Stíny noci

Stíny noci https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448250/bmid_stiny-noci-lYp-448250.jpg 4 38 13

Je jaro, píše se rok 1943. V Reykjavíku vládne napjatá atmosféra – Island obsadili Američané. V této neklidné době je v centru města, nedaleko hospody hojně navštěvované vojáky, surově ubodán muž. Komisař Flóvent a jeho kanadský kolega Thorson od vojenské policie zahajují vyšetřování. Flóvent se zároveň zabývá druhým případem: na pláž v zálivu u Nauthólsvíku vyplavilo moře mrtvolu. Souvisejí obě úmrtí s válečnými událostmi? Oba vyšetřovatelé se při snaze najít pachatele ocitají záhy na velmi tenkém ledě…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Skumring , 2016


více info...

Přidat komentář

čef
12.07.2023 5 z 5

Příběh z Islandu za 2. světové války mne docela zaujal. V tu dobu zde byla anglická vojska a nechovali se všichni tak úplně vzorně. Také se tu nacházeli příznivci velkého Adolfa, z toho však plyne napětí jen okrajově. Především jde o lásku všeho druhu a zádrhele z toho plynoucí. Bohužel nebyly všechny uzlíky na konci svázány a přes někdy zdlouhavé dotazování vše dotaženo. Závěr byl ale celkově pěkný a tak si lebedím.

haki34
10.11.2022 4 z 5

ale jo, i když to nebyl Erlendur, velmi dobrá ! (partička ze série Erlendur mi přirostla k srdci velice, přiznávám...)
Indridason umí, pro mě určitě. Tentokrát možná psáno trochu rozvláčněji, provázků do lana spletl hned několik. Co kapitola, to dějová linka, aby s enám nakonec setkali a vyústili v rozluštění. Většina vypravěčů je napůl anonymní. Zajímavá dvojka vyšetřovatelů - islanďan Flóvent a jeho protějšek od vojenské policie Thorson..občas se mi zdálo, že hoši se svým přístupem, přímými a tvrdými dotazy, často i neohrabanými a necitlivými, nemůžou jinak, než narazit. Nakonec jsme vše ale zdárně doklepali ke konci..A pořád je to to stejné dokola - láska a zrada. Indridason opět do plna využil kapitolku válečných dějin Islandu - období amerických základen..
těším se na další !!!


marci8
13.11.2021 4 z 5

Měla jsem problém, se začíst, ale pak dostala kniha spád a četla se sama. Líbí se mi autorův styl psaní. Nemám co vytknout. Jeho knihy mají specifickou atmosféru.

Kortez
17.08.2021 4 z 5

Detektivní příběh z Islandu z doby druhé světové války. Tato krajina je pro většinu našinců velká neznámá. Pro mně taky. Bylo zajímavé číst zase něco neobvyklého. Knížka měla spád, jiný pohled na přítomnost americké armády vše ozvláštnilo a dodalo punc něčeho nového. Pokud se dostanu k dalším dílům tohoto autora, bez váhání čtu.

SilvieSisinka
27.06.2021 3 z 5

Celkem dobré,jen mě moc nebaví téma kolem války.

jahody589
21.04.2021

******
Dávám šest hvězdiček. Vyborná detektivka, život na Islandu v období druhé světové války, napínavé, čtivé. Vysoko položená laťka při čtení
dalších knih. Od Indridasona mám všechny knihy.

Simstr
19.04.2021 5 z 5

Skvělé čtení. Několik dějových linek, které se pak spojí dohromady. Jen mě štve osud těch amerických vojáků, ale ono se tohle děje i teď, prostě je přesunou, uklidí a je klid...hnus. Spolu s Yrsou Sigurðardóttir nejlepší krimi spisovatelé na Islandu.

alzbeta4340
21.11.2020 4 z 5

Každý národ má jiné historické zkušenosti a traumata, a proto bylo zajímavé číst si v detektivce o životě na Islandu za druhé světové války. Byla to pro mě snadnou formou podaná historická lekce. Kniha popisuje vyšetřování dvou na sobě nezávislých případů vražd, které vyšetřuje dvojice detektivů - místní komisař Flóvent a vojenský policista Thorson. Ze začátku se mi zdáli oba dva jakoby málo charizmatičtí, pak se to ale zlomilo a mohla jsem jim začít opravdu fandit. Troufám si tvrdit, že v následujícím díle by se měly jejich osudy ještě pořádně rozvinout.

Vilma232
02.11.2020 4 z 5

Válečná historie Islandu s kriminální zápletkou. Mám ráda detektivky se skutečným historickým pozadím.

konicekbily
30.09.2020 4 z 5

Tuto autorovu řadu čtu rád, protož se zajímám o historii druhé světové války. O zapojení území Islandu do válečného dění tehdejší doby jsem věděl pramálo. A krimi román z té doby je pro mne lahůdkou. Věřím autorovi, že tak nějak mohl život ve válce na Islandu probíhat. Další knihy autorovy si přečtu rád, ať již budou historické nebo současné krimi.

PPardinio
07.09.2020 3 z 5

A.Indridasona mám za poslední léta celkem dost načteného (8.kniha) a rád si kupuji jeho další knížky. Není to z toho důvodu, že by se jednalo o nějaké extra zamotané a propracované detektivky, ale protože autor neváhá velice čtivě čtenářům přiblížit život na Islandu a historii této severské země (zde např. plavba lodi Esja z přístavu Petsamo). Dvojice detektivů Flóvent a Thorson se objevila již v příběhu STÍNOVÝ VRAH, který se rovněž odehrával v období 2. Světové války. I-když se zde vyšetřují jiné případy vražd, tak zápletka jedné z nich mi přišla malinko podobná jako příběh ve Stínovém vrahovi (Manfred s jeho strýcem Vilmundurem X Felix a Rudolf Lunden). Podobnost není tak úplně v ději, ale v postavách ovlivněných nacismem.

Pípasek
14.08.2020 5 z 5

Přečteno na jeden zátah. Drsné, napínavé, prostě super

astroweb
05.08.2020 4 z 5

Druhý díl z válečného Islandu obsazeného USA. Musím přiznat, že příběhy se současnosti se mi přece jenom líbily více, ale stále je to špička mezi kriminálními romány.

Autorovy další knížky

Arnaldur Indriðason
islandská, 1961
2004  81%Dech smrti
2007  79%Jezero
2005  80%Hlas
2014  77%Chlad
2012  75%Oběť

Kniha Stíny noci je v

Právě čtených2x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce87x
Chystám se číst34x
Chci si koupit9x