Sto důležitých věcí o sportu, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte)

Sto důležitých věcí o sportu, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte) https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240983/bmid_sto-dulezitych-veci-o-sportu-ktere--240983.jpg 4 6 2

Matematika a sport souvisí na první pohled jen vzdáleně. Ale opravdu jen na první pohled. V nové knize Johna D. Barrowa se můžete přesvědčit, že matematika stojí nejen za špičkovými výkony, ale i za losováním zápasů, sestavováním tabulek vítězů, výběrem olympijských sportů... zkrátka za všemi aspekty sportu. Uvidíte v novém světle temná mysteria běhu, skoku, plavání, střílení branek či odpalování míčů napříč všemi sportovními odvětvími. Ať už jste sportovcem aktivním a počítáte svoje sekundy a metry, nebo se rozumně věnujete počítání sekund a gólů někoho jiného v pohodlí svého gauče, určitě vás bude zajímat, co za tím vším je a jaké tajemné síly umožňují vítězi zvítězit. Budete fascinováni zjištěním, proč většina skokanů skáče do výšky Fosburyho flopem, jak mohl Usain Bolt zlomit svůj rekord, přestože neběžel o nic rychleji, proč Velká Británie nehraje na olympiádě fotbal, jak fungují (zakázané) hydrofobní plavky nebo jak je možné, že některé míče zdánlivě porušují fyzikální zákony. Tento čtenářský zážitek potěší každého, kdo miluje sport nebo půvabné matematické úlohy - a také mu pomůže jeho koníček intenzivněji prožít.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Mathletics: A Scientist Explains 100 Amazing Things About The World of Sports. , 2012


více info...

Přidat komentář

Kluvo
15.01.2018 4 z 5

Celkom zaujimave citanie. Okrem ocakavanych fyzikalno-matematickych clankov potesili aj tie o historii sportu. Dobra kniha na utrzkove citanie (bus, WC, pred spanim,...), kedze kapitolky su kratke a navzajom nenadvazuju.
Potesil v podstate odvecak o zbierani karticiek - po jednoduchej uprave poskytol teoreticke riesenie pracovneho problemu, ktory som dovtedy vedel len nasimulovat.

vitek.sk
06.03.2015 4 z 5

Kniha spojuje dva zajímavé a na první pohled rozdílné světy, matematiku a sport. Jak ale asi tušíte, zase tak rozdílné nejsou. K přečtení mohu rozhodně doporučit všem, které zajímá sport a věci kolem něj. Mne osobně se kniha velmi líbila. Nicméně musí také několik věcí vytknout. Především je to fakt, že několik kapitol se objevilo už v předchozí knize "Sto důležitých věcí, které nevíte." Dále pak také to, že se autor zaměřuje jen na některé sporty, zatímco jiné úplně vynechává. Několikrát například popisuje situace v kriketu, který v Česku přece jen tak populární není. Objevil jsem asi i dvě nebo tři chyby v datech. Dávám tedy 80%.


Štítky knihy

sport sportovci sportovní prostředí sportovní trénink

Kniha Sto důležitých věcí o sportu, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte) je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x