Úsvit

Úsvit https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30441/usvit-30441.jpg 4 4908 359

Stmívání / Twilight série

< 4. díl >

Keď milujete toho, kto vás zabíja, nemáte na výber. Ako by ste mohli utiecť, ako by ste mohli bojovať, keby ste práve tým ublížili niekomu, koho milujete? Ak mu nemáte dať nič viac a nič menej ako vlastný život, ako by ste mu ho mohli odoprieť? Niekomu, koho skutočne milujete? Bella Swanová je neodvolateľne zaľúbená do upíra – je to pre ňu krásny sen a zároveň nočná mora, ktoré vytvárajú jej nebezpečne vyhrotenú realitu. Na jednu stranu ju ťahá silná vášeň, ktorú cíti k Edwardovi Cullenovi a na druhú hlboké puto k vlkolakovi Jacobovi Blackovi a prežila búrlivý rok plný pokušenia, strát a sporov, kým dospela k rozhodujúcemu okamihu. Rozhodne sa teraz vstúpiť do temného, no zvodného sveta nesmrteľných, alebo bude pokračovať v ľudskom živote? Od odpovede na túto otázku závisí osud dvoch kmeňov. Keď sa Bella už raz rozhodla, začína sa prekvapivý sled nevídaných udalostí s potenciálne ničivými a tajomnými dôsledkami. Práve keď sa zdá, že sa zamotané pradivá Bellinho života – ktoré sa po prvý raz objavili v Súmraku, potom sa zamotali a potrhali v Nove a Zatmení – znova rozpletú a usporiadajú, mohli by byť zničené... navždy? Úsvit, úžasný a s napätím očakávaný záver ságy Twilight, odhaľuje tajomstvá a záhady tohto fascinujúceho romantického eposu, ktorý okúzlil milióny čitateľov.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Breaking Dawn , 2007


více info...

Grace_Foster
Grace_Foster
předevčírem odpad!

Taaaakže kde začít... no tak 1. by asi bylo to, že já od začátku nesnáším Jacoba a teď je ½ knihy o něm. Za druhé už je to moc roztahané a je v tom celkem chaos. A zatřetí se mi zcela nelíbí Bellina povaha. A úplně nejhorší je, že se do příběhu připletlo malé dítě!! Vždyť Belle je 18!!!

Michelle13
Michelle13
21.02.2024 5 z 5

Tento díl je poslední z celé série a pro mě ten nejlepší ze všech dílů. Bavil mě ze všech nejvíc. Četlo se to velmi dobře a rychle a líbí se mi, že u této série nemusím přemýšlet. Je to odpočinkové a oddechové čtení. Tento díl si za mě zaslouží 5 hvězdiček a když to porovnám s filmem ? Tak rozhodně kniha je o dost lepší než film.


PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 4 z 5

Slyšeno jako audiokniha.
Jako teenage romance dobré, více v tom nehledejte.

Vjeerus
Vjeerus
03.12.2023 2 z 5

Upřímně musím říct, že vlastně opravdu nechápu, jak něco tak divného a blbého mohlo dostat filmovou adaptaci. Jako uznávám, že první díl měl našlápnuto slušně, ale čím jsem starší, tím víc se kloním k tomu, že jím měla celá série skončit. Ono obecně tam je největší díra v celém ději – upíři nemají jinou možnost než zabít nebo proměnit, ale v případě Belly je možné odsát jed a kvůli tomu tady máme další tři knihy o dívce zralé do psychiatrické léčebny a jejím vzdychání o tom, jak není krásná.
První třetina příběhu vlastně nenabídla nic zajímavého. Hlavní hrdinka poslušně skákala, jak upíři pískali, jen aby dostala to, co chce, ale vnitřně neustále fňukala, jak se jí to a tamto nechce. Když už konečně došla jistému poznání, že svatba není konec světa a lidský život není tak k zahození, dostaneme těhotenský boom.
Druhá část z pohledu Jacoba mě bavila asi nejvíc. Člověk mohl nahlédnout do myslí smečky, jejího fungování a dostal i nějaký normální, zdravý pohled na svět a situaci, ve které se náctiletý kluk ocitl. I když měl Jacob své otravné chvilky, jsem ochotna je přijmout právě s ohledem na věk a co si budeme, jeho charakter měl jasné hranice a vyvíjel se. Což se u fňukny Belly říct nedá.
Nejnechutnější scéna je rozhodně porod a jsem toho názoru, že místo těchto detailních popisů mohla autorka energii věnovat spíš sexuálním scénám nebo závěrečnému boji, který byl pomyslným hřebíčkem do rakve otravné třetí části. Jako pardon, ale s tak mentálně slabé holky udělat super upírku, která zvládne za čtyři měsíce víc, než jiní za celá staletí, je trošku přestřel.
Abych jen nekritizovala, plus na závěr je, že je kniha psaná opravdu jednoduše a díky tomu se opravdu dobře čte, takže i když se člověk po většinu knihy nic nedozví, má přečteno vcelku rychle.

Lestiluc
Lestiluc
22.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Musím uznat, že tohle byl snad ten nejlepší díl z celé série. Moc se mi líbil pohled Jacoba. Konečně jsme mohli nahlédnout do ústředí smečky, myšlení Jacoba a KONEČNĚ sblížení a spolupráce obou nadpřirozených skupin. I přes to, že se částmi Jacob choval jako rozmazlený fracek, musím uznat, jeho vidění a myšlení nebylo úplně od věci. Co tomu musím ale vytknout je sáhodlouhý popis každého prdu, co se tam odehraje. Kniha (vlastně i ty předešlé) mohly být O TOLIK kratší, kdyby autorka nepopisovala každou blbost. Za co také musím strhnout hvězdičku je ten konec. Člověk celou polovinu druhé knížky čeká na final battle, která se ale ovšem nedostaví. Každopádně i přes některé nedostatky, je to konečně díl, u kterého jsem s velkou chutí četla dál.

Nelasp
Nelasp
03.09.2023 4 z 5

Ten konec jako fakt nebyl domyšlený, takový anticlimax.... To film to udělal trochu líp a dal nám aspoň okusit. Nemůžu některé části příběhu moc analyzovat (Jacob a Renesmee), jinak bych knihu asi prohodila oknem, ale celkově je fajn, že zazvonil zvonec a pohádky je konec....

Tess.96
Tess.96
08.08.2023 2 z 5

Z celé série se mi stejně nejvíc líbil první díl a mám to tak stejně i u filmu. Bylo to něco zajímavého a díky tomu vypukla mánie ohledně upírů (i když za jeho původ můžeme děkovat Draculovi). Já se většinou téhle mánii a hysterii vyhýbám a knihu si přečtu až po nějakém čase.

Ze série Stmívání jsem měla pocit, že byla úplně zbytečně natahovaná. Milostný trojúhelník mezi Bellou, Edwardem a Jacobem byl naprosto zbytečný, protože již od začátku bylo jasné s kým nakonec skončí. Rozbřesk je jen další zbytečná natahovačka, která nenabízí nic, co by mě jako čtenáře dokázalo nějak uspokojit nebo potěšit. První polovina je o něco lepší než ta druhá. Jakmile se Bella promění jde to do kopru a stává se z toho filozofický blábol, kde každý nad něčím polemizuje. Prostě naprosto zbytečná kniha.

marketa3815
marketa3815
09.05.2023 1 z 5

(SPOILER) Ubíjející nuda, odpad sice dávat nechci, ale hodně se mu to blíží. Hlavní postava Bella umí jen vařit a kňourat a být zamilovaná. Připravuje se na dvě možné kariéry - žena v domácnosti nebo nesmrtelná žena v domácnosti. Jejím životním úspěchem se nakonec stává to, že porazí Emmeta v páce, to jako fakt? Navíc pro tento pseudoúspěch neudělala vůbec nic. Její manžel Edward patří mezi zlatou mládež, takový prominentní synek, kterému nevadí lhát, krást a podplácet, i když ve skutečnosti je vlastně stoletý stařec a žádný mladík. I jeho chudý mladý rival Jacob se nakonec stane vůdcem a vtiskne se do kojence, nechci si ani nic pomyslet o pedofilii. Kdybych neměla pocit, že aspoň něco dělám pro svoji angličtinu, tak se na to vykašlu. Z celé série jsme neznala celkem asi 10 slovíček, takže teď nově umím anglicky např. mongrel a leech. Slovní zásoba je velmi chudá, těžko vás obohatí. Úroveň wattpadu ( čti vodpadu). A taky mi hodně vadí, že tam cítím nátlakový náboženský podtext, Bella vlastně celou sérii čeká, až se stane novickou v sektě. Jediný užitečný a pracovitý upír je Carlisle, ostatní jen marní čas stále se opakujícím studiem nebo bezúčelným poflakováním, taková nesmrtelnost nemá za pět halířů cenu.

morienhithwen
morienhithwen
14.04.2023 odpad!

(SPOILER) Dodnes si pamatuji, jak jsem byla naprosto v šoku z filmové sekvence/scény Bellina těhotenství a porodu. Vůbec jsem nechápala, proč se nějak víc nemluví o tom, jak naprosto out of place a wtf scéna to je v porovnání se zbytkem celé ságy. Kdyby byl Twilight součástí nějaké subkultury, ke které macabre a gore patří, tak by mi to asi přišlo v pohodě, ale najít detailní popis něčeho tak totálně divného a matoucího v rámci mainstream YA beletrie... Lidé si víc stěžovali na to, že při scéně porodu blikají barevná světla navazující záchvaty podobné epileptickým, než že je tam těhotenství připodobňováno něčemu bolestivému a destruktivnímu, při čem musí nastávající matka nelidsky a poslušně trpět i za cenu vlastního života. Nějaká celebrita si stěžovala, že její jedenáctiletý syn v kině u této scény zvracel. Proč by vůbec někdo takovému příběhu vystavoval jedenáctileté dítě?! A teď už tedy vím, že to bylo doslova převzaté z knihy a tak jsem v šoku i nadále a říkám si, že ačkoliv mám ráda svobodu slova, tak některé věci mají být určitě zakázané. Pachuť této sekvence mi znemožňuje pokusit se nějak "objektivněji" zamyslet nad zbytkem knihy. Kritici Breaking Dawn označovali za "temnější a dospělejší" než zbytek ságy, ale osobně to tam příliš nevidím. Spíš je opravdu deprimující vidět, jak je Bella čím dál víc uvězněná v okolnostech, které jí nikdy nedovolí dozrát. Myšlenka svatby se jí nelíbila, a ačkoliv jsem nesouhlasila s popisem obřadu a toho, jak ji ostatní "pro její dobro" do všeho nutí, místo aby se jí zeptali, jak by se jí ta oslava její lásky líbila, tak musím uznat, že Bella potom měla trochu času se nad tím zamyslet a s překvapením zjistit, že si užila i něco, co si předtím nedovedla představit, a že lidský život po Edwardově boku by nemusel být tak špatný a že by mohla třeba zkusit i vysokou a tak... tzn. bylo tam i ze strany autorky svoleno, že Bella měla nějakou šanci/naději stát se sama sebou (a skutečnou postavou s vlastními pohnutkami a cíli)... ale tragicky se k tomu kvůli uměle (a v podtextu nábožensky) vyhroceným okolnostem nikdy nedostane. Ale ani to by mi asi tolik nevadilo, kdyby prostě nebyla ta prostřední pasáž tak bizarně graficky nechutně popsaná, protože poslední třetina knihy je vlastně skoro až zajímavá. Proč, ó proč tam musí být detailní popisy toho, jak týpek svými zuby rozkousává dělohu své ženy. (Anglicky.)

maryska09
maryska09
23.02.2023 4 z 5

Čteno po několikáté, celá sága baví. Díky za ní

Miunka15
Miunka15
13.02.2023 4 z 5

Sérii Stmívání mám přečtenou několikrát a nikdy nezklame.

Terezka17
Terezka17
10.02.2023 5 z 5

Dala jsem si konečně re-reading celé ságy a můžu říct, že jsem z toho odvázaná úplně stejně jako před těmi x lety, kdy jsem to četla (a sledovala filmy) jako puberťačka.
Twilight sága bude mít navždy místo v mém srdci, protože mi poskytla únik do jiného světa v době dospívání.
Rozbřesk ze všech knih hodnotím nejlépe, převážně protože už mi neleze na nervy Jacob. #team Edward

klmonkaa
klmonkaa
25.01.2023 4 z 5

Celkom dobre prešpekulované detaily v celej sérii, prečítala som to rýchlo a so záujmom. Nevrátim sa ale k tomu.

Hakate
Hakate
28.08.2022 3 z 5

Sérii jsem četla v náctiletém věku, ještě před velkou filmovou a knižní mánii.
Bohužel knižní série se mi nelíbila, filmová byla ještě větší tragédie.

Maku.17
Maku.17
25.06.2022 3 z 5

Asi mě víc zaujal film. Jinak tedy musím říct, že jako puberťačka jsem to četla několikrát a být tou puberťačkou pořád, tak dám určitě maximální počet hvězd.

Amalberga
Amalberga
23.06.2022 2 z 5

(SPOILER) Tak už jsem bohudík dospěla na konec téhle neslavné ságy. Z první části psané z pohledu Belly jsem málem lezla po stropě. V životě jsem nečetla tak nudný popis svatby a při "makeoveru" Belly jsem měla sto chutí vyhodit knihu z okna. Za mě cenu nejotravnější postava série rozhodně vyhrává Alice, v tom nemá konkurenci. Následné líbánky vlastně ani líbánky nebyly, spíš připomínaly těžkou kocovinu spojenou s nedobrovolnou sexuální abstinencí. Meyerová udělala tu chybu, že de facto přeskočila všechny sexuální scény, akorát se dozvíme, jak jsou Bella s Edvardem předTÍM hrozně nadržení a poTOM, jak TO bylo super. A myslím, že právě absence sexuálních scén vedla k napsání dalšího veledíla - padesáti odstínů.
V další části se ke slovu dostane Jacob a kupodivu se mu daří rozjet tempo příběhu, dozvíme se víc o tom, jaké to je mít v hlavě víc hlasů a komunikovat telepaticky.
Poslední část, zase vyprávěná z pohledu Belly, by mohla být zajímavá, ale není. Meyerová si vymyslí kopu upírů s rozličnými schopnostmi a zajímavými životními příběhy (vedle nich vypadají Cullenovi pěkně nudně), ale věnuje jim jen málo prostoru, zaměřuje se hlavně na Renesmé a na neuvěřitelné rychlý trénink Belly. A ke všemu ani nedojde k závěrečnému souboji, Cullenovi se z toho vykecají, až jsem si říkala, proč kolem toho dělali takové drama.

midone
midone
14.04.2022 5 z 5

Ona už anotace napoví, jak je to laciný. Když já to tak miluju. To je tak blbý až je to skvělý.

Z anotace: "bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná"? Jak já tenhle obrat zbožňuju. Už v prvním dílu to byla láska na první přečtení XD.

A další...
"Bela zmítaná prudkou vášní k upírovi Edwardovi...." božínku, to jsou skvosty!

Přečtěte si to, věřte, nebo ne v knize je jich tisíckrát víc. No, buďte k sobě upřímní, kdo by to nechtěl?

LuckaWeiss
LuckaWeiss
14.03.2022 4 z 5

Krásné zakončení, mám pocit, jako by skončila jedna éra mého života. Když jsem dočítala těch posledních pár slov, cítila jsem zvláštní pocit, očekávala jsem rychlý příval slz, který jsem nakonec zadržela. Tahle série je jedná velká nehynoucí láska a čistá nostalgie. Člověk se k této sérii bude jednoduše vracet a pokaždé, když ji bude číst, bude mít ten pocit toho nadcházejícího dobrodružství, které ho čeká, té lásky, kterou je celá série naplněna, vzrušením a co si budeme, občas i otravných pasáží. Miluji tuhle sérii, děkuji! :)

tanecnica
tanecnica
09.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Zajímavý zlom v ději. Těhotenství a s ním spojené opravdu nelidské (upíří) zážitky jsou čtivé, tato část mě dost bavila. Druhá část s příchodem dalších upírů a plánovaného boje s Volturiovými je dost zdlouhavá, při prvním čtení před x lety mě nebavila vůbec, teď to bylo kupodivu záživnější.
Ale stejně je celá sága skvěle vymyšlená a zaslouží si své místo v knížkách pro romantické duše.

Jana.machova5
Jana.machova5
20.12.2021 5 z 5

Lepší než Zatmění a horší než Nový měsíc, přesto skvělý a napínavý závěr tetralogie.