Stíny v srdci

Stíny v srdci https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88803/bmid_stiny-v-srdci-Om4-88803.jpg 4 101 30

Erica Calcottová se svou sestrou Beth přijíždí na starobylé sídlo, kde trávily svá bezstarostná dětská léta. Když se však Erica začne probírat starými dopisy a knihami, které v domě zanechaly generace jejích předků, krutě si připomene dávnou tragédii, kdy její malý bratranec Henry nepochopitelně zmizel. Erica se rozhodne přijít záhadě na kloub a zbavit Beth pocitů viny, který jí léta tíží, ale neví, že na ni čekají tajemství ještě mnohem strašnější.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Legacy , 2009


více info...

Přidat komentář

Pavlina50
29.12.2021 4 z 5

Opět odhalování skryté minulosti – moc příjemné počtení.
Je to příběh o tom, jak jeden skutek učiněný v afektu nemilosrdně a nešťastně ovlivnil osud a charaktery mnoha osob.
Tolik tajemství a nejasností mě spolehlivě ke knize přikovalo, dokud jsem nepřečetla poslední stránku.
Co se stalo s Henrym?
Z čeho pramení psychické problémy Beth?
Proč byly Caroline a Meredith tak tvrdé a bezcitné ke svým potomkům?
Otázek je v knize opravdu dost a byla jsem ráda, že rozpletení všeho mělo logiku a vysvětlení byla přijatelná a uvěřitelná.
Je to další kniha s nálepkou „pro ženy“, která je důkazem, že tento typ literatury se může obejít i bez nekonečného milostného vzdychání.

85098211
05.01.2021 4 z 5

Ze začátku jsem se bohužel nemohla začíst a příběh se mi zdál poměrně zmatený. Líbit se mi kniha začala až později, kdy nabrala spád. Ve vyprávění se prolínají dvě dějové linky, přičemž ta z dávné minulosti mne doslova fascinovala. Původně mi byla Caroline i dost sympatická, ale po čase se můj názor na ni diametrálně změnil. Je sice logické, že okolnosti toho ovlivní hodně, já jsem však pro ni a její chování pochopení najít nedokázala...
Linka ze současnosti mne moc nebavila, musela jsem se do ní doslova nutit. I když to, jak Erica s pomocí dopisů odhaluje dávná tajemství, je opravdu skvělé. Nejvíc mne však zaujal konec, kdy dojde k rozuzlení toho, jak přesně zmizení Henryho proběhlo - to byla fakt pecka :-). Jako celek tedy knihu hodnotím lehce nadprůměrně, autorka totiž i přes moje výtky píše čtivě, a je možné, že si od ní časem zase něco přečtu ;-).


intelektuálka
04.06.2020 4 z 5

Další objev - britská autorka a sídlo Storton Manor se svým tajemstvím ....

Dvě dějové linie a životní příběhy žen - s rozdílem jednoho století ....

Stíny na srdci, které se promítají z dětství a vedou do současnosti ....

Pěkně sestavený příběh - bude se líbit čtenářkám Kate Morton.

Pavlaj
17.04.2020 5 z 5

Krásný. Mě děj vtáhl od začátku, moc mě bavily kontrasty mezi prostředími (zalidněný New York a rozlehlá a prázdná Oklahoma) i napětí mezi sociálními třídami v Anglii (panské sídlo a cikáni). Autorka umí krásně vymodelovat postavy, právě to mě nadchlo už při čtení Reverendovy ženy. Taky dobře drží rovnováhu mezi romantikou (té je tam na mě akorát) a skutečností.

Sarah01
14.09.2018 4 z 5

Jak už napsáno níže, začátek rozvleklý, proto mě to taky tak dlouho trvalo, než jsem se tím prokousala, ale pak už jsem nemohla knížku odložit, jak jsem byla zvědavá na rozuzlení. Caroline mi tedy líto nebylo, ani trochu, vše bylo její rozhodnutí a poznamenala jím i další generace. A konec se mi líbil moc, žádný happyend, tak to má být :-)

Michaelkaa
05.03.2018

Přečetla jsem cca 100 stran a knihu odložila, nijak me do děje nevtahla a poprvé si nepamatují, co jsem četla :( uvidím, třeba za rok zkusim znovu vzít do ruky.

Vercutka
26.07.2017 5 z 5

Kniha o odpovědnosti za neodpustitelné chyby. Vše zanesené do zajímavého příběhu s překvapivým koncem. Na knihách od autorky se mi líbí, jak pracuje s emocemi hlavních hrdinů. Za mě 5 hvězd.

Hvězdinka
16.03.2017 4 z 5

Krasny pribeh, zajimave propletene osudy, napinave. Moc se mi kniha libila.

martiline
14.03.2017 5 z 5

Nádherné dvě dějové linie.
Kniha se mi moc líbila. Rozuzlení záhady z minulosti.
A pochopení, proč Caroline i Meredith byly takové, jaké byly ...
A hluboká lítost při čtení posledního dopisu Caroline ...

Babo
15.08.2016 4 z 5

Oddychová knížka , proplétající se dvě dějové linky . Obě byly zajímavé ,ale ke konci jsem měla pocit, že se autorka nechce se svými hrdinkami rozloučit a tak děj zbytečně natahovala a aby snad někdo neměl pocit , že mu nevysvětlila některou ze záhad , tak tak učinila do úplného bezvědomí . Škoda , někdy je fajn pustit si fantazii na špacír.
Na druhou stranu , líbil se mi její jazyk , různá neotřelá přirovnání , metafory.

dominika2585
04.04.2016 2 z 5

Mě knížka úplně nezaujala, příběh se mi zdál takový vleklý, a celkově jsem od toho čekala víc a jsem poměrně zklamaná. Jsem ale ráda, že jsem knížku dočetla do konce a nevzdala to, protože ke konci, když konečně docházelo k rozuzlení záhady co se vlastně stalo s Henrym a jak to potom dopadlo s Caroline a proč byla Meredith tak chladná, mě knížka začala bavit. Ale jsem ráda, že už jsem jí dočetla a můžu jí odložit zpět do knihovničky a myslím, že už se k ní znovu nevrátím.

Jido
03.03.2016 5 z 5

Zajímavý příběh, kniha se četla dobře, určitě bych ji doporučila.

Jane100
22.07.2015 4 z 5

Po trochu nejistém úvodu a zbytečně táhlém konci musím říct, že kniha je pěkná a určitě stojí za přečtení. Zápletka je zajímavá a snadno udrží čtenářovu pozornost. Na můj vkus je jen škoda, že autorka mnohem více nepřiblížila např. život na ranči v USA nebo život v Anglii zpočátku 20. století, aby si čtenář mohl udělat obrázek o životě v tehdejší době.

Chemiczka
26.02.2015 5 z 5

Knihá má zajímavé téma. Zpočátku mi trvalo se začíst a zvyknout si na dvě dějové linky, ovšem když se začaly informace prolínat četlo se jedním dechem a člověk musel jít pořád dál, aby konečně zjistil co se stalo na Storton Manor. Jelikož taky miluji genealogii, bavilo mě zjišťování Eriky o tom jaká tajemství se skrývala v osudech Meredith i Caroline.
Jedinou chybičkou pro mě bylo, že jsem chtěla trošku vědět o tom co se dělo v Americe po útěku Caroline.....a při zamyšlení nad celou situací mi přišlo trochu absurdní, že by se nedala dohledat i v Británii, vždyť tam měla jasnou vazbu na tetu Bathildu. Ale to už by asi bylo moc komplikované. Určitě doporučuji k přečtení.

hanajm
20.01.2015 4 z 5

První třetinu knihy jsem četla opravdu hodně dlouho, zato ten zbytek mě na dva dny vyřadil z provozu. Atraktivní téma, zajímavě propojené dějové linie, sympatické postavy a emoce s nimi sdílené.. jo, stálo to za to:-)
Takže jedna hvězda dolů za nezáživný začátek (a taky škoda té spousty překlepů).

rose
01.01.2015 5 z 5

Krásné příběhy, které se navzájem proplétají. Je v tom láska i tragický osud, záhada tajemného zmizení i otázka přísného rozdělení společnosti na ty urozené a ty ostatní. Rozuzlení je překvapivé a dojemné. Knížka se mi moc líbila.

Selinute
08.10.2014 3 z 5

Dlouho mně trvalo, než jsem se do knížky začetla. Komentář, který napsala Amysa, vystihuje vše. Ale jo, .... docela dobrá.

sabca
09.04.2014 5 z 5

Také jsem měla problém se do knihy začíst, ale když jsem to překonala, tak jsem vůbec nelitovala. Příběh z doby před sto lety i současnosti se vyvíjel zajímavě a pak jsem se nemohla od knihy odtrhnout dokud jsem jí nedočetla.Stojí za to si knihu přečíst.

Marbulka
30.03.2014 5 z 5

Moc se mi líbilo jak se střídala historie se současností a i konec příběhu.

soukroma
23.02.2014 5 z 5

Námět mě velmi zaujal, styl je vytříbený a košatý a postavy pěkně vykreslené, přesto mi nějakou dobu trvalo se začíst. Na vině je nejspíš zhuštěnost hned několika zpočátku nesouvisejících paralelních příběhů přes čtyři generace a dva kontinenty. Každý z bohatých příběhů a rodinných tajemství by si klidně zasloužil samostatné zpracování, takže by se z této útlé knihy mohla stát plnohodnotná, napínavá a čtivá sága.