, ideální na dovolenou nebo do tramvaje. Za mě dobrý. Proložím to jinou knihou a už se těším na Analfabetku.

yossarianxxii
02.02.2023 4 z 5

Jak už to u pokračování většinou bývá, nedosahuje kvalit prvního dílu. Nicméně mě kniha bavila a rád se k ní vrátím jako u předchozích děl autora v audio verzi. Kde se čtení opět ujal Martin Stránský, těším se na návrat k příběhu, který zažiji v novém rozměru.

Parwana
20.11.2022 3 z 5

Kniha nenadchla ani neurazila. Jakkoliv byla jednička skvělá a vtipná, dvojka už byla pouze vývarem z prvního dílu a možná měl autor nechat staříka raději v klidu dožít na Bali.

vemrazik
26.10.2022 4 z 5

O něco slabší než Stoletý stařík, ale pořád dost vtipný

terezie1121
24.10.2022 4 z 5

Opět velmi vtipná kniha, stejně jako její první díl. Dědula mě ani tentokrát nezklamal, i když některé části zněly až příliš neuvěřitelně a to i na smyšlený příběh. Ale i tak oba palce nahoru.

Jandy1
09.10.2022 5 z 5

První díl byl super, o stoletém staříkovi a jeho neuvěřitelně bláznivých , ale super situacích .
Druhý díl , stojednaletý stařík už byl s vůní politiky, co nám chtěl autor zdělit, ten to ovšem už v úvodu nastínil…

Za mne- tak hrozně bych si přál ještě stodvaletého dědulu - moc moc mi to bavilo. Opravdu se člověk při tomto čtení nejen zamyslí ale i krásně zasměje.

Tak kéž by 102

Alix
04.10.2022 5 z 5

I druhá kniha o staříkovi je, aspoň pro mne, napsaná geniálně. Stařík tady sice má o něco méně prostoru, ale z rozličných nebezpečných situací se pořád dokáže dostat se šarmem a grácií. Politika mi vůbec nevadila, spíš naopak, protože díky staříkovým dobrodružstvím jsem mohla známé i neznámé politiky poznat blíž, než v tisku nebo na televizní obrazovce. Obzvlášť mne pobavil Trump, tomu to fakt sedělo. Ale i komentáře o politické situaci napříč světem, mi daly hodně k zamyšlení. Většinou krátké, stručné, psané s humorem a - pravdivé.

HadleysHope
04.09.2022 3 z 5

Taková hodně nastavovaná stará kaše. Vtip skoro vymyzel, akce minimální, prostředí nevyhovující. Jedním slovem nicmoc.

fénix56
23.08.2022 2 z 5

No.... Četla jsem všechny knihy od Jonassona, ale tahle spolu se Zabijákem Andersem patří k těm slabším. Stoletý stařík a Sladká pomsta se mi líbily o hodně více.
Mnoho politiky, méně humoru. A ta politika by mi koneckonců ani tak nevadila, kdyby pan Jonasson ten svůj světonázor nevnucoval tak okatě.

Lenka_S
29.07.2022 3 z 5

Stoletý stařík byl dobrý, Analfabetka naprosto skvělá, ale ostatní knihy včetně této už pokulhávají. Nemůžu říct, že bych se nebavila, ale .... prostě už to není ono.

Magrata15
28.06.2022 5 z 5

Stojednaletý stařík mě pobail skoro stejně, jako stoletý. Líbilo se mi propojení s žijícími osobnostmi a neuvěřitelné příhody, které Alan s Juliánem zažívali. Stojednaletý stařík prostě je a věci se prostě dějí kolem něho, většinou bez jeho většího přičinění.
Dlouho jsem se u žádné knihy nesmála nahlas. U této ano a docela často - ještě že jsem si ji na čtení nevzala do autobusu.

8130
17.06.2022 4 z 5

a tak ve sto letech mne nadchnul svým útěkem a ve stojedna mne udivil,že se vrátil...ale jeho politický náhled překvapuje....pořád to stojí za přečtení...

Štítky knihy

satira

Autorovy další knížky

Jonas Jonasson
švédská, 1961
2012  82%Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
2014  78%Analfabetka, která uměla počítat
2016  63%Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)
2019  73%Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět
2020  79%Sladká pomsta

Kniha Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět je v

Právě čtených32x
Přečtených1 555x
Čtenářské výzvě449x
Doporučených26x
Knihotéce450x
Chystám se číst391x
Chci si koupit98x
dalších seznamech11x